pronkbonen moeten jong geoogst worden! anders zijn ze taai,maar als ze op tijd geplukt zijn,zijn ze superlekker. ik liet ze nooit groter worden dan 1 cm dik....
als je het lust wel.... ik steek wel es een paar in mijn mond,zo van de struik....maar normaal gezien worden ze wel gekookt. je kunt er altijd es eentje proeven he,
effe wa opzoekwerk verricht(wil niks op mijn geweten hebben hoor!) en dan kom ik dus dit tegen op het internet:
Natuurlijke gifstoffen In peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Hierdoor kunnen rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten de werking van de darmen ernstig ontregelen en uiteindelijk zelfs de nieren beschadigen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn braken, koorts en lichte diarree. Soms daalt de bloeddruk. Daarom moeten gedroogde peulvruchten niet rauw gegeten worden. Lectines in niet gekookte, gedroogde peulvruchten maak je onschadelijk door ze te weken en ze minimaal 10 minuten te koken. Peulvruchten uit de diepvries, pot of blik zijn al voldoende verhit. Daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden lectines in. Niet alle lectines zijn gevaarlijk. Lectines in erwten en linzen zijn praktisch ongevaarlijk voor de mens.
vreemd,ik kom uit het middellandse zeegebied...nooit ergens last van gehad.maar goed,op eigen risico dus.... blijkbaar zit dat ook in erwten en zo...en laat ik die ook vaak rauw eten,en als ik op verlof ben ook groene rauwe kekers.... ik ben vast een tikkende tijdbom...
ik doelde op de bolletjes in de peul,als de peulen nog heel jong zijn,zijn ze vlezig en zonder die bolletjes(de bonen) ik eet enkel de heel jonge peulen..nu vraag ik me dus af of die stof ook in de groene jonge peulen zit...
Het klopt wat plantadvies zegt....In de buurt waar ik woon is er iemand die deze peultjes at, die in de bonen zit, erg ziek geworden.Misschien had je mazzel ondergetekende.
zou kunnen,maar 40 jaar mazzel? en de rest van de familie ook,en ik ben nog anderen tegengekomen de het ook deden(en doen) die het ook al sinds hun kindertijd aten,vandaar dat ik me afvroeg of het mischien enkel in de bonen zelf zou zitten en niet in de peul.... maar ik ga hier niemand zeggen dat ze het moeten eten hoor! ik schrijf enkel mijn eigen ervaringen ermee....
Er zit zo`n 1,2% van de giftige stof in. Het valt dus mee. Misschien niet zo vaak eten, of toch koken. Heb ook even gekeken, maar men raad het toch af.
ik snap het maar ik ga ze koken en foto's van mijn tuin komen ook maar het regen hier en mijn fototoestel is aan de oplader maar over de peulen ik denk dat de giftige stoffen zeldzaam zijn en het ook met je weerstand te maken heeft
Laat eens een foto van je tuintje zien :)
oke morge
pronkbonen moeten jong geoogst worden! anders zijn ze taai,maar als ze op
tijd geplukt zijn,zijn ze superlekker.
ik liet ze nooit groter worden dan 1 cm dik....
ah dankje
dankje Ondergetekende, en nog een vraag kan je ze rauw eten?
als je het lust wel....
ik steek wel es een paar in mijn mond,zo van de struik....maar normaal gezien
worden ze wel gekookt.
je kunt er altijd es eentje proeven he,
In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt.
dan had ik allang dood moeten zijn....ik eet ze al sinds ik een klein ukkie
was......
gaat het niet over de bonen in de peul?
effe wa opzoekwerk verricht(wil niks op mijn geweten hebben hoor!)
en dan kom ik dus dit tegen op het internet:
Natuurlijke gifstoffen
In peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Hierdoor kunnen
rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten de werking van de darmen ernstig
ontregelen en uiteindelijk zelfs de nieren beschadigen. De verschijnselen
van een lectinevergiftiging zijn braken, koorts en lichte diarree. Soms
daalt de bloeddruk.
Daarom moeten gedroogde peulvruchten niet rauw gegeten worden. Lectines in
niet gekookte, gedroogde peulvruchten maak je onschadelijk door ze te weken
en ze minimaal 10 minuten te koken. Peulvruchten uit de diepvries, pot of
blik zijn al voldoende verhit. Daardoor zitten er geen schadelijke
hoeveelheden lectines in. Niet alle lectines zijn gevaarlijk. Lectines in
erwten en linzen zijn praktisch ongevaarlijk voor de mens.
vreemd,ik kom uit het middellandse zeegebied...nooit ergens last van
gehad.maar goed,op eigen risico dus....
blijkbaar zit dat ook in erwten en zo...en laat ik die ook vaak rauw
eten,en als ik op verlof ben ook groene rauwe kekers....
ik ben vast een tikkende tijdbom...
het gaat om bonen in peul ja
ik doelde op de bolletjes in de peul,als de peulen nog heel jong zijn,zijn ze
vlezig en zonder die bolletjes(de bonen)
ik eet enkel de heel jonge peulen..nu vraag ik me dus af of die stof ook in
de groene jonge peulen zit...
ik weet het niet srry
Het klopt wat plantadvies zegt....In de buurt waar ik woon is er iemand die deze peultjes at, die in de bonen zit, erg ziek geworden.Misschien had je mazzel ondergetekende.
zou kunnen,maar 40 jaar mazzel?
en de rest van de familie ook,en ik ben nog anderen tegengekomen de het ook
deden(en doen) die het ook al sinds hun kindertijd aten,vandaar dat ik me
afvroeg of het mischien enkel in de bonen zelf zou zitten en niet in de
peul....
maar ik ga hier niemand zeggen dat ze het moeten eten hoor! ik schrijf enkel
mijn eigen ervaringen ermee....
Er zit zo`n 1,2% van de giftige stof in. Het valt dus mee. Misschien niet zo vaak eten, of toch koken. Heb ook even gekeken, maar men raad het toch af.
ik snap het maar ik ga ze koken en foto's van mijn tuin komen ook maar het
regen hier en mijn fototoestel is aan de oplader maar over de peulen ik denk
dat de giftige stoffen zeldzaam zijn en het ook met je weerstand te maken
heeft
Tja zou kunnen....ik kook ze toch liever. Zal je net zien dat ik juist ziek word.
ja ik ga ze koken en dan door de maaltijd salade doen
goed idee,boontjes door de salade vind ik zelf ook heel lekker(tja afgezien
van okra's ben ik verzot op elke groente die er maar bestaat!)
smakelijk!
dankje