Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst White'
#1
ma, 07/03/2011 - 19:33
Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst White'
graag had ik geweten of deze plant geschikt is om onder fruitbomen te planten? trekken deze planten hommels,bijen aan ?
bedankt !
Zeker, vooral hommels worden aangetrokken. Maar de plant bloeit redelijk vroeg, dus of ie echt van nut is als hulp voor bestuiving, dat denk ik niet. Maar het is wel een prachtige plant voor in de halfschaduw. Maar heeft wel redelijk vruchtbare grond nodig.
bedankt voor de info ! ja, dit vroege bloeien was ook al mijn bezorgdheid !
ondertss dahct ik missch aan geranium macrorhizum white ness en bevan's variety
iemand daar ervaring mee ?
Ook weer allebei mooie planten en goede bodembedekkers....Beide trekken ook weer vooral hommels aan.
Om bestuiving te bevorderen is het vooral interessant bloeiende nectarrijke en stuifmeelrijke planten te hebben op bijna elk moment van het jaar.
Vanaf begin maart beginnen honingbijen en hommels terug uit te vliegen.
Vanaf einde maart zullen er ook verschillende soorten solitaire bijen vliegen.
Zij komen enkel naar je fruitbomen als ze weten dat er iets te eten valt. Een beetje reclame op voorhand is dus niet verloren! Ook nadien blijft het interessant om deze beestjes aan te trekken. Solitaire bijen zullen dan vaak hun eieren leggen in de buurt van je tuin en hun jongen zullen het volgende jaar weer volop de bestuiving regelen.
Een nestkast voor solitaire bijen kan je makkelijk zelf maken.
Zie ook volgende links:
www.wildebijen.nl
eigenwijzetuin.be/nestkasten-ed
amaai super bedankt voor het doorsturen van die link ! ga morgen al aan het bouwen slaan !
heb ondertss al een paar geraniums gevonden die in eind mei tot juli bloeien die ik eventueel ook onder de boom kan planten.
heeft u nog suggesties voor andere planten die dan op een ander tijdstip bloeien, kwestie van ons bijtjes, hommels , ... tevreden te houden :-))))
Ik ben zeker geen specialist ter zake hoor!
In elk geval mag je er vanuit gaan dat planten die bijvoorbeeld vlinders aantrekken ook heel wat hommels en bijen aantrekken: Buddleia, Sedums spectabile, distels, Echinacea, ...
In mijn tuin zijn bij de solitaire bijen vooral Rosa moyesii, Geranium phaeum, tijm, oregano, salie en de fruitbomen in trek.
Mijn wilgen hebben nog niet gebloeid, maar het zouden ook echte bijenmagneten zijn. Ook bloeiende klimop is in het najaar erg interessant voor heel wat bijen.
Aconitum, Campanula, Symphytum, heide, crocussen, ... zijn heel in trek bij hommels.
Op de website met wilde bijen die ik hierboven reeds gaf, krijg je ook al een beeld van welke wilde planten interessant zijn. Zelf zoek ik dan vaak naar cultivars om deze in de tuin te gebruiken. Gebruik wel altijd enkelbloemige planten want gevulde bloemen zijn ontoegankelijk.
Mijn tuin is echter (nog altijd) in de aanlegfase en ik leer zelf nog iedere dag bij!
Groeten,
Pol
allé, dan zit je in t zelfde schuitje als mij, ook een tuin in aanleg ! wel leuk maar soms moeilijk om de juiste keuzes te nemen.
die site die je doorgaf, zal weer een tipje van de sluier opheffen !
in ieder geval bedankt voor de tips
Yep! Geen gemakkelijke fase is dat, die aanlegfase ... In mijn geval is het zoeken naar een evenwicht tussen een rozentuin en een ecologische tuin. Overigens staat hier onder mijn kersenbomen niet alleen Pulmonaria, maar ook Symphytum grandiflora. Die bloeit nu en ik denk dat mijn kersen binnen dit en een paar weken ook gaan bloeien.
Rosse metselbijen zijn hier in de tuin alvast actief al weet ik niet waar ze op dit moment op vliegen.
Groeten,
Pol
in ieder geval ook veel succes met de tuin !
ik ga me morgen eens buigen over het maken van een plan voor een frame voor een klimroos die ik kocht. ga in ieder geval werken met houten palen als basis en dan moet ik nog uitzoeken wat ik er tussen zet ;soort van b draad, maar dat vind ik niet zo mooi ofwel ook houten paaltjes horizontaal bevestigd tss de palen in de grond. heb jij al zo een frame gebouwd en hoe heb je dat gedaan ?
Ik heb klimrozen tegen een houten tuinhek staan. Ik heb met grote oogvijzen gewoon gegalvaniseerde draden gespannen en daar de rozen aan bevestigd.
Het voordeel van die draad is dat het snel gespannen kan worden en, hoe gek het ook klinkt, je ziet er eigenlijk niets van tenzij je heel dichtbij komt!
Als je een hele nieuwe constructie moet maken voor je klimroos dan kan je eventueel eraan denken om een houten rozenboog te maken. Dunne latjes die je in de bouwmarkt kan kopen voldoen dan ruim als dwarse verbindingen om de roos aan op te binden.
Groeten!