Onderhoud waterput

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/07/2014 - 15:27
appelperzik

Onderhoud waterput

Onderhoud waterput?
appelperzik :
16-07-2014 Er is in mijn tuin ruim 20 jaar geleden een waterput geslagen. 9 meter
diepte.
Nu de laatste paar jaar krijg ik maar een kleine straal water meer
opgepompt!
Slang verwisseld,andere waterpomp en dat terugslag ding onderin de put
ook vernieuwd.
Moet ik iets laten doen aan de put zelf of zoiets?

wo, 16/07/2014 - 20:36
tuinprins

Heeft deze waterput een filterbuis? Vroeger werd vaak geen filterbuis geplaatst. Zonder een filterbuis heb je kans dat de waterput inkalft of dichtslibt. Eigenlijk zou je de huidige diepte van de put moeten meten. Dit kan met een lang touw waaraan een stuk ijzer of lood is bevestigd.

Gegroet, de tuinprins

wo, 16/07/2014 - 20:48
Mosmanneke

Als de waterput een buis heeft met gaatjes slibben die op den duur dicht door het ijzer in het water. Je zou er een liter of drie zoutzuur in kunnen gooien en een nachtje laten staan. Vermoedelijk geeft de put dan weer voldoende water. Hoewel het zoutzuur door het water sterk wordt verdund zou ik het eerste water niet gebruiken voor de tuin.

wo, 16/07/2014 - 21:10
birdwatcher

Zoutzuur rechtstreeks in het grondwater dumpen?

wo, 16/07/2014 - 22:53
ThomasDF

Een geboorde put gaat niet eeuwig mee, na 20-30 jaar beginnen er veel dicht te slibben. Ik denk dat je dus een nieuwe moet slagen.

do, 17/07/2014 - 11:59
appelperzik

Tjsa, zoutzuur vind ik een heel gevaarlijk goedje en chemicaliën in het milieu?
Dan maar een klein waterstraaltje.

Misschien ligt het ook aan een lage grondwaterstand?
Droog voorjaar en ze zijn het kanaal aan het uitgraven.

Nog even verder zoeken vooordat ik een nieuwe put laat slaan!

do, 17/07/2014 - 13:46
Mosmanneke

Zoutzuur zit zelfs in onze magen en ze gebruiken het ook in zwembaden. Weliswaar in minimale hoeveelheden, maar toch. Door het zoutzuur gaan de gaatjes in de buis open en het water kan weer naar binnen en zal volgens mij het zuur dermate verdunnen dat het geen kwaad meer kan.

do, 17/07/2014 - 13:56
WiPe

Dat laatste is natuurlijk essentieel. Als het kanaal (welk kanaal? Waar is dat?)uitgegraven wordt, lijkt het me evident dat daar een bemaling bij geplaatst is die het water vrij diep kan weg pompen. Als alle water weg gepompt wordt door dei bemaling schiet er natuurlijk niet veel meer over in jou put.

20 - 30 jaar is echt niet oud voor een geboorde put. Dat die dan al zou dicht geslibd zijn lijkt mij eerder vreemd.
Putten zonder filters werden in het verleden vooral geboord op plaatsen waar de klei hoog zit. Er werd dan een buis gestoken tot op de klei, door de klei geboord en onder de klein een kuil gespoten kuilputten werd dat genoemd.) Voor zover ik weet was die techniek al in de jaren zeventig compleet achterhaald. Ik heb in ieder geval nog nooit gehoord van een put van negen meter diepte waar geen filter zou inzitten.
Het gebruik van zoutzuur wordt soms gebruikt bij putten die tot in de rotsen geboord zijn. In deze situatie is het naar mijn gevoel geen goed idee.

Als de put moet gereinigd worden kan dat het beste door de put uit te blazen met een heel grote compressor. Maar het lijkt me in deze vooral zinvol om bij de gemeente na te vragen hoe ver de invloed van die bemaling reikt.

do, 17/07/2014 - 17:03
tuinprins

In Nederland werden in het verleden vaak putten geboord door loonbedrijven. Die kwamen dan met een gierton vol met water. M.b.v. een slang en compressie werd dan een gat gespoten. Het waren meestal geen erg diepe putten (rond de 10 meter). Niet altijd werd er een filtreerbuis geplaatst. Als dat wel gebeurde werd er rond deze filtreerbuis geen filtergrind gedaan waardoor de kans op dichtslibben van de filtreergaten sterk toeneemt.

Gegroet, de tuinprins

do, 17/07/2014 - 20:47
WiPe

Dat soort dingen wordt wel eens gedaan voor bemalingen, omdat die meestal maar tijdelijk blijven staan. Maar voor putten die langere tijd moeten dienen is dat je reinste bedrog. Ik had in ieder geval nog nooit van dergelijke praktijken gehoord.

vr, 18/07/2014 - 10:06
appelperzik

De put zit in zandgrond. Het kanaal dat uitgegraven wordt is in Tilburg langs de wijk de Reeshof.
Vanavond nieuwe poging. Ik zal extra water in de pijp gooien en zorgen dat de slang gevuld is met water.
Zo verhoog ik de waterdruk, wie weet. Een klein straaltje is ook water!

za, 19/07/2014 - 11:56
WiPe

Voor zo'n grote werken moet er normaal gesproken een vergunning aangevraagd worden voor de bemaling. Daarbij wordt er een kaart gemaakt waarop de effecten van de bemaling op de omgeving uitgetekend zijn. In principe zou je die kaart bij de milieudienst of de technische dienst van de gemeente moeten kunnen inkijken. Dan weet je direct of dat er al dan niet iets mee te maken zou kunnen hebben.

Onderwerp gesloten