sierappel

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/10/2011 - 18:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

sierappel

Mijn sierappeltje is een beetje uit model. Een beetje boel eigenlijk :(
Hij zit VOL met appeltjes, is echt topzwaar, waardoor de takken (die waarschijnlijk ook veel te lang zijn) enorm doorbuigen. Hij heeft ook niet echt een top. De stam loopt bovenin uit in twee vertakkingen, die ook allebei enorm zwaar doorbuigen. 't Is nu natuurlijk zonde om te snoeien, want dan knip je die mooie appeltjes weg waar de merels deze winter nog zo van kunnen genieten. Maar zou ik januari een wintersnoei kunnen doen?
Is het dan nuttig om van die 2 koppige kruin 1 tak helemaal weg te knippen? Ook heb ik de neiging om alle takken op zo'n 40-50 cm. af te knippen, omdat ze zo zwaar worden. Is dat slim?
Dit boompje is er echt voor de sier. Hij hoeft niet zo te zijn dat je er 'een pet door kan gooien' (zoals de fruittelers vroeger altijd zeiden) zodat ie optimaal vrucht geeft. Hij is me zelfs een beetje té open, en mag van mij wel wat voller worden.
Iemand tips hoe ik dat moet aanpakken?
Dank alvast!

sierappel
ma, 03/10/2011 - 00:53
tuinprins

Ik denk dat menig tuinbezitter jaloers is op zo'n mooie sierappel. Dat de takken doorbuigen komt simpelweg omdat er dit jaar zoveel sierappeltjes aanhangen. Als je bang bent dat de takken het gewicht niet kunnen dragen dan kun je selectief wat appeltjes verwijderen.

Waar komt die neiging vandaan om alle takken op 50 centimeter af te knippen? Een takkenfobie? Een sierappel is een van de meest geschikte bomen voor de kleine tuin. Het sterk terug snoeien van takken leidt er alleen maar toe dat het model verpest wordt. Snoei heeft tot gevolg dat de individuele takken talloze jonge loten gaan maken. Wat je dan hebt is een lelijke pleeborstel. Als je dit mooi vindt dan vooral snoeien ...

Aan de top zou ik wel wat doen. Knip de tak die het slechtst geplaatst weg (met een takkenschaar of gebruik een zaagje, niet met een snoeischaar) en bind de andere tak aan een duimdikke bamboestok. Gebruik hiervoor bindbuis en geen scherp touw. Het aanbinden moet VOORZICHTIG gebeuren want de tak mag natuurlijk niet breken.

Gegroet, de tuinprins

ma, 03/10/2011 - 11:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je tuinprins. Waar komt die neiging tot snoeien vandaan? wat je op deze foto niet ziet, is dat de takken nog veel langer zijn (de toppen dragen geen vrucht), en hij heeft juist helemaal geen mooi model, want hij groeit 1 kant op: richting de buren (die dat ook niet zo leuk vinden) en minder onze kant op. Hij staat dus op de erfscheiding, en maakt vooral hele lange takken richting de buren. (Vreemd, want de zonkant is onze kant...het is dus niet zo dat ie richting het licht harder groeit) Dus ja, er moet wel iets gebeuren....
Dank voor het advies over de top, dat ga ik zeker doen. Wanneer kan ik dat doen? De rest zit ik toch nog een beetje mee... Iemand nog advies?
Dank!

ma, 03/10/2011 - 23:20
rubo

--wat je op deze foto niet ziet, is dat de takken nog veel langer zijn (de toppen dragen geen vrucht) ---

Dit is waarschijnlijk het zomerschot wat in juli-aug. weggesnoeid had moeten worden. Volgens mij kan dat nu ook nog wel en daarmee krijg

ma, 03/10/2011 - 21:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank Rubo! Dat wist ik niet! Hoe kan ik zien dat het inderdaad om zomerschot gaat?

ma, 03/10/2011 - 23:19
rubo

Dit zijn de jonge eerstejaars twijgen die uit de toppen van de takken groeien.
In juli zullen deze ongeveer 30 tot 40 cm lang zijn en moeten dan verwijderd worden. Eerder snoeien (in mei of juni) kan niet omdat daarna weer nieuwe scheuten aangemaakt worden. Dit noemt men zomersnoei.

Onderwerp gesloten