snik zevenblad snik
#1
zo, 18/05/2003 - 00:18
snik zevenblad snik
Ik weet dat je de plant in de sla kan gebruiken maar zoveel sla eet ik nu eenmaal niet.
Uit ervaring weet ik ook dat als er ergens veel! sneeuwklokjes groeien, het zevenblad pas laat in het seizoen een kans krijgt.
Ook waardeer ik de eigenschap van de plant dat er veel slakken in leven en dat de plant de grond eronder vochtig houdt.
Wat ik niet waardeer is dat de plant andere planten (die later opkomen) geen kans geeft en dat hij als een vuur op een droge prairie door mijn tuin raast.
En er schijnt geen remedie te zijn.
IS ER NOG HOOP ? ! ? ! ?
groet Guus
Hoi Guus
Spring nog niet in het ravijn en blijf geloven.Er is een oplossing.
Helaas is deze oplossing niets voor mensen die antie-gif zijn.
Koop een flesje Round-up. Dit is een zeer sterk onkruidverdelgingsmiddel. Helaas is zevenblad zo taai dat de normale dosering nauwelijks uitwerking heeft. Daarom gebruik ik een verdunning van 50%. Dus half round-up, half water.
Deze oplossing met een borstel op de plant aanbrengen. wel handschoenen aantrekken en oogbescherming gebruiken.
Indien mogelijk het zevenblad afschermen van de rest van de planten en pas aanbrengen als je zeker weet dat de eerste 24 uur geen regen te verwachten valt.
Een andere mogelijkheid is het uitgraven van de plant en het zeven van de grond. Dan ben je wel eventjes van de straat af
Hallo Guus,
Nog even over het zevenblad. Om ze te bespuiten met vergif gebruik ik wel eens een ruime plasticfles. Bodem en hals er af snijden en dan om het zevenblad zetten en spuiten. De buurplant wordt zo niet geraakt. Ik geef toe dat op 18 mei dit niet zo goed meer werkt omdat alles waarschijnlijk is volgegroeid en dicht opelkaar staat!
Succes,
Homme.
Tja, ik ben ook in mijn tuin erg "ecologisch" ingesteld en hou inderdaad niet van gif. Ik hoop eigenlijk op een plant die het zevenblad verdringt en makkelijk verwijderbaar is. Ik ben nl al een enkele maanden bezig het met wortel en al uit de grond te trekken. Maar dat liever dan gif eigenlijk.
Evengoed bedankt!
guus
Ik raad je aan om zevenblad niet de baas te willen worden als je geen gif wilt gebruiken. Er is geen kruid tegen gewassen. Dus zal het je slechts frustratie opleveren. Gewoon het blad wegtrtekken op plaatsen waar het je teveel wordt.
hoi Guus
Hijt blijkt dat het zevenblad onder een hosta het loodje legt.
Er zijn geen planten die het zevenblad kunnen verdringen. Wil je ze echt kwijt blijft toch alleen gif over. Met beleid gebruikt blijft de schade voor het milieu zeer beperkt.
ga je de planten proberen uit te trekken, bereik je het tegenovergestelde van datgene wat je wilde bereiken. Waar je een "plant" weghaalt zal hij op twee of drie ondergrondse knopen opnieuw uitlopen. Blijft als optie nog uitgraven en de grond zeven, want als er ook maar één stukje wortel blijft zitten kun je opnieuw beginnen. Doe dit wel bij droog weer,zodat enige restjes verdrogen.
groet
wiel
Ik kocht drie jaar geleden een huis dat bijna twee jaar had leeggestaan. De tuin was overwoekerd met zevenblad. Ik spuit alleen round-up als het echt niet anders kan. Bij het zevenblad bleek dit niet nodig te zijn, als je maar, zoals de andere forumbezoekers ook aangeven, de wortels ook wegtrekt. Tip: bij veel tuincentra heb je hier langwerpige stekers voor, wat de boel vergemakkelijkt. Mijn tuin is nu praktisch zevenblad-vrij. Het enige waar ik het niet goed wegkrijg, is waar het zevenblad tussen bodembedekkers is gaan groeien, omdat je het daar veel lastiger is om de wortels te verwijderen.
Dat is een positief bericht! Zo doe ik het op het moment ook. Heb je er werkelijk 2 jaar over gedaan of was er al effect zichtbaar na 1 jaar?
En hoe fanatiek ben je bezig geweest.. Het komt nl toch steeds weer op op plekken die ik kaal heb gehaald. Maar ik proberer eerst de grote plukken aan te pakken.
Guus
Beste Guus,
Op je vraag hoe lang ik bezig ben geweest:
Ik ben geen hele fanatieke tuinierder. Het eerste jaar hebben we alles (maar dan ook alles) weggehaald. Dit moet je inderdaad niet in één dag proberen te doen, maar doe het wel grondig. Ik deed iedere keer een deel van de tuin, maar haal daar dan ook wel echt álles weg, want anders werkt het niet (door dat irritante wortelstelsel van het zevenblad). Het jaar daarna kwamen er hier en daar nog een paar plantjes op, maar dat was niet veel werk om weg te halen. Nu, het derde jaar, komt het tot nu toe eigenlijk helemaal niet terug. Het enige wat een lastig punt blijft is waar het in bodembedekkers zit. Maar ik blijf gewoon volhouden! Heel veel succes ermee!
Je hebt nogal wat reacties gehad, maar een waar ik zelf veel succes mee heb gehad is, Round Up spuiten in normale concentratie nu, maar de belangrijkste behandeling is in september als Zevenblad stilaan in winterrust gaat, dan met dubbele dosering spuiten. De plant heeft dan een omgekeerde sapstroom, en het gif zal dan ook in de puntjes van de wortels terechtkomen. Veel succes!
Beste Guus,
Bij mij heeft Geranium Macrorrhizum het na twee jaar uiteindelijk gewonnen van het zevenblad. En het leuke is dat je die Geranium zeer makkelijk verwijdert. Hij blijft ook nog eens wintergroen en levert leuke paarse bloemen in het voorjaar. Ik zit wel op zure zandgrond, misschien maakt dat uit.
Een aanrader, hij valt ook nog eens niet uit elkaar bij een flinke regenbui.
Sukses,
Josee
Hallo Guus, je bent nauurlijk al bezig het zevenblad te verwijderen, maar ik zou zeggen bespaar je de moeite. ik ben van een nare droom in een nachtmerrie terecht gekomen. om te proberen de wortels te verwijderen heb ik ze alleen maar vermeerderd. nu staat de hele border vol. het enige wat helpt is: planten er uit halen en goed afspoelen de wortels verwijderen van zevenblad. en oude grond aflaten graven. zo gaan wij het doen want er is geen kruid tegen gewasen zelfs gif niet. waar ik niet voor ben omdat wij een tuin hebben waar veel dieren en insekten leven, heb ik het toch maar geprobeerd maar niks , het komt weer mooi boven de grond uit. succes
groetjes
Ik heb voordat ik mijn 100m2 zevenblad te lijf ging, me geinformeerd op het internet, en las dat alleen afgraven of gif gebruiken helpt. Navraag bij tuincentra en hoveniers leerde dat het enige gif dat ECHT helpt, inmiddels bij wet verboden is, en ik kwam erachter dat niemand 't meer wil leveren, ook onder de balie niet.
Dus ben ik maar gaan afgraven: 1 spade diep, en spade voor spade boven een kruiwagen elk stukje wortel met de hand eruit filteren. Elke stukje, wit of bruin van kleur, ookal was het maar 0,5 cm. Dit is langdurig en langzaam werk, en om te voorkomen dat het sneller groeide dan ik het kon weghalen, heb ik daar waar ik niet filterde met een anti-onkruidgif gespoten. Deze is een algemene onkruidkiller die wel te koop is, en het doodde het zevenblad niet, het remde het alleen af tot stilstand. Nu, 2 jaar later heb ik 75m2 af, en in die 2 jaar is het op de gefilterde plekken niet meer teruggekomen. Helaas, het is niet anders, het is minstens 3 jaar werk, maar dan is het ook echt weg. (Blijf toch alert!)
hallo guus ik heb een spuitlicentie.
en weet dat zevenblad moeilijk te bestrijden is daarom advizeer ik om gewoon naar een tuincentrum te gaan en goede gif te kopen.
het schijnd dat er een middel voor te koop is.