roos al uitgelopen - toch snoeien?
#1
za, 26/02/2011 - 10:56
roos al uitgelopen - toch snoeien?
We hebben vorig jaar 80 jaar oude rozen overgeplaatst gekregen en die zijn aangeslagen. Ik weet niet welke soort, het zijn meter-hoge oude houten stammen waaruit nieuwe scheuten afgelopen jaar ontstonden met helemaal aan het uiteinde van de nieuwe scheuten bloemen. Nu had ik begrepen van degene van wie we de rozen kregen dat deze altijd een keer in het jaar de nieuwe scheuten terugknipte tot vlakbij het oude hout. Ik wilde de rozen in het voorjaar gaan snoeien maar er zitten aan de scheuten die vorig jaar ontstaan zijn nu overal al diverse uitlopers. Wat zou ik nu moeten/kunnen doen? Graag verneem ik advies. Tot nu heb ik op internet of boek niet echt gevonden wat ik zoek en ik heb weinig ervaring met rozen.
Wacht nog een paar weken met snoeien,we krijgen nog wel een paar
flinke nachtvorsten,die de jonge scheuten kunnen beschadigen,dat is te zien aan bruine randen aan de jonge scheuten,je kunt daar eind maart/begin april
rekening mee houden,snoei dan zo diep mogelijk het oude hout weg,maar spaar de jonge scheuten.Succes
Waarschijnlijk zal het gaan om theehybriden (die waren 80 jaar geleden nog enorm populair) dus zou ik ze persoonlijk niet te ver terugsnoeien.
Snoeien doe je inderdaad best na half maart. Ik zou ze slechts 1/3 terugsnoeien (dus 2/3 laten staan) om goed vertakken te bevorderen. Snoeien doet niet bloeien, het is enkel om de vorm te bewaren.
Als je na dit jaar merkt dat de struik toch niet zo mooi is, kan je volgend jaar verder terugsnoeien.
Oude, dode takken mag je in elk geval wel verwijderen.
Voeg na de snoei eventueel nog wat compost toe en geef wat goede organische mest en je rozen kunnen er weer een hele tijd tegen.
In de zomer hoef je enkel de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
Groeten,
Pol
P.S.:Plaats eventueel eens een foto van je rozen als ze in bloei staan, dan kunnen we gerichter advies geven over snoei en verzorging.