Planten delen / scheuren

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 27/08/2010 - 18:07
Nissia

Planten delen / scheuren

Hallo,

Omdat de planten in onze tuin twee of soms zelfs drie keer zo groot/hoog zijn geworden dan vorig jaar wil ik een aantal planten gaan delen.
Ik heb een stukje grond naast onze tuin vrijgemaakt maar nu blijkt daar
overal Zevenblad te groeien. Helaas heb ik geen andere plek waar ik ze neer kan zetten.

Mijn vraag; kan ik de gedeelde planten ook laten overwinteren in plastic potten in de volle grond (met evt. stro erover) zodat het Zevenblad er niet bij kan komen?
De planten die ik wil delen zijn oa Delphiniuminfo-icon, Astrantiainfo-icon, Veronicainfo-icon, Salviainfo-icon's,Hostainfo-icon's en Campanulainfo-icon's.

Verder zou ik graag willen weten of planten elk jaar alleen maar groter/ hoger worden dan het vorige jaar of dat je dat kunt beinvloeden door bv. minder mest. M.a.w. minder mest geeft minder groei...?

Ik hoop van harte dat iemand me raad kan geven....

Groet,
Nissia

vr, 27/08/2010 - 19:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Nissia,

Natuurlijk kun jij je planten in potten zetten.Je hoeft er helemaal geen stro over te doen in de winter.Dat doe je met die andere planten , die je in de volle grond hebt staan,toch ook niet?

Groetjes Doortje

za, 28/08/2010 - 02:12
slakje

als ze in kleine potten staan zou ik ze bij strenge vorste toch wel een beetje afdekken zodat de vorst niet tot in de wortels kan raken maar dit is vooral als het echt kleine potjes zijn dat je hier last van zou kunnen hebben

za, 28/08/2010 - 14:08
Nissia

Hallo Doortje en Slakje,

Dank je wel voor jullie reactie's. Gelukkig kan ik dus met de plastic potten toch mijn planten kwijt! Doe ze in grote potten, voor de zekerheid.

Vorig jaar heb ik veel planten in de tuin voor de winter met een dot stro bedekt. De meeste hebben de winter overleefd (behalve de Erysimuminfo-icon 'bowles mauve' en de Gaurainfo-icon's )maar of dat door het stro komt....
Overleven jullie planten de winter wel zonder bescherming?

Misschien is het wel een hele vreemde vraag die ik heb gesteld over de hoeveel mest versus de groei van planten. Maar als ik zou weten dat minder mest de planten minder laat groeien dan hoef ik niet zo veel planten te delen, sommige planten zijn nl. nog maar twee jaar oud....en ik heb het nog nooit gedaan...planten scheuren... Wie weet wat ervan terecht komt :-)

Groet van
Nissia

za, 28/08/2010 - 15:06
RdB

Zolang je geen moestuin hebt is het toevoegen van mest alleen goed voor het tuincentrum. Mest doet voornamelijk groeien, veel planten bloeien met veel mest zelfs minder (er zijn een paar uitzonderingen). Alleen gras en hagen (omdat je daar veel materiaal afvoerd) zou je kunnen overwegen te mesten. Wil je zo'n saai engels gazonnetje zonder onkruid dan schijn te zelfs vaker te moeten mesten. Maar over het algemeen zou men zich wat minder door tuincentra e.d. op de kast moeten laten jagen die allerhande meststoffen verkopen.

Ruud

zo, 29/08/2010 - 20:36
Nissia

Ruud, dank je voor je antwoord. Bedoel je daarmee dat ik de tuin (met sierplanten) eigenlijk beter niet kan bemesten? Maar raakt de aarde dan niet uitgeput omdat planten toch voedingsstoffen opnemen?
Met bemesten bedoel ik gedroogde koeienmest en kalk.

Groet,
Nissia

zo, 29/08/2010 - 22:29
RdB

Kalk geven is alleen nuttig op zure grond, al zou ik dan kiezen voor zuurminnende planten, keuze zat. Voor de rest is kalken onzin.

Wat de siertuin betreft: ooit iemand in de natuur zien mesten? Je hoeft alleen aan te vullen wat je wegneemt. In een siertuin is dat vrijwel niets. In de moestuin, waar je van oogst gaat dat niet op, daar zal je moeten aanvullen (dus mesten). In de siertuin kun je volstaan met het licht mesten van gras en hagen.

Ruud

zo, 29/08/2010 - 23:38
peterplant

Het wel of niet bemesten is in eerste plaats afhankelijk van de grondsoort waarop je tuiniert. Op vruchtbare kleigrond zal het niet zo snel nodig zijn, op arme zandgrond wel, tenzij je kiest voor planten die van nature tegen arme grond kunnen. Rozen kweken op arme grond is bijna niet te doen, tenzij je kiest voor wilde rozen of veredelingen daarvan.

Dat er in de natuur niet bemest wordt komt omdat er in de natuur weinig verdwijnt van een stuk grond. De tuin is geen stukje natuur. De mens knipt, voert bladeren af, snoeit, gooit lelijke planten weg enzovoorts. Kijk maar eens wat je per maand in de groene afvalbak gooit en aan de vuilnisman meegeeft.
Af en toe wat bijsturen met anorganische mest (kunstmest) of organische mest (compost, koemest enz.) komt de groei en bloei van veel sierheesters ten goede. Het is zaak de boel niet te overdrijven, maar ook zeker niet te verwaarlozen.

wo, 01/09/2010 - 14:23
Nissia

Sorry, computerproblemen, vandaar de late reactie.
Bedankt voor jullie informatie, helpt me weer een beetje op weg.
Maar het blijft lastig. We hebben in onze tuin zandgrond, lang geleden aangevuld met tuinaarde dus af en toe bemesten lijkt me toch wel beter.
Omdat iemand anders dit jaar onze tuin heeft bemest kan ik niet uit ervaring putten. Volgend jaar bemesting dan misschien maar een keer overslaan.

Rest nog de vraag of een plant die dit jaar enorm is gegroeid (en dus waarschijnlijk ook meer wortels heeft ontwikkeld) volgend jaar toch
kleiner zal blijven bij minder of geen bemesting?

Dank en vriendelijke groet,
Nissia

Onderwerp gesloten