scindapsus/epipremnum/rhaphidophora: nat blad?
#1
do, 20/06/2013 - 02:46
scindapsus/epipremnum/rhaphidophora: nat blad?
Hallo,
Ik heb een heel mooie plant: Epipremnum pinnatum 'Aureum' (Scindapsus aureus). In 2009 zei Greenconnection dat de plant ook Rhaphidophora heeft geheten.
Nou ja, die dus. Moeilijk om een naam te kiezen voor de plant tbv deze vraag!
Ik vind het een fraaie, leuk-ouderwetse plant, die nog luchtzuiverend schijnt te zijn ook. Ik heb hem nu een ruim half jaar, hij tiert welig, maar er gebeurt nu iets nieuws.
Weet iemand waarom de bladeren van mijn mooie sterke superplant-met-veel-namen de laatste (warme) dagen nat worden? Ze druppen zelfs een beetje. Zweet deze plant net als wij als het warm is?
En nog een vraag: de plant schijnt licht giftig voor kinderen en dieren te zijn - zijn die druppels dat dan ook? De plant staat zó dat onze handen de bladeren regelmatig raken en dus nattig worden. Ik ben niet zo bezorgd over giftigheid van planten hoor, maar toch wel goed om te weten.
Alvast bedankt!
Het zijn de overtollige voedingstoffen, die de plant 'uitzweet'. Het verschijnsel noemt men guttatie, ofwel druppelen. Bij een hoge luchtvochtigheid is er meer afscheiding van deze suikers. Ook bij een teveel aan water op de kluit, zul je die druppels vinden. Hou de plant wat droger en het druppelen zal verminderen.
Overigens nog een oude naam voor deze plant: Pothos.
De plant is niet zozeer giftig als dat het sap (niet die druppels
afscheiding) licht huid irriterend kan zijn. De plant bevat nogal wat
oxaalzuur en dat zuur werkt irriterend. Een grotere bron van oxaalzuur is
rabarber, en die eet je gewoon op (ik tenminste wel).
Ruud
Ha, rabarber eet ik ook heel graag! We hebben een rabarberreus in de volkstuin... Bedankt voor de antwoorden. Nu snap ik het tenminste. Ik had in afwachting van de aangekondigde Tropische Dag, extra water in de ompot gedaan... De warmte kwam niet (grrr) en dat zal de zaak wel verklaren dan.
Ik ben blij dat er niks giftigs is aan de druppels, want ik heb geen andere plaats voor de scindapsus/epipremnum/rhaphidophora/pothos.
(Ik vind het maar onhandig dat planten steeds vernieuwde namen krijgen, maar dat terzijde)
In dit geval is de nogal vaak veranderde naam veroorzaakt door het feit dat de plant in onze streken niet bloeide en de plant niet aan de hand van de bloeikenmerken op naam gesteld kon worden.
Men is teruggegaan naar de oorspronkelijke groeiplaats om daar de bloeiwijze te bestuderen en toen pas kwam de huidige, juiste naam: Epipremnum.
Interessant! Mag ik nog vragen, wat betekent Epipremnum? Dan onthoud ik hem vast makkelijker. Epi = iets met doorns of aarvormige bloem?
Epi= op, en premn= een boomstronk.
Dat verklaart het feit dat de plant epiphytisch groeit.
Toch grappig hoe een moeilijke naam dan gewoon 'op een boomstronk' betekent... dat onthoud ik zeker, hartelijk dank Greenconnection!
Geen dank!