Roscoea - Gemberorchidee - R. humeana
#1
ma, 14/06/2010 - 00:29
Roscoea - Gemberorchidee - R. humeana
Vorige keer heb ik van dit gember geslacht wat cautleyoides laten zien, nu dan wat humeana. Beide zijn vroeg bloeien, de bloemen voor het blad verschijnend maar de plant vormt zich al tijdens de bloei. De humeana heeft gemiddeld iets grotere bloem maar keinere plant en herbloeit nooit. De plant ontwikkeld iets langzamer dus de bloemen blijven langer ogenschijnlijk zonder plant staan.
Eerst de gewone natuurvorm, m.i. ook een van de mooiste:
Dan de selectie Rosemoor Plum:
Deze natuurvorm was zo paars dat hij een eigen naam kreeg (R. h. forma tyria)
Zoals met veel gembertjes uit dit geslacht komen er ook gele en witte vormen voor. Eerst wat gele, dit is de selectie Long Acre sunrise, een lichtgele.
Dit is de Cream form, wat geler en lager:
Nog eentje van de Cream form:
En dan een witte: de Snowy Owl:
Nog fraaier dan de vorige serie!
Wauw, dat geeft de burger moed. Mijn gemberplant wordt alleen maar groter, maar bloeien ho maar! Hij staat nog steeds in een pot,misschien is dat het euvel?
@Prik: welke soort heb je?
Ruud
Wouw!
Ruud, geen idee, ik zal (na de voetbal) :-)) een foto maken.
hier ben ik weer :-)))) met de foto en een naam, zat nog onder in de pot,
Hedychium gardnerianum, gemberlelie, is zeker iets anders he?
Ja, een heel andere maar wel een die spectaculair bloeit en heerlijk ruikt (vooral 's avonds) en ... niet zo heel moeilijk is. Dat laatste is natuurlijk wel vaker zo als je het een keer weet.
Zet deze Hedychium in een ruime pot, minstens 10 liter. Zet hem buiten (na gewenning) op een zonnige, warme plek. Geef veel water en veel mest. Verwacht de bloei in september/oktober. Of je het dit jaar nog haalt weet ik niet, je maakt nog wel een kans maar soms is de eerste nachtvorst je net te vroeg af. 's Winters naar binnen en koel en vorstvrij overwinteren. Als de plant veel te groot is (wordt minstens 1,5 meter) en je hebt geen plek kun je hem ook tot de eerts evorst buiten laten en als een Dahlia behandelen. In maart weer oppotten en op een warme plek weer aan de groei brengen, daarna naar buiten enz.
Ruud
Bedankt voor deze uitgebreide informatie!