Potgrond hergebruiken?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 10/04/2009 - 00:47
Annica

Potgrond hergebruiken?

Goedendag,

Ik heb op mijn balkons erg veel containers met planten en struiken. Nu vraag ik me af of ik aarde van planten die het niet zo goed gedaan hebben of van eenjarigen die doodgevroren zijn kan hergebruiken. Ik ga ervan uit dat er geen larven of andere beestjes in zitten.

Ik krijg hierover namelijk tegenstrijdige info. De een zegt: je kan aarde in principe eindeloos gebruiken want het dient slechts als groeisubstraat, voeding kan je gewoon toevoegen, en de ander vindt dat aarde vergiftigd wordt door zouten in het water en dat zou dan weer verzwakking van planten betekenen.

Wie het weet mag het zeggen.

Vriendelijke groeten,
A.W. vd M.

vr, 10/04/2009 - 00:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eventuele zouten spoelen uit, als er waterafvoer mogelijk is in de potten.
Geen bezwaar, mits je voeding toedient.

vr, 10/04/2009 - 20:25
Annica

Bedankt, het zijn inderdaad gewone zwarte plastic potten, van hetzelfde soort als waarin ze gekweekt worden.

za, 11/04/2009 - 02:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen probleem; wel de grond even goed losmaken of goed husselen.

za, 11/04/2009 - 11:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben ook ieder jaar veel potten met planten buiten en in het voorjaar ga ik de grond opnieuw gebruiken. Ik kiep de grond uit de potten om in een cementkuip tot 'ie half vol is en dan haal ik eruit wat er niet meer in hoort en door met een cementtroffeltje de grond om en om te scheppen en door wat bij te mesten en te mengen met koemest of beendermeel krijg ik dan weer een mooi grondje.
Ook meng ik soms met wat klei, of voor de vochthuishouding Cocopeat of tuinturf door de grond en in die kuip werkt dat prettig.
Met een deksel erop zou je er een tafeltje en een opbergruimte mee hebben.
Frans.

za, 11/04/2009 - 12:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Werkt prima, Frans; zo doe ik het ook!

za, 11/04/2009 - 14:15
Annica

Bedankt, en kan ik ook alle bladeren, takjes en ander organisch materiaal wat in de goten en tussen de potten ligt door de aarde mengen, of moet dat langer verteren? Hetzelfde geldt voor complete wortelstelsels.
Mijn exacte vraag is dus: gaat er iets verkeerd als ik dit meteen meemeng? Ik neem aan dat veel bacteriën zich hierop zullen storten.
En is het waar dat al het water uit de kraan de ph-waarde verhoogt op den duur?

za, 11/04/2009 - 17:03
Annica

*Zucht* vond ik toch twee larven in de aarde toen ik een geraniumbak omkieperde. Dan zullen er wel meer in zitten. Ik heb alles maar weggegooid. Behandelingen met Admire worden wel aanbevolen maar dan alleen als de planten niet bloeien, wat lastig is want planten bloeien juist altijd in de lente.

za, 11/04/2009 - 21:20
anopoeld

Het laatste weggooien lijk mij ook het beste.Je moet je afvragen waarom heben de planten het niet goed gedaan.wat kost een goede plant en wat kost de potgrond.Zelf in de volle grond past men wissel teelt toe.
met sjoemelen krijg je geen mooie plantenbak.
Jan

zo, 31/05/2009 - 17:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het probleem is het gesjouw en mijn rug. Bovendien komt het best wel voor dat een plant niet aanslaat, of dat hij zich niet meer herstelt als hij per ongeluk niet op tijd water heeft gehad en dan vind ik het toch zonde om de aarde weg te gooien.

Ik heb het volgende verzonnen maar weet niet of het goed zal werken. Als ik resten gebruikte potgrond en organische afval in een grote nylon zak doe, waar lucht kan toetreden maar waar de beestjes niet uitkunnen, gaan die kevers dan vanzelf dood? Ik bedoel: als die taxuskevers geen plantenbladeren vinden om aan te vreten kunnen ze toch niet overleven? Of kunnen ze van compost leven. Na een of twee jaar zouden ze dan toch wel dood moeten zijn en de bladeren gecomposteerd?

zo, 31/05/2009 - 20:35
Hendrik Jan

Echt gewoon niet doen, en dit laatste gaat echt veel te ver, geeft alleen maar rommel en (misschien maar een kleine) kans op ellende, dat is het, het echt niet waard.

Onderwerp gesloten