slaapkamerplanten
#1
wo, 12/02/2003 - 14:25
slaapkamerplanten
Laatst had ik een discussie met iemand omtrent de vraag of planten/bloemen ongezond zijn in de slaapkamer. Er werd mij namelijk verteld dat planten/bloemen de zuurstof in de slaapkamer onttrekken. Daartegenover stelde ik vanuit het algemeen beredeneert, dat alles wat groen is juist de schadelijke stoffen of lucht die wij uitademen omzet in zuurstof (vergelijk de bossen). Zoals u wellicht gemerkt zult hebben heb ik niet echt veel verstand van de flora. Kunt u mij bij de bovenstaande stellingen helpen?
Met vriendelijke groet, T. Seker
Hallo,
Dit heb ik ook al veel gehoord. Een belangrijke opmerking hierover: PLanten (behalve CAM planten: cactussen en succulenten) openen hun stomata enkel overdag en houden deze 's nachts gesloten. Aangezien practisch alle gasuitwisseling via de stomata verloopt (slechts een miniem percentage via de cuticula), doen de planten niet aan gasuitwisseling als het donker is.
Ook netto zal er geen zuurstof ontnomen worden, maar CO2, anders zouden de planten krimpen ipv groeien.
Volgens deze redenering is het dus geen probleem, tenzij je met alle lichten aan slaapt.
Ikzelf slaap met tientallen cactussen in mijn kamer en had nog nooit een probleem. En cactussen ontnemen nu juist wel zuurstof aan de lucht gedurende de nacht.
En wat als je met twee in een kamer slaapt? Gebruikt die persoon naast je dan geen zuurstof? JA, en zelfs veel meer dan een hele hoop planten.
De reden waarom men in ziekenhuizen soms de planten uit de kamers weghaalt is vooral een hyghienische reden.
Groetjes,
Pieter
Wij haalden in het ziekenhuis voor de nacht alle bloemen van de zalen. Niet om hygienische redenen, maar vanwege het ontnemen van zuurstof aan de lucht. Per zaal lagen 6 zieke mensen, die soms wel drie vazen bloemen per persoon hadden. Groeten, Ellen
Ik heb altijd begrepen dat in ziekenhuiskamers bloemen 's nachts ook worden weggehaald omdat ze nu eenmaal altijd iets van geur afgeven.
Toen ik in het ziekenhuis was, mochten daarentegen de planten altijd wel blijven staan.
Ellen,
En op welke manier haalden die bloemen de zuurstof dan wel uit de lucht? De stomata zijn 's nachts immers gesloten.
Pieter
Planten ademen (dessimileren), dat wil zeggen ze nemen zuurstof op en gebruiken die voor de stofwisseling, daarbij scheiden ze koolzuur (CO2) uit. Verder assimileren de planten, dat wil zeggen ze zetten met behulp van de uit licht verkregen energie koolzuurgas (CO2) en water om in glucose (plantaardige suikers) een product dat als bouwstof wordt gebruikt, hierbij komt zuurstof vrij. Dit proces vindt vanzelfsprekend alleen maar plaats als het licht beschikbaar (aan) is.
In het donker houden ze op met assimileren. Ze verbruiken dan zuurstof en produceren koolzuur.
Ellen,
Wat je zegt is inderdaad waar. 's Nachts verbruikt de plant inderdaad zuurstof, MAAR hiervoor gebruikt de plant de voorraden uit de cel en intercellulairen. De stomata zijn immers enkel open bij belichting. Bij CAM planten zijn de stomata wel 's nachts open. Maar dan nemen deze CO2 op om op te lossen in intercellulair water. De meeste planten zijn C3.
Pieter
Wat een vermakelijke discussie, en dat terwijl iedereen weet, dat het gezond is om 's nachts het raam op een kier te zetten
Nog een vraagje, tijdens hittegolven heeft men met satellieten waargenomen dat planten (bomen, etc.) massaal CO2 afgeven (ook overdag!)Heeft iemand hier een verklaring voor?
De stam van een boom slaat een grootte hoeveelheid co2 op die hij zomers afscheid om zo meer druk op de houtaderen te krijgen , turgor .
of als het te droog en warm is dan sluit hij de bladmondjes meer waardoor er bijna geen HO2 en O2 wordt afgescheden maar meer c02, in theorie kan je het vergelijken met s'nachts.
op deze manier kan hij meer water oppompen indien nodig.
bomen gebruiken sowiezo Co2 die in de stam opgeslagen is .
Het licht eraan welke bossen, liepen er ook snelwegen ?
ik ben het niet eens dat een plant in de zon moet staan voor photosynthese er zijn zat planten die met weinig licht photosynthese effectief kunnen bedrijven.
cactussen doen het omzetten juist s'nachts waardoor zij s'nachts juist wel zuurstof afgeven.
en beelden van de sattelieten zijn niet betrouwbaar, smog of andere luchtverontreinigingen kunnen ver reizen.
conclusie gebruiken planten zuurstof ? JA maar het ligt eraan welk soort plant je hebt.
is dit veel zuurstof ? Nee , waarschijnlijk geeft je dvd speler meer co2 af
Dank voor het antwoord,
1 opmerking over die cactussen. Zij zetten inderdaad 's nachts hun huidmontjes open voor co2 en zetten deze dan om in een c-4 molecule. Deze slaan ze tot overdag en dan gaan ze verder met fotosynthese.
Met ander woorden ze hebben wel daglicht nodig.
Planten hebben licht nodig om energie te hebben voor de fotosynthese (of op zijn minst voor bepaalde delen van de pathway).Organismen die geen licht gebruiken voor voedsel moeten chemische elementen oxideren om aan energie te komen, maar dit zien wij vooral bij bacteriën.