Smeerwortel: De jonge spruiten kan men klaarmaken als asperges of als salade. De jonge bladeren kunnen klaargemaakt worden als spinazie of worden gesmoord en op smaak afgemaakt met peper en room. Als ze grof wordt gehakt, met meel bestrooid en in vet gebakken smaakt ze een beetje zoetig. Deze gebakken stukjes kunnen naar smaak met bouillon of met melk verder worden gestoofd. In combinatie met zevenblad of brandnetel smaakt smeerwortel bijzonder lekker.
Smeerwortel soep Je hebt het volgende nodig: 2 flinke handen smeerwortelbladeren, 1 middelgrote ui, 25 gram boter, 12 gram bloem, 1 liter (kippe)bouillon, peper en zout, gemengde specerijen en 4 eetlepels yoghurt. Was de smeerwortelbladeren en verwijder alle stelen. Pel en snijd de ui klein en bak hem in de boter. Doe de bloem erbij en voeg geleidelijk de bouillon toe onder goed roeren zodat het mengsel dik wordt. Voeg de smeerwortelbladeren toe en wat van de gemende specerijen. Bedek de pan en laat 30 minuten sudderen. Laat de soep trekken. Weer in de pan en opnieuw verwarmen. Voeg naar smaak zout toe. Dien op met een lepel yoghurt en wat zwarte peper.
Gebakken Smeerwortel De bladeren van smeerwortel in een omelet- of pannekoek- beslag dopen. Even om en om bakken in wat boter. De bladeren mogen niet eerst worden gewassen: verzamel daarom alleen verse, schone bladeren voor dit gerecht.
Uit bovenstaande recepten zou je kunnen opmaken dat smeerwortels niet giftig zijn.Maar er zijn andere bronnen die melden dat als je te veel van die soep eet, je een leverbeschadiging kunt krijgen.Dus googel eens op smeerwortel en trek je conclusie.
Beste Soliana, Je hebt een computer en ik neem aan ook Google's zoekprogramma? Uit nieuwsgierugheid heb ik even smeerwortel ingetypt en een overvloed aan informatie gekregen. Zo vond ik van annetanne.be Annetennes Kruidenklets met een zeer uitgebreide beschrijving van de plant Symphytum officinale. De teelt en de oogst. Het medicinaal gebruik, de inhoudstoffen en de eigenschappen van de plant. vervolgens het gebruik en de eventuele bijwerkingen En tot slot de naamgeving, de volksnamen en de folklore.
Wat is jouw probleem omdat je je tot ons richt terwijl wij het ook van Google moeten hebben?
Ik sta nog steeds versteld van al het gedoe met die leerlingen die toch weer antwoord krijgen, ondanks alle goed redenen enz. enz. Als de ouders nu eens met de kinderen meezoeken? Lijkt mij leuk als je kind zo geinteresseerd is in alles wat groeit en bloeit!
Kijk eens op wikipedia, of gewoon smeerwortel intikken bij google.
Groet,
Marion_N
Misschien wordt het tijd dat je doorhebt, dat je beter alles in 1 x kunt vragen.
Onderstaand extract uit een document gevonden op scoutingoverijssel.nl is
best aardig:
(https://peekURL.com/znKkVvT)
Smeerwortel:
De jonge spruiten kan men klaarmaken als asperges of als salade.
De jonge bladeren kunnen klaargemaakt worden als spinazie of worden
gesmoord en op smaak afgemaakt met peper en room.
Als ze grof wordt gehakt, met meel bestrooid en in vet gebakken smaakt ze
een beetje zoetig. Deze gebakken stukjes kunnen naar smaak met bouillon of
met melk verder worden gestoofd. In combinatie met zevenblad of brandnetel
smaakt smeerwortel bijzonder lekker.
Smeerwortel soep
Je hebt het volgende nodig: 2 flinke handen smeerwortelbladeren, 1
middelgrote ui, 25 gram boter, 12 gram bloem, 1 liter (kippe)bouillon,
peper en zout, gemengde specerijen en 4 eetlepels yoghurt.
Was de smeerwortelbladeren en verwijder alle stelen. Pel en snijd de ui
klein en bak hem in de boter. Doe de bloem erbij en voeg geleidelijk de
bouillon toe onder goed roeren zodat het mengsel dik wordt. Voeg de
smeerwortelbladeren toe en wat van de gemende specerijen. Bedek de pan en
laat 30 minuten sudderen. Laat de soep trekken. Weer in de pan en opnieuw
verwarmen. Voeg naar smaak zout toe. Dien op met een lepel yoghurt en wat
zwarte peper.
Gebakken Smeerwortel
De bladeren van smeerwortel in een omelet- of pannekoek- beslag dopen. Even
om en om bakken in wat boter. De bladeren mogen niet eerst worden gewassen:
verzamel daarom alleen verse, schone bladeren voor dit gerecht.
Yope: voor een biologiedocent lijkt het me vreemd om leerlingen op deze manier voor te zeggen. Heb je zo weinig contacturen?
Uit bovenstaande recepten zou je kunnen opmaken dat smeerwortels niet giftig zijn.Maar er zijn andere bronnen die melden dat als je te veel van die soep eet, je een leverbeschadiging kunt krijgen.Dus googel eens op smeerwortel en trek je conclusie.
Beste Soliana,
officinale.
Je hebt een computer en ik neem aan ook Google's zoekprogramma?
Uit nieuwsgierugheid heb ik even smeerwortel ingetypt en een overvloed aan informatie gekregen.
Zo vond ik van annetanne.be Annetennes Kruidenklets met een zeer uitgebreide beschrijving van de plant Symphytum
De teelt en de oogst.
Het medicinaal gebruik, de inhoudstoffen en de eigenschappen van de plant.
vervolgens het gebruik en de eventuele bijwerkingen
En tot slot de naamgeving, de volksnamen en de folklore.
Wat is jouw probleem omdat je je tot ons richt terwijl wij het ook van Google moeten hebben?
Frans.
Ik sta nog steeds versteld van al het gedoe met die leerlingen die toch weer antwoord krijgen, ondanks alle goed redenen enz. enz. Als de ouders nu eens met de kinderen meezoeken? Lijkt mij leuk als je kind zo geinteresseerd is in alles wat groeit en bloeit!