lupine toch geen meeldauw........?
#1
ma, 01/09/2008 - 21:46
lupine toch geen meeldauw........?
hallo,
ik had een paar weken terug gevraagd wat er met deze planten aan de hand is. ik heb net geconstateerd dat de plant onder de witte beesten zit. is dit normale luis of een reuzenvariant of iets anders? lupine komt volgend jaar gewoon weer op zonder de luis toch? bedankt voor de reacties.
a
a
Wowww, dit is zeker niet alleen meeldauw. Dit is wel een echte luizensoort. Je kunt er wel tegen spuiten, maar Lupine verdraagt slecht spuitmiddelen.
Volgend jaar zijn ze hopelijk na een beetje winter wel verdwenen.
Simazin werkt uitstekent tegen luis en de lupine kan hier goed tegen.
Bovenste foto is trouwens meeldauw.
ok, dan heb ik lupines die zijn aangetast door luis én meeldauw! ze hebben het wel fantastisch gedaan (en nog steeds; de bloemen blijven maar komen).
bedankt.
Lupine moet ALTIJD goed op luizen worden gecontroleerd en deze moeten direkt worden verwijderd. Lupine heeft een eigen (grote, dikke) luis, die heel snel dikke klonten vormt en in enkele dagen de plant kan vernietigen, Helleborus heeft ook een eigen (grote, zit meestal op de bloem) luis.
En let op: Lupine niet bemesten.
hallo hendrik jan,
de simazin werkt die ook goed tegen de superluis van de lupine of heb je nof andere middelen?
Lijkt me goed, zal meer in Belgie worden gebruikt (van Luxan).
Vaak zijn de basis ingredienten hetzelfde alleen een andere merknaam.
Zelf gebruikt ik Admire (van Bayer) even sprayen (zeer effectief) en alle luizen zijn dood, mag niet worden gebruikt als er bijen etc. zijn. Maar gewoon pyrethrum (milieu vriendelijker) of spruzit (van Ecostyle) werkt ook.
Het belangrijkste is hier: SNEL signaleren en reageren.
hartelijk dank. zal de lupine permanent afsterven als er niets aan de luizen wordt gedaan? ik bedoel het is een vaste plant, die gaan dood en komen weer op. zou het ingeval van de luizen geen wederopstanding betekenen?
De Lupine is opzich al geen betrouwbare plant (maar wel erg mooi), je bent hem echt zo opeens kwijt, komt niet meer terug, dit gebeurd ook vaak bij Delphinum pacific (grote riddersporen).
Maar opzich komt de Lupine, na een slecht jaar doordat de luizen te laat zijn gesignaleerd en de plant lelijk en aangetast is wel terug, MAAR het verzwakt de plant natuurlijk en als het vaker gebeurd, 'legt hij echt het loodje'.
En Lupines zijn erg virus gevoelig (erg besmettelijk).
Let bij Lupines en Delphiniums ook heel goed op (naakt)slakken, (jonge)Lupines kunnen echt binnen twee dagen totaal zijn opgegeten.