ranonkels

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/03/2005 - 23:52
lindake

ranonkels

Mogen knollen ranunculusinfo-icon in de winter in de grond blijven?
en de bollen van lilium?
Mogen voorjaarsbollen die nu opkomen verzet worden of toch liever wachten tot ze uitgebleid zijn?
Alvast bedankt.

do, 17/03/2005 - 20:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste ,
Ranunculusinfo-icon en Lilium zijn twee uitgebreide genussen kun je me de species of cultuurnaan(varieteitnaam) vertellen dan zal ik je wel verder raad kunnen geven .

Jonathan.

do, 17/03/2005 - 21:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op de verpakking staat alleen "ranunculusinfo-icon rood" en de andere "ranunculus mixed.
Op de verpakking van de lilium staat "Snow Queen", er staat bij verwildering maar geen verdere uitleg. ben je hier iets mee?

vr, 18/03/2005 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Lilium is een longiflorum varieteit(cultuurvorm) ,longiflorums zijn niet echt winterhard dus je kunt de bollen best behandelen als Dahlia's door ze in de herfst op te graven en op een koele plaats in een kistje met turf te bewaren,plant longiflorums in de half schaduw ze mogen nooit de heetste middagzon hebben .

Kies ook bij het planten een locatie naast kleine heesters of zo waarbij ze wat steun kunnen vinden en uit de wind staan.

De Ranunculussen zijn asiaticus cultuurvormen zogenaamde kleurstrains .Deze zijn oorspronkelijk afkomstig van het mediterane gebied en andere gelijkaardeige streken; Turkije,Iran ..

In theorie kan een asiaticus vorst verdragen maar aleen als hij zich in een zeer gedraineerd bodemsubstraat bevind: zandgronden, Je kunt zelf het plantbed voorbereiden door er een emmer grof rijnzand in te vermengen,bewerk de grond tot een diepte van ongeveer 20cm dit liefst aan de voet van een boom op een zonnige standplaats .

Laat de klauwtjes alvorens het planten 24 uur weken in lauw water om de groei te bevorderen, waneer de bovenkomende planten een 5 cm hoog zijn mag je wekelijks een bloeibevorderende vloeibare meststof geven (dit geld trouwens ook voor de Liliums).

veel succes & plantplezier

Jonathan.

vr, 18/03/2005 - 23:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt Jonathan voor de uitleg.
Die vloeibare meststof is dat meststof die je gebruikt voor kamerplanten?
Mag ik nog een vraag? Mijn man stelde voor om een lentebloeiende bodembekker boven de bollen te planten. Zou dat de bollen wat beschermen in de winter?
Wat denk je?
Linda

za, 19/03/2005 - 21:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Linda,

de meest voorkomende vloeibare meststoffen bestaan uit 3 elementen (N-P-K)
De N staat voor stikstof, de P staat voor fosfor end de K voor kalium.
Dit zijn de drie BASISvoedingstoffen die een plant nodig heeft om te kunnen groeien .Nu de fabrikanten van deze vloeibare voedingstoffen/meststoffen stellen verschillende types samen door een veschillende hoeveelheden van elk N, P, en K te mengen.

Nu een BLOEIbevorderende plantenvoeding heeft een Hoog gehalte aan P(fosfor) in de natuur is er op sommige plaatsen slechts een laag gehalte fosfor, dit resulteert in een minder ontwikkelde bloei(kleinere bloemen) en een verminderde hoeveelheid bloemen .

Vooral voor 'complex 'samengestelde bloemen, gevulde bloemen of dubbele bloemen zoals sommige Rozen, Rannonkels,Geraniums,hydrangeainfo-icon's is het interesant om BLOEIbevorderende voedingstoffen te gebruiken daar deze De bloemvorming en het Bloeiproces vergemakkelijken en bevorderen.

Meestal staat er op de verpakking van de plantenvoeding waar het voor dient.

Een voorjaarsbloeiende bodembedekker kan interesante voordelen bieden voor de dan nog in rust zijnde Rannonkelklauwtjes,namelijk bescherming tegen een natte winter\voorjaar .

Aangezien er niet veel keuze is in voorjaarsbloeiende bodembedekkers (bodembedekkers die de rannonkels geen wortelconcurentie bieden) had ik gedacht aan winter\voorjaarsbloeiende Cyclameninfo-icon coum.

Cyclamen coum is een knolgewasje dat in het najaar blad maakt,in late winter\voorjaar bloeit en in het late voorjaar\zomer zijn blad verliest,Ideaal in jouw geval!

Vriendelijke groeten

Jonathan.

za, 19/03/2005 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt Jonathan voor de goede uitleg.

Onderwerp gesloten