Plantenmishandeling?
#1
ma, 21/09/2020 - 11:42
Plantenmishandeling?
Hoi!
Ik ben nieuw op dit forum en ik wilde een vraag stellen m.b.t. plantenmoraal of ethiek.
Recente wetenschappelijke ontdekkingen geven steeds meer aan dat planten intelligente wezens zijn die met dieren kunnen 'praten', inclusief mensen. Planten kunnen zelfs in staat zijn tot "liefde" (d.w.z. het vormen van zinvolle relaties).
Planten kunnen zien, horen en ruiken - en reageren
Volgens professor Jack C Schultz zijn planten "gewoon heel trage dieren".
Dit is geen misverstand over de basisbiologie. Schultz is hoogleraar in de afdeling Plantenwetenschappen aan de Universiteit van Missouri in Columbia en heeft vier decennia onderzoek gedaan naar de interacties tussen planten en insecten. Hij kent zijn spullen.
(2019) Bloemen praten met dieren - en mensen beginnen net te luisteren
Wetenschappers geloven steeds meer dat bomen en planten met elkaar, verschillende levende wezens en de omgeving communiceren. Nu is er aanvullend bewijs dankzij een nieuwe studie over 'natuurlijke taal'. Onderzoekers van drie universiteiten in Tel-Aviv - plantwetenschappen en voedselzekerheid, zoölogie en werktuigbouwkunde - werkten mee aan een onderzoek dat meet hoe avond-sleutelbloemen, of Oenothera drummondii, reageren op geluid.
(2018) Een debat over plantenbewustzijn
Evolutionair ecoloog Monica Gagliano houdt vol dat planten intelligent zijn, en ze spreekt niet metaforisch. "Mijn werk gaat helemaal niet over metaforen", zegt Gagliano tegen Forbes. “Als ik het over leren heb, bedoel ik leren. Als ik het over geheugen heb, bedoel ik geheugen. "
Gagliano's gedragsexperimenten op planten suggereren dat planten, hoewel ze geen centraal zenuwstelsel of hersenen hebben, zich gedragen als intelligente wezens.
Gagliano, die haar carrière begon als mariene wetenschapper, zegt dat haar werk met planten een diepe openbaring veroorzaakte. “De belangrijkste realisatie voor mij was niet het feit dat planten zelf iets meer moeten zijn dan we ze op prijs stellen, maar wat als alles om ons heen veel meer is dan we het op prijs stellen, of het nu gaat om dieren, planten, bacteriën, wat dan ook . "
New York Times: Do Plants Have Something To Say?
https://tinyurl.com/y57z5pkl
Planten vertonen moreel gedrag. Wanneer hun myceliumnetwerk is ontwikkeld, instrueren planten hun medeplanten waar ze moeten groeien om de door u genoemde strijd tegen zonlicht te voorkomen.
Bomen praten met elkaar in een taal die we kunnen leren
De wetenschap had altijd geloofd dat bomen met elkaar concurreerden om koolstof, zonlicht, water en voedingsstoffen.
Hoogleraar ecologie Suzanne Simards baanbrekende werk toonde aan dat bomen onderling afhankelijk en coöperatief zijn, in feite zijn ze ondergedompeld in diepe relaties met elkaar.
Planten dragen ook voedsel over aan hun buren als ze een tekort hebben. Babyboompjes krijgen voedsel zodat ze in zonlicht kunnen groeien.
Planten die ver uit elkaar staan, kunnen in sommige gevallen voedingsstoffen uitwisselen via het schimmelnetwerk dat ze ondergronds met elkaar verbindt. In gematigde bossen profiteren jonge bomen van het vermogen van oudere (en hogere) bomen om zonlicht te bereiken; zo erg zelfs dat tot 40% van hun koolstof afkomstig kan zijn van de fotosynthese van hun volwassen buren via het brede web van schimmelhout.
Moederbomen dragen wijsheid over via het myceliumnetwerk
Het onderzoek van hoogleraar ecologie Suzanne Simard heeft belangrijke gevolgen voor het milieu voor de vernietiging van onze bossen. Ze zegt dat wanneer moederbomen gewond raken of sterven, ze hun wijsheid naar de volgende generatie sturen, maar ze kunnen dit niet doen als ze allemaal tegelijk worden weggevaagd. Ze hoopt dat haar onderzoek de manier waarop we bosbouw beoefenen zal veranderen.
Prof. Simard zegt dat bomen een geavanceerd en onderling verbonden sociaal netwerk hebben dat ondergronds bestaat.
Een wereld van oneindige, biologische paden die bomen met elkaar verbinden en hen in staat stellen te communiceren, en waardoor het bos zich kan gedragen alsof het een enkel organisme is.
Haar 30 jaar onderzoek in Canadese bossen heeft geleid tot een verbazingwekkende ontdekking: bomen praten, communiceren vaak en over grote afstanden. Bomen zijn sociale wezens die veel meer op mensen lijken dan je misschien denkt.
Volgens de hoogleraar lijken planten meer op mensen dan veel mensen denken.
Filosoof: Planten zijn bewuste wezens die met respect moeten worden gegeten
Filosoof Michael Marder, een onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Baskenland, heeft opgeroepen tot een "meer respectvolle omgang met de flora" door middel van zijn boeken Plant-Thinking en de aanstaande The Philosopher's Plant.
Zijn bewering dat een plant een "intelligent, sociaal, complex wezen" is, is door sommige biologen bestreden, maar een sterkere reactie is gekomen van dierenrechtenactivisten die vrezen dat hun zaak wordt ondermijnd door een plicht tot respect voor planten.
---
Ik heb gemerkt dat de informatie over het bewustzijn van planten geen grond vindt bij veel mensen, de reden hiervoor is dat veganisten van nature geneigd zijn om de informatie te onderdrukken uit angst dat hun bord verder leeg raakt, of uit angst dat ze bewuste wezens schade hebben toegebracht.
Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat planten fysiek beschikken over wat nodig is voor bewustzijn.
Het wortelstelsel van planten bevat veel neurotransmitters die ook in het menselijk brein aanwezig zijn, waaronder dopamine, noradrenaline, serotonine en histamine. Recente ontdekkingen geven aan dat het wortelsysteem van planten vele miljarden cellen kan laten groeien aan de toppen van de wortels die op dezelfde manier functioneren als hersenneuronen. Voor sommige planten zou het resulteren in een hoeveelheid neuronen die kunnen wedijveren met die van het menselijk brein.
Recent surprising similarities between plant cells and neurons
https://tinyurl.com/ycbxnj9h
Neurotransmitters, neuroregulators and neurotoxins in the life of plants
Recent evidence has shown that neurologically active compounds play an important role in the physiology of higher plants.
https://tinyurl.com/y38bu7kp
Plants signal stress like animals do: with neurotransmitters
https://tinyurl.com/y5xltusn
Misschien is het een wetenschappelijke aanwijzing dat planten fysiek kunnen beschikken over wat nodig is voor intelligentie.
Het lijkt erop dat er een basis is om plantenmoraal of ethiek te overwegen.
Bloempot als vogelkooi voor een plant?
De vraag die ik wilde stellen op dit forum: gezien de aanwijzingen dat planten sociale dieren zijn die via hun wortels een netwerk ontwikkelen en communiceren met andere planten, is het moreel verantwoord om planten in een pot te houden?
Alvast bedankt voor de reacties!
Gezien het feit, dat planten in een bloempot vaak uitstekend floreren bij een goede verzorging, zie ik geen probleem in het '' in gevangenschap houden'' van planten. Bovenstaande aannames zijn door biologen uitstekend te weerleggen.
Bedankt voor uw reactie!
De geciteerde onderzoeken zijn van vrij recent. Het lijkt er op dat er nog veel onbekend is over planten en hun fysiologie. Het is opvallend dat pas zeer recent is ontdekt dat cellen in de haartjes op de wortels van planten soortgelijk functioneren als hersenneuronen bij dieren.
(2014) Nieuw onderzoek naar plantintelligentie
https://tinyurl.com/ks9xdho
Wat betreft een praktijkvoorbeeld. Gletsjermuizen (mosballen) bieden wellicht een voorbeeld van intelligent plantengedrag. Ze leven op het ijs en bewegen zich voort door te rollen. Wetenschappers ontdekten recent (2020) dat ze in kuddes over het ijs bewegen.
(2020) Kuddes mosballen zwerven op mysterieuze wijze samen door de Noordpool
Het mos wordt niet voortgestuwd door een helling, de wind of de zon, maar de groep beweegt synchroon.
https://tinyurl.com/y3jwm8f5
Potentieel bewijs voor plantintelligentie: een boom en een vogel die in symbiose leven. De Whitebark-pijnboom (Pinus albicaulis) steekt al zijn energie in het kweken van een zaadje met een hoge voedingswaarde dat alleen kan worden gegeten door een notenkraker (dennenkraai).
Er zijn geen andere dieren die de noten kunnen openen. Zonder de vogel zou de boom uitsterven.
Hoe weet de plant wat hij voor de vogel moet maken? Notenkrakers hebben een zaadreservoir in hun bek en planten de zaadjes één voor één op de ideale kiemdiepte van de boom. Elke notenkraker plant tot 100.000 zaden per jaar.
Zielsverwanten: Notenkrakers, Whitebark-den en een band die een ecosysteem samenhoudt
https://tinyurl.com/tdjdbo9