Rhodohypoxis
#1
di, 29/06/2004 - 17:38
Rhodohypoxis
Kan iemand iets meer vertellen over de Rhodohypoxis? Ik kan er zo weinig informatie over vinden. Is het een bolletje? Waar komt de plant oorspronkelijk vandaan? Uit de Alpen, ofzo? Is hij winterhard? Ik heb hem ooit gekocht onder het mom van "leuke een-jarige voor bij de solanum in de pot" maar hij is er elk jaar weer bij. Hij overwintert samen met de solanum in de kas.
Vriendelijke groet, Hermien
Het is een kleine knolletje die zich gemakkelijk vermeerderd, afkomstig uit Zuid-Afrika dacht ik, maar het is idd een alpine plantje.
Hij is helaas bij ons niet winterhard. Om hem goed te laten overwinteren haalden wij ze op de kwekerij begin oktober volledig uit hun potjes, en legden ze in dozen binnen, waar ze DROOG konden overwinteren. Ze moeten niet percé uit de potgrond gehaald worden, maar wel zeer droog en vorstvrij overwinteren.
Verder heeft dit plantje een zeer doorlatende zure grond nodig en tijdens het groeiseizoen heel veel zon en voor een rotsplant toch ook regelmatig water.
Maar aangezien uw plantje elk jaar weer zijn kopje komt bovensteken zal hij het er wel naar zijn zin hebben. :-)
Veel succes ermee.
Wat mijn boek aangeeft is rhodohypoxis baurii bolgewas h.8cm, b.10-15 cm. bloei april-sept kleur rozerood; cultivars wit tot donkerroze in september de klisters van de bol breken goed afwaterende grond; zonnigestandplaats; puinbed; bak, koude kas niet echt winterhard rotsplant. waar de boem vandaan komt staat er niet bij.
Cientje en Monique, bedankt voor jullie reacties. Ik ben weer wat wijzer!
Groet, Hermien
Dit heb ik meegekregen van de kweker waar ik het plantje heb gekocht: De verzorging van deze plant is vrij eenvoudig. Het beste is buiten te kweken in een (roodstenen) pot met grond die een beetje zuur is (azaleagrond) en een plaats in de zon. Van april tot september regelmatig water geven en ook wat bijmesten met bloembakkenmest voor bloeiende planten. Eind september geen water meer geven, de plant droog zetten tot het blad is verdord, op een vorstvrije plaats in aarde laten overwinteren. Heel de winter geen water geven. Eind februari/begin maart pot leeggooien en bolletjes eruit zoeken. Jonge bolletjes er voorzichtig afscheuren en in verse aarde opnieuw oppotten. Op een lichte plaats opkweken en half april/begin mei weer naar buiten. Oppassen voor nachtvorst.
vriendelijke groetjes