plantenvergifiting

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 02/08/2014 - 23:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

plantenvergifiting

Ik merkte onlangs dat op een week tijd mijn muurbegonia, mijn cotton easter en een deel van mijn laurierstruik aan het wegkwijnen zijn. De muurbegonia haar bovenste blaren zijn geelachtig en bruin en bijna transparant, de onderste zijn opgedroogd maar hebben nog de groene kleur. Vlak daarnaast staad de cotton easter. Die had mooi gebloeid en had vele potentiele bessentrossen. Nu kleuren alle tipjes van de blaren geel, drogen op en vallen af. Ook de mooie trossen hangen er bijna uitgedroogd bij. Vlak daarnaast staat mijn laurierstruik. Er zijn wel wat blaren weggevreten door insecten, maar wat bizar is, de blaren vlakbij de cottoneaster zijn afgevallen, de normaal gladde blaren zijn nu golvend en putten vervormd bijna, net of ze in elkaar krimen. Het stuk verder door ziet er nog normaal uit. Mijn echtgenoot dacht dat dit door de droogte kwam, er staat namelijk een grote notenboom vlakbij. Maar waarom dan die planten die in het natste en laagstgelegen deel verdorren en de andere niet (of nog niet?) en het was de laatste weken toch niet meer zo droog? De echte droogte was in het voorjaar, maar toen hebben ze nog goed gebloeid. Dit is een fenomeen van de laatste week (of 2 weken).
Wijst dit op een ziekte? maar waarom hebben dan 3 verschillende planten plots die ziekte? Wijst het op droogte? maar waarom hebben hoger gelegen planten die vlakbij staan geen last van de droogte? Of wijst dit op vergiftiging?
Ik heb namelijk een buurman die alles wat hoger dan zijn betonnen muurtje groeit verschrikkelijk haat. Hij probeert op momenten dat we het niet zien alles over de muur bij ons te snoeien. Het muurtje is nog geen 1,80 m hoog en dit is helemaal achteraan de tuin op 25 meter afstand van het huis.
Ik vind het bizar.

zo, 03/08/2014 - 10:08
tuinprins

Je buurman treft hier geen blaam (al blijft het natuurlijk oppassen met zulke types!).

De laurierkers heeft last van een vorm van meeldauw die bekend staat als 'powdery mildew'. Komt deze zomer veelvuldig voor.

Zie voor meer informatie:

https://tinyurl.com/yyu3fgb5

Waarom de ene plant wel ziek wordt en de andere niet is niet altijd goed te verklaren. Ik vergelijk het vaak met griep: waarom krijgt de ene het wel en de andere niet terwijl ze toch in het zelfde huis leven en misschien ook nog wel in hetzelfde bed slapen?

Cotoneasterinfo-icon heeft waarschijnlijk last van bacterievuur. Deze ziekte werd vroeger ook wel perenvuur genoemd omdat het bij peren regelmatig optrad. Treedt vooral op bij zwoel weer in de zomer (hoge temperaturen in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid).

Zie:

https://tinyurl.com/y3hw2erz

Bij de begoniainfo-icon denk ik ook in de richting van een schimmelziekte en wel phytophtora. Ontstaat vooral als de wortels van de plant te lang nat staan. Zorg altijd voor goede drainage zodat overtollig water snel weg kan.
Een andere mogelijk is dat de begonia last heeft van bladvlekken. Ook bij het ontstaan hiervan speelt het weer de hoofdrol.

De zomer van 2014 is er een die gunstig is voor het ontstaan van schimmelziektes. Afgelopen weken heb ik diverse vragen beantwoord waarbij m.i. sprake is van een schimmelziekte. De infectiedruk zal zeer hoog blijven zolang we dit vochtige en warme weertype hebben.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten