rozenhaag
#1
di, 04/01/2011 - 19:44
rozenhaag
Bij ons thuis staat een oude rozenhaag, zeker 20 mogelijk 30 jaar oud.
Enkele struiken hebben we er tussen uit moeten nemen. Nu heb ik van horen zeggen dat het niet
zou kunnen om er zomaar nieuwe tussen te planten.
Klopt dit?
Zijn er anders maatregelen te bedenken die het wel mogelijk maken.
Met vriendelijke groet
Rien
Hebben ze ook een reden gegeven waarom dat niet kan ?
Ik heb geen reden gekregen.
Mogelijk gaat het om uitputting van de grond oid, maar dat lijkt me met de juiste bemesting toch
op te vangen.
Idd de grond bewerken met een bodemverbeteraar,compost plantaarde wat koemest.
Rozenmoeheid heeft met meer te maken dan met uitputting van de grond. Het zou volgens sommige experts ook te maken hebben met het opstapelen van ziektes waartegen de gevestigde struiken reeds resistentie hebben opgebouwd, maar die nieuwe struiken zouden kunnen nekken.
Aangeraden wordt toch om na het uitdoen van oude rozen een jaar of langer de grond rozenvrij te houden en eventueel in te zaaien met een bodembedekker.
Van een internationaal rozenforum haald ik de tip om nieuwe rozen in een kartonnen doos met potgrond in te graven. De roos zal zich ontwikkelen en tegen dat de doos vergaan is is de quarantainetijd voorbij. Zelf heb ik dit echter nog niet geprobeerd.
Groeten,
Pol
Ben het met Pun en Pol eens waarbij het idee van die quarantaine nog niet eens zo'n gek idee is.
Verder scheint het planten van Tagetes (afrikaantjes) tegen Aaltjes te werken.
Bij een border van die leeftijd is het zowieso aan te raden de grond eens te verbeteren met een grondverbeteraar speciaal voor rozen omdat bepaalde elementen er allang uit zijn.
Verder is het natuurlijk interresant te weten waarom er een paar struiken de geest hebben gegeven. Hoe doet de rest van de rozen het. Of is dit een voorbode dat er meer dood zal gaan. In dat geval is het ruimen van het geheel een betere optie. wil je daar dan weer rozen hebben dan is de grond vervangen de enige optie.
De vraag van Rubo is inderdaad een belangrijk begin: Hoe gaat het met de rest van de rozen? Zijn deze in goede staat dan zou ik gewoon bemesten en weer een nieuwe roos planten. Als de overige rozen het niet goed doen is er wellicht meer aan de hand.
Er is een duidelijk verschil tussen moeheid en uitputting. Moeheid ontstaat door aantasting van de wortels door aaltjes. Het is dan niet verstandig om rozen in dezelfde grond terug te planten. U kunt dan de grond uitgraven en vervangen door nieuwe, maar ook de afrikaantjes (Tagetes) planten helpt. U dient ze dan ook bij de rest van de haag aan te planten. Ook help bemesten voor het herstel van de oude planten.
Uitputting ligt aan het uitputten van minerale voedingstoffen. Iedere plantensoort heeft zo zijn eigen palet van voedingstoffen welke hij uitput. Bemesten met organische mest helpt in dit geval het beste.