Lavandula stoechas
#1
wo, 21/11/2012 - 17:10
Lavandula stoechas
IS deze plant winterhard , dus buiten laten staan , en mag ik hem nu snoeien.
IS deze plant winterhard , dus buiten laten staan , en mag ik hem nu snoeien.
Middels Google snel te vinden: https://tinyurl.com/y2ldnvqt
Lavandula stoechas verlangt een licht humusrijke droge grond in de volle zon. Vooral in de winter is een droge of een bodem die het water goed laat afvloeien van groot belang. Vlinderlavendel die moet overwinteren op een natte standplaats sterft meestal nog voor het voorjaar af.
Snoeien Lavandula stoechas:
Lavandula stoechas snoeien zoals de gewone lavendel.
Als men lavendel niet snoeit bekomt men een grote, onregelmatige struik, met onderaan en binnenin de struik sterk verhoute twijgen. Het jong loof bevindt zich dan na enkele jaren enkel nog op de bovenkant van de takken. De onderkanten zijn dan vrij kaal en de plant ziet er niet echt mooi meer uit.
De beste methode om vlinderlavendel en gewone lavendel te snoeien is als volgt:
kort na de bloei: uitgebloeide bloemen verwijderen
De uitgebloeide bloemaren weg knippen. De takken die er hier en daar uitspringen en zo een mooi zicht belemmeren mogen ook al worden afgeknipt. U mag zeker niet te diep snoeien, want de plant moet nog weerstand bieden tegen de vorst, vandaar enkel de opschiksnoei na de bloei.
in het voorjaar: de eigenlijke snoei
De eigenlijke snoei van de lavendel gebeurt na de strengste vorst, vanaf half maart tot begin april. Voor deze grondige snoeibeurt kunt u best werken met de haagschaar. Bij planten die men jaarlijks snoeit mag men gerust terug snoeien tot 10 a 15 cm boven de grond. De bloemen zullen ontstaan op de takken die in het jaar zelf worden gevormd.
Let op: planten die meerdere jaren niet gesnoeid werden, hebben onderaan enkel nog dood hout waaruit geen nieuwe scheutjes meer kunnen ontstaan. Deze planten mogen dan ook niet te diep worden gesnoeid.
Deze plant overleeft een gemiddelde Nederlandse winter niet. Of te nat, of te koud, of allebei.
Behandelen als eenjarige of stekken nemen.
Gegroet, de tuinprins