'noodtoestand'

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 09/05/2006 - 21:50
Anneke

'noodtoestand'

In eens zit mijn kleine tuintje vol met andere bewoners zoals mieren (overal !),luizen (op kamperfoelie), slakken.
MIEREN:
Ik heb zoveel mogelijk mierennesten bestrooid met anti-mieren poeder maar dit lijkt niet te helpen.
LUIZEN:
Vorig jaar heb ik dagelijks de kamperfoelie bespoten maar nadat de bloemknoppen verschenen was er weinig meer van over. De plant zag zwart van de luizen. Nu begint de ramp alweer en ik weet niet meer wat ik moet doen.
SLAKKEN
Ik heb netjes vanaf maart regelmatig slakkenkorrels gestrooid (Escar-Go) maar nu al is de plaag erger dan hartje zomer vorig jaar. Dagelijks slakken rapen lijkt geen zin te hebben, de volgende dag zitten er weer genoeg.

Kan iemand mij helpen ?, mijn voorkeur gaat uit naar milieu/natuur vriendelijke produkten/middeltjes.

wo, 10/05/2006 - 00:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Anneke,
Over de slakken; in onze tuin waren flink wat slakken. Ik hield geen blad over aan de Hostainfo-icon. Maar ik ontdekte dat er een fontein onder de grond zat. Een bak water met gaas en steentjes erover. Dit was een kweekvijver voor die beesten. Verder heb ik in het voorjaar ontdekt dat er heel wat slakken onder de grond onder struiken zitten, zoals Hebeinfo-icon en Hortensia. Daar houden ze winterslaap. Bij het snoeien ervan heb ik alle slakken opgepakt en in de Kliko gedaan.
Ook hadden we allemaal keien, daar houden ze zich ook schuil. Dus misschien kun je je tuin eens nalopen op dit soort plekken en daar flink slakken rapen. Als je de Kliko dicht houdt heb je geen Escar-go nodig. (evt. kun je daarmee nog aanvullen). Even volhouden en het probleem is na een paar jaar over, is mijn ervaring, de aanhouder wint.

Helaas voor de mieren en luizen heb ik geen oplossing.
Succes.
Pettie

wo, 10/05/2006 - 00:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toevallig heb ik ook last van alledrie!

Mijn plaatsje achter is vrij vochtig en daar houden slakken van. Ik raap ze op en pleur ze weg, steeds weer opnieuw.
De hostainfo-icon's staan nu voor het huis en daar in de zon geen last van slakken.

De mieren komen op de pikkerige luizenpoep af, waar de esdoorn van de buren vol mee zit. Ik BLIJF er kokend water overheen gieten. Poeder en ander spul kan ik niet gebruiken vanwege mijn hond en katten.

En tsja, de aanhouder wint!

do, 11/05/2006 - 00:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vond nog wat info;
Natuurlijke vijanden van luizen zijn oorkruipers. Die houden erg van stro. Je zou dus een bloempot met stro in de buurt van de geplaagde planten kunnen zetten en hopen dat er vlug oorkruipers in gaan huizen.
Ook is het zo dat een zwakke plant sneller door beestjes wordt aangetast. Bestrijding van de ziekte is dus niet genoeg: door te bemesten kun je ziektes ed voorkomen.
Koester ook de lieveheersbeestjes in de tuin. Zij zijn heel effectief tegen bladluis. Vooral de larven van lieveheersbeestjes en zweefvliegen eten grote hoeveelheden luizen. Zweefvliegen worden aangetrokken door afrikaantjes.
Ook planten kunnen elkaar beschermen tegen schadelijk ongedierte. Zo voorkomen Lavendel en Tijm dat Rozen door luis worden aangetast. De Oostindische kers weert rupsen, slakken, mieren en muizen af. Of plant een rij Goudsbloemen om uw terras heen, dan blijven de mieren uit de buurt. Een andere manier om gebruik van bestrijdingsmiddelen te voorkomen is het plaatsen van nestkasjes voor insecteneters als Kool- of Pimpelmees, Boomkruiper of Grauwe vliegenvanger. Deze vogels eten vooral in het broedseizoen ongelofelijke hoeveelheden luizen, rupsen en andere schadelijke insecten. Plant daarom voor hen ook andere dingen die ze lekker vinden, zoals besdragende struiken en zaaddragers zoals hulst en vuurdoorn.

Een heel verhaal. Hopelijk kun je er iets mee.
Groetjes,
Pettie

Onderwerp gesloten