Rhododendrons met veel knoppen maar nooit bloemen
#1
do, 31/05/2012 - 10:10
Rhododendrons met veel knoppen maar nooit bloemen
Hallo allemaal,
3 jaar geleden hebben wij onze tuin ( nou ja, jungle) onder handen genomen.
Alles eruit en opnieuw aangeplant. 3 mooie Rhododendrons gekocht die elk jaar
barstensvol knoppen zit maar helaas, ik heb hem nog nooit zien bloeien. De
planten zijn door een gediplomeerde hovenier uitgekozen en geplant. De
Rhododendrons staan grotendeels in de schaduw, maar hij zei dat dit geen
kwaad kon. Toch begin ik nu sterk te twijfelen,want het kan voorkomen
natuurlijk dat een plant een keer overslaat met bloeien maar deze hebben nog
nooit bloemen gehad.... Zouden er andere redenen kunnen zijn voor dit
probleem? Ik heb niet zo'n groene vingers.
Groetjes gekbelske
Droogte?
Als de knoppen niet opengaan maar bruin/zwart worden zit er een ziekte in.Die hebben mijn rhododendrons ook gehad maar welke ziekte het precies is weet ik niet meer.Ik heb ze toen allemaal opgeruimd.
Ik weet natuurlijk niet of dit de oorzaak kan zijn, maar op Rhododendrons zitten nog al eens cicaden. Deze schijnen de bloemknoppen te kunnan laten verdrogen omdat ze eitjes in de knop leggen en ze de knoppen met een schimmel besmetten.
Hier zitten ze ook op de struiken, enorme aantallen, maar ik heb er gelukkig geen last van. Die cicaden zijn heel klein.
Struiken die hier op het noorden stonden in de schaduw bloeiden heel weinig, waren los, dus weinig bladeren. Omdat ze ook nog bevroren zijn, heb ik ze er uitgehaald en heb er kleine plantjes, Waldsteina ingezet.
De ene soort Rhododendron is vatbaarder dan de ander. Zelf heb ik ook tientallen Rhododendroncicades op mijn struik (de Rhododendron bedoel ik)
Er is wel eens een knop aangetast, maar daar blijft het bij. De cicades zuigen ook sap uit de bladeren, maar die beschadiging zie je maar amper.
Verder zijn het prachtige insecten (zie foto) Als je er langzaam naar toe loopt kruipen ze gauw naar de onderkant van het blad. Kijk je onder het blad kruipen ze weer gauw naar de bovenkant!
Bij familie van me zijn al 2 jaar de knoppen (of een deel ervan) bevroren geweest.
Misschien is dat het euvel.
Alexander
Wat Hmm beschrijft, bedoelde ik ook. Toen ik zijn/haar bericht las, wist ik weer wat mijn rhododendrons mankeerden.Vrijwel alle knoppen waren verdroogd en bruin/zwart geworden.
Rhododendrons schijnen heel oppervlakkig te wortelen. Kan het zijn, dat er
grondig geschoffeld wordt rond de plant en wortelverstoring de oorzaak is van het niet-bloeien?
Hier een aardig verhaal over de cicaden:
https://tinyurl.com/y2or4b3a
Ik kan overigens de knoppen beter uitlopers van knoppen noemen. Ze zien er
raar uit. Net gekeken, geen cicaden te zien, er wordt niet te hard
geschoffeld. Bevroren, dat zou nog kunnen. Maar dan bevriezen ze elk jaar...
Ik denk dat ik mijn Rhododendrons eens ga verhuizen naar mijn -meer zonnige-
voortuin.Nog iets speciaals waar ik op moet letten wanneer ik dit doe?
Iedereen bedankt voor het meedenken!
Verplanten op een vochtige dag eind september, begin october. In de halfschaduw zetten, niet in de volle zon. Niet diep planten, meer naar de oppervlakte; daar gelijk mee. Grote kluit uitgraven. Altijd veel water erbij.
Die cicaden zitten op de hele plant zijn bladeren trouwens als je ze hebt. Kom je dicht in de buurt springen ze weg net een sprinkhaan. Ze zijn klein en smal.
Volgens mij lopen er hier een aantal zaken door elkaar heen.
Sommige antwoorden gaan uit van bloemknoprot. Bloemknoprot bij rhododendrons wordt vooral veroorzaakt door de schimmel Pycnostysanus azaleae. Cicaden brengen deze schimmel over. Bloemknoprot is gemakkelijk te zien omdat de bloemknoppen bruin verkleuren. Afgaande op het tweede antwoord van de vragensteller gaat het hier niet om bloemknoprot.
Zoals ik het begrijp zet de Rhododendron geen bloemknoppen aan. (Die nieuwe groeitoppen kunnen voor een leek ['ik heb niet zo'n groene vingers'] worden verward met bloemknoppen. Ze zijn het echter niet). Het niet aanzetten van bloemknoppen kan meerdere oorzaken hebben waarvan de belangrijkste zijn: te droog en te veel schaduw. Rhododendrons worden altijd als schaduwplanten gezien maar zetten veel beter bloemknoppen aan als ze in de zon staan. Ze kunnen in de zon staan MITS de grond niet te droog is. (Op rhododendronkwekerijen staan ze ook gewoon in de zon). Rhododendrons wortelen oppervlakkig en hebben relatief snel last van de droogte. Valt de droogte samen met de periode dat de bloemknoppen worden gevormd (juni-augustus) dan zal de rhododendron die niet of maar mondjesmaat produceren.
Wat nu te doen? Als de standplaats te droog is of te schaduwrijk (door bijvoorbeeld hoge bomen en coniferen) dan zou ik de planten ergens anders neerzetten. Bij voorkeur een plek waar de planten 's morgens zon krijgen en in de middag schaduw. Volle zon kan ook maar dan mag de grond niet te droog zijn anders kan er bladschade optreden. Is verplanten niet mogelijk dan zorgen dat de planten niet te droog staan. Geef ook eens een keer wat organische mest. Nu is daar een goed moment voor.
Gegroet, de tuinprins
Rhododendronbloemknoprotbestrijdingsmiddeltoelatingsnummerregistratieinvulformulier
Waarom moeten antwoorden worden verwijderd? Bestonden deze uit onzin? Waarom onzin plaatsen als er een serieuze vraag is gesteld? En er een goed bruikbaar antwoord van Tuinprins is gekomen?
Ach dat gebeurt soms. En we zijn ons bewust dat dat eigenlijk niet hoort daarom hebben we alle gekheid weer verwijderd. Niets aan de hand dus.
Dennis als jij je onzin nu ook verwijdert, ziet het er nog beter uit. (dit ga ik straks ook weer verwijderen)
Zondag 3-6-2012, de dag van de korte lontjes op div. topics.
Kijk naar buiten en je weet de oorzaak.
.... goed tegen de luis....
Euh...bedankt allemaal! Fijn, zoveel tips!
En tuinprins: ik denk dat je gelijk hebt: straks de rhododendrons maar eens
verhuizen naar mijn zonnige voortuintje en dan maar gewoon zorgen dat ze
voldoende water krijgen. Bedankt voor je goede en serieuze reactie!