Roos op stam - dom geweest
#1
do, 20/05/2004 - 19:11
Roos op stam - dom geweest
Hallo,
vorig jaar heb ik een geelbloeiende roos op stam in een metalen emmer gekregen. hij stond leuk buiten in de emmer, dus heb ik hem erin gelaten. dat was denk ik een slecht idee want er zat geen gat onderin. vaak stond er water in, op de aarde, en een roos mag niet zo nat staan weet ik nu. zo is het de hele winter geweest.
ik heb hem nu uit de emmer gehaald en lekker in de zon gezet in de volle grond. met afrikaantjes aan zijn voet. hij was er niet zo blij mee want alle blaades zijn geel geworden nadat ze eerst zwarte vlekken gekregen hadden. Ik heb nu alle takjes met gele blaadjes eraf geknipt (er zaten ook érg veel beesten in) maar vraag me af of ik dat niet beter had kunnen laten. ik heb slecht voor deze roos gezorgd, maar had tot nu toe ook geen ervaring met rozen, ik wilde ze niet vanwege de luizen. Deze heeft inderdaad vol luis gezeten maar dat is nu voorbij. Hij heeft er ook haast geen blad meer voor :( is er nog hoop voor deze arme mishandelde stamroos?
elène (schuldbewust)
Beste Elene, hier een krabbel van een rozenliefhebster! Inderdaad, je arme roos heeft het zwaar te verduren gehad, maar misschien is er nog hoop. Mensen denken vaak dat een roos een makkelijke plant is, maar dat is niet zo! Een roos heeft een zonnige (minstens 4 a 5 uur per dag) en tegelijk luchtige standplaats nodig. Dat betekent dat ze de wind door haar bladeren moet voelen en toch niet pal op de wind mag staan. Een plekje op zuid/west is prima. Rozen moeten voldoende drinken maar hebben een uitgesproken hekel aan "natte voeten" en druipwater van bomen, dus moet de grond goed doorlatend zijn en kun je ze niet onder of bij bomen planten. Verder zijn rozen grote eters en hebben veel bemesting nodig. In februari begin je met wat kalk rond de wortels, in maart met een flinke gift koemestkorrels rond de wortels. In april, mei, juni en juli geef je speciale rozenmest om de bloemvorming en bloei te bevorderen. Na juli niet meer want dan gaan de rozen op rust. Rozen in rust nemen geen mest meer op met hun wortels. In de herfst alleen de uitgebloeide bloemen eruit snoeien en de wortels afdekken met een flinke laag (minstens 5 cm) compost tegen de vorst. De entplaats op de stam (daar waar de takken uit de stam ontspruiten) kun je tegen vorst beschermen door er jute omheen te wikkelen of stro en dan wat noppenplastic er omheen. In maart snoeien op 3 of 5 ogen die naar buiten zijn gericht. In een goed tuincentrum zijn biologisch afbreekbare middelen te koop tegen bladluizen en tegen roest of meeldauw. Dit zijn verschillende middelen, tegen luizen spuiten als ze op de roos zitten, tegen meeldauw of roest kun je preventief spuiten. Dit enkele malen herhalen (2 a 3 keer). Inderdaad, het is wel wat zorg en moeite, maar de beloning is er dan ook naar! Een blikvanger in je tuin met de mooiste bloemen die er zijn!
Succes ermee!