maaien boomgaard

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/12/2005 - 16:23
den ouwen

maaien boomgaard

hallo,
sinds 5 jaar maai ik drie maal per jaar de boomgaard. Het gras wordt weg gehaald.Netels en de grote berenklauw zijn inmiddels verdwenen.De distels nog niet. Moet ik daarvoor nog wat geduld hebben?
Zou er nu meer afwisselde vegatatie gaan groeien?
Het is een zand-leembodem in Oost Vlaanderen.
Heeft iemand ervaring?

do, 08/12/2005 - 22:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maaien verarmt de bodem en zo krijg je idd meer diversiteit in je flora. Maar het kan wel even duren vooraleer je daadwerkelijk resultaat gaat zien. Belangrijk is ook het vroegere gebruik van die boomgaard. Werd die vroeger vb. sterk bemest, dan zal het nog jaren misschien wel decennia duren eer je je netels en distels ziet verdwijnen.

zo, 11/12/2005 - 11:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb hetzelfde probleem, ook zand-leembodem Oost Vlaanderen.
Vroeger was dit stuk grondeen weide.
Ik heb de distels voor +/- 3 kwart kunnen terugdringen(had er héél véél)Ik kocht een bus round'up, bij Aveve, en een stevige niet te grote ronde verfborstel.Iedere twee weken doe ik mijn ronde: ik wrijf de disteltoppen met deze verfborstel in met dit product.Bijzonder efficient !
Misschien niet zo heel erg milieuvriendelijk, maar toch minder erg dan gewoon alles dood sproeien!

zo, 11/12/2005 - 11:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vergat nog te vermelden dat ik dit ook doe met de bereklauw, op twee mooie exemlparen na, die laat ik het beekje tot volle wasdom komen, dit is wel ver van de boomgaard.
Ze zijn toch zo prachtig !En trekken veel vogels en vlinders en andere insekten aan.

wo, 15/02/2006 - 21:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

marleen hed het erover dat ze alles met round-up heeft behandeld, kan me dit moeilijk voorstellen want ten eerste is dit niet meer verkrijgbaar en ten tweede dood het glyfosfaat middel alleen grassen.

wo, 26/12/2007 - 12:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oeps dat glyfosaat alleen gras dood is een heel grote misvatting, distels of andere (houtachtige of met erg veel wortel)planten kunnen misschien wel gedeeltelijk overleven maar ga er maar van uit dat round-up of glyfosaat (werkzame stof in round-up en andere gelijkaardige herbiciden)alles dood wat ermee nat gemaakt wordt.Er zijn wel middelen die enkel grassen doden maar zeker geen glyfosaat-producten!

wo, 26/12/2007 - 23:36
anoniem (anoniem geplaatst)

Distels moet je maaien vóórdat ze in het zaad schieten , het maaisel afvoeren en verwijderen, dus niet op een composthoop storten.Dan moeten ze in enkele jaren verdwenen zijn.
Een boomgaard kun je nooit helemaal verarmen door te maaien.De fruitbomen moeten immers bemest worden.Ikzelf maai één maal per jaar in het najaar. Als je vaker maait, geef je gewenste planten geen kans om te groeien en zich uit te zaaien.Eventueel selectief de brandnetels en distels maaien of uittrekken.
Of er bloemrijke beplanting komt, hangt er van of of er in de directe omgeving planten staan die zich hier naartoe kunnen uitzaaien.Je kunt het beste als je een gevarieerdere beplanting wilt hebben, eilandjes van gewenste planten inplanten, die zich dan verder kunnen gaan uitzaaien.Heel geschikt zijn bijvoorbeeld diverse geraniumsoorten zoals geraniuminfo-icon pratense.Ook het planten van diverse bollen(sneeuwklojes, crocussen, enz.) geeft een goed effect

Onderwerp gesloten