Salix alba 'Liempde'
#1
do, 22/09/2016 - 01:25
Salix alba 'Liempde'
In de tuin werden in het najaar 2013 zeven schietwilgen in een rij geplant.In februari 2015 werden ze gesnoeid, nu zouden ze na twee jaar(februari 2017) alleszins opnieuw gesnoeid worden omdat ze het laatste jaar echt heel erg gegroeid zijn. Evenwijdig aan de wilgen ligt een strook echt gras van ongeveer 2,5m breedte. Daarnaast ligt een voetbalveldje met kunstgras. Plots merken we op zo'n twee meter van de wilgen in het echte gras een stuk hout (wortel?) en op zo'n 3 á 3,5m rijzen twee harde bulten onder het kunstgras. De enige andere boom in de buurt is een salix campestre Elswijk die tussen het echte gras en het kunstgras staat. Onze vraag is concreet: zou het kunnen dat de plotse harde 'bulten' van het wortelgestel van de wilgen komt? Zo ja, kunnen we dit vermijden door de boom jaarlijks te knotten? We zijn een beetje bang dat ook de buren last kunnen krijgen van de wortels omdat ze maar op 1m van de scheiding staan. Ik kijk alvast uit naar jullie antwoord.
Wilgen maken geen wortelopslag. Dat kan dus al niet de oorzaak zijn. Hoe lang ligt dat kunstgras daar al?
Hoeft ook geen wortelopslag te zijn maar kan wel een wortel zijn die tamelijk oppervlakkig groeit. Mijn broer heeft knotwilgen langs zijn schapenweide staan. Vorig jaar augustus is die weide opnieuw ingezaaid. De wortels van de knotwilgen zaten zeker 3 à 4 meter in de schapenweide.
De andere boom kan geen 'Salix campestre Elswijk' heten want die bestaat niet. Dat zal een Acer campestre 'Elsrijk' zijn. Is een Spaanse aak met een dichte gesloten kroon die kleiner blijft als de gewone Acer campestre.
Gegroet, de tuinprins
Bedankt voor jullie reacties! Het kunstgras (voetbalveldje) ligt er van het njaar 2013. Blij ook met het verhaal van de schapenweide. Dat gaf ons moed om aan de slag te gaan... We hebben het kunstgras 4m omgelegd en je weet niet wat je ziet... Ik denk dat we de groeikracht van de knotwilgen degelijk hebben onderschat. Onder het kunstgras krioelt het van horizontaal groeiende wortels. De wilgen staan op 4 meter van het veldje. Het kunstgras is aangelegd in 3 stroken van 4 m. De eerste strook hebben we zo goed als mogelijk wortelvrij gemaakt, maar onder de volgende strook zitten er nog enkele wortels van een pink dik (dus op 8 m van de stam!). Het bijzondere aan die wortelgroei is dat je er in de (echte)grasstrook naast de bomen zo goed als niets van merkt, maar wanneer ze ter hoogte van het kunstgras komen, groeien ze naar boven tot tegen het worteldoek en kruipen dan horizontaal aan de oppervlakte verder. De wortels zijn heel soepel (een dik touw of een zweep) en gemakkelijk te verwijderen, je moet natuurlijk eerst het kunstgras (4 x 8 m) verplaatsen en daarna terugleggen op het (voorlopig) doorwoeld veld. We moeten nu nog terug die eerste strook egaliseren en dan weer de grasmat vastzetten. En dan duimen maar dat ze niet weerkomen. Sowieso snoeien we de wilgen voorjaar 2017. Zou het dan een goed idee zijn om ze in de toekomst jaarlijks te snoeien zodat ook hun kruin en hopelijk ook de wortels wat beperkt blijven? PS. De 'tuinprins' heeft gelijk. We hebben het even nagekeken en het is inderdaad een Acer! Knap opgemerkt!
Wortels zijn opportunisten die een beetje op goed geluk groeien tot ze vinden wat ze nodig hebben. Blijkbaar zijn de omstandigheden net onder het kunstgras net iets interessanter, waarschijnlijk omdat die wortels daar condens vinden, ze dar minder weerstand ondervinden en ook nog eens voldoende lucht kunnen vinden.
Ik vermoed dus dat die wortels zullen blijven terugkomen. anderzijds is het volume van kruin en wortels met mekaar in evenwicht. Als je de boom jaarlijks knot blijft de kruin en dus ook het wortelpakket kleiner.