sneeuwklokjes zaaien

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/04/2010 - 18:37
silfje

sneeuwklokjes zaaien

Hoi, ik heb momenteel sneeuwklokjes die zaaddozen maken, ik heb een zakje om 2 van de zaaddozen gedaan zodat het zaad in het zakje valt. Het lijkt mij namelijk leuk om zelf sneeuwklokjes te zaaien. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee, of tips over?

wo, 07/04/2010 - 20:30
plantenliefhebber

Met sneeuwklokjes heb ik geen ervaring maar ik denk dat het niet zo makkelijk is, mochten de zaden kiemen duurt het zeker nog 3 jaar voor er bloemen gevormd worden.

De best zaaibare voorjaarsbollen zijn volgens mij de blauwe druifjes, die zaaien zichzelf rijkelijk uit en na ongeveer 4 jaar heb je zowat het dubbele aantal bollen.

Groetjes,

Plantenliefhebber

wo, 07/04/2010 - 20:59
Annis

Dit heb ik voor je gevonden op het net.

Zaaien

Zaaien van sneeuwklokjes is niet gebruikelijk, maar voor wilde species zeker aan te raden om sneller grote hoeveelheden te kweken.

Oogst zaden vers, als de zaaddoosjes openen en de rijpe zaden zichtbaar zijn. Onrijpe zaden oogsten lukt niet.

Na het oogsten wordt onmiddellijk gezaaid in een vrij stevige grondgemengd met 1/4 deel zand of grind. Dek af met een dun laagje grind en plaats op een beschaduwde plaats. Ingraven van zaaipotten voorkomt uitdrogen.

Hou de zaailingen bij voorkeur 2 jaar in de pot. Tijdens het afsterven van het loof kan worden verplant. Vanaf het derde jaar kunnen ze gewoon de tuin in.

Het is echter mogelijk om - onder gecontroleerde omstandigheden - op 2 jaar tijd bloeiende bollen te kweken.

Ann

do, 08/04/2010 - 09:15
tuinprins

Zaad van sneeuwklokjes moet vers worden gezaaid en heeft een koude prikkel nodig. Als het zaad rijp is direct zaaien. Zet het zaaisel op een beschutte plek en zorg dat het niet uitdroogt.

Het zaaisel niet te snel weggooien, bewaar het tenminste 3 jaar. Afgelopen maand is bij het herfstbloeiende sneeuwklokje (Galanthus reginae-olgae) gekiemd. Dit zaaisel heeft 2 jaar gestaan.

Je kunt sneeuwklokjes ook gewoon in de tuin zaaien maar het probleem is dat zaailingen er uitzien als grassprietjes.

Gegroet, de tuinprins

do, 08/04/2010 - 09:59
silfje

bedankt voor de reactie

die info van de sneeuwklokjessite had ik ook al gevonden, maar ik wilde iets meer info, bij voorkeur van mensen die het zelf geprobeerd hebben.
Toch bedankt :)

Heeft het zin om het potje een tijdje in de diepvries te zetten als koudeprikkel?

Cool dat je reginae olgae gekiemd zijn, dat zijn bijzondere klokjes die prijzig zijn in de aanschaf zijn, dan heb je er binnenkort heel veel. :)

do, 08/04/2010 - 20:13
loes119

zodra het zaad rijp is,let op de mieren,zaaien.het makkelijkst is ter plekke en niet in een pot.grond ongestoord laten en afwachten.veel species kunnen goed gezaaid worden maar het duurt een tijdje voor ze bloeien en je mag de grond verder niet bewerken,de katten ook niet.
veel succes

vr, 09/04/2010 - 00:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb altijd begrepen dat sneeuwklokjes zichzelf uitzaaien. Ik heb ze gewoon in m'n tuin staan. Ik laat de zaadbolletjes gewoon hun eigen gang gaan. Niks aan doen, het gaat vanzelf.

di, 13/04/2010 - 20:01
silfje

bedankt voor de reacties

deze klokjes heb ik gedurende de winter/vroege lente in een pot op het terras gehad, om zo achter ook iets bloeiends te hebben.

Nu ze uitgebloeid zijn gaan ze de voortuin in naast de rest van de klokjes.

Toch leek het me leuk om eens te experimenteren met gecontroleerd zaaien in potjes.

Ik kan het natuurlijk ook 50-50 doen, de helft zaaien in een pot en de andere helft tussen de rest van de klokjes

wo, 14/04/2010 - 10:11
lousje

in de natuur zaaien ze zich zelf wel uit.Maar dan moeten de grondcondities goed zijn.In tuinen wordt meestal veel te veel geschoffeld , gewied en gemaaid e.d, zodat eventuele jonge plantjes verwijderd worden.
Om vers te zaaien kun je ook lage bakjes of potjes met zaaigrond onder de sneeuwklokjes zetten zodat het zaad daar in valt.En die bakjes dan wegnemen en op een beschaduwde plaats neerzetten.Voor sneeuwklokjes is het wel nodig dat de zaaigrond niet uitdroogt.

Onderwerp gesloten