Nederland
#1
do, 09/08/2007 - 19:10
Nederland
waarom plaatsen ze gewoon geen palmen zoals Trachycarpus in steden etc'. ze plaatsen altijd loofbomen of na de bouw van iets eikenbomen.
in england heb ik we op sommige openbare plaatsen in de stad palmen gezien waarom niet hier ?
te duur ?
Palmen horen hier niet in het landschap. Ze zijn te kwetsbaar en te vorstgevoelig.
ja maar in de stad zal het nooit zo vriezen als in de woonwijken of platteland, het is er altijd wat warmer door de gebouwen etc.
Maar palmbomen zijn niet echt snel groeiend zoals sommige europese bomen en zal dan geen ecologische schade veroorzaken.
Trachycarpus is voor Nederland echt geen optie. Grote exemplaren zijn zeer duur in vergelijking met eiken of beuken. Bovendien zal het hart van de palm in de winter gemakkelijk weg kunnen rotten door water wat zich daar verzameld en niet verdampt. En volgens mij kunnen palmen ook niet goed tegen strooizout. Dit is een vereiste voor bomen die langs wegen worden geplant.
Persoonlijk vind ik de Trachycarpus er in de winter in Nederland niet uitzien met al die verweerde bladeren. Nee, geef mij maar een beuk, eik of liquidambar.
Palmen zijn op dit moment erg in de mode. Ben benieuwd of dat over een aantal jaren nog zo is.
Gegroet, de tuinprins
het zuiden van engeland heeft een microklimaat ten gevolge van de golfstroom,daarom groeien daar palmen
dat de palmen te voorstgevoelig zijn dat vind ik persoonlijk onzin.
de trachycarpus Fortunei kan tot -15 en voor korte periode tot -20, en ze groeien goed met 20 graden, wat niet veel palmen kunnen.
Chaemerops doet het ook erg goed en Phoenix en WAshingtonia moet ook kunnen langs de kust.
in San Francisco staan ze ook langs de kust en de gene die daar niet geweest zijn, wilt niet weten hoe koud het daar is, gewoon PALMBOOM LOOs, het is daar zo slecht op sommige plaatsen, maar toch zie je hier en daar een Phoenix of een trachycarpus.
het is gewoon dat de mensen niet weten dat het kan, en ze kunnen ook kleine Trachycarpusjes planten, en dan heb je na 10 jaar toch een palmboom.
het enige nadeel is, is dat veel Jongeren het ook erg leuk vinden om een palmpje ind e Fik te steken, zo'n Fortuneitje fikt tenslotte lekker:P
over 10 jaar ziet het er wel anders uit, hoop ik;)
Kijk maar eens hoe armzalig de meeste palmen, aan de kust in de badplaatsen bij de strandtenten erbij staan. Zelfs een zomer overleven ze nauwelijks.
daar heb je zeker gelijk in, in almere stonden ze ook hier en daar aangeplant maar ze stonden in zware kleigrond, dus ze waren zowat verrot:(
maar ik denk dat het de komende jaren wel gaat veranderen
Het is niet de kou die ze nekt maar het vocht. In de winter komt er water in de kroon van de palmen en dat water verdampt door de lage temperatuur niet. Gevolg: er ontstaat rot in de kroon.
Ik zie zelden mooie palmen in NL die het hele jaar buiten staan.
Grote palmen moeten uit Italie worden geimporteerd. Waarom niet de boomkwekers in de Lage Landen steunen door bij hen goede loofbomen te kopen?
Wat het weer betreft het volgende. Het klimaat is aan het veranderen maar de klimatologen zijn het er niet over eens of dit blijvend is. Bovendien sluit klimaatverandering niet uit dat er geen strenge winters meer komen.
Als de komende winter een Elfstedenwinter wordt dan wil ik de mensen die de afgelopen jaren dure palmen hebben gekocht nog wel eens horen.
Gegroet, de tuinprins