snoeien hazelnotenboom
#1
vr, 17/10/2008 - 00:47
snoeien hazelnotenboom
Mijn vader heeft zonder mijn medeweten mijn mooie hazelnotenboom gesnoeid. Werkelijk een pracht van een boom, die nu aan één kant kaal is en voor de andere helft die bij de buren over hangt( waar zijn super blij mee zijn vanwege de schaduw in de zomer)een volle boom. Ik heb dus m.a.w. nog maar een halve boom over. Ben er serieus ziek van. Nu is mijn vraag, hoe lang duurt het eer ik terug mijn mooie boom heb?
Je kunt je vader te vriend houden; een hazelnoot loopt snel weer uit. Over een jaar zie je niets meer van de snoeibeurt!
als het om Corylus avelana gaat dan loopt hij idd weer uit als het hier om een hazelnotenboom gaat Corylus colurna dan is het probleem blijvend.
gr Dirk.
Als je in het laatste geval een evenwichtige snoei toepast, dus de andere helft bij de buren ook terugnemen, hoeft het probleem zeker niet blijvend te zijn. De boom zal dan weer goed uit lopen.
maar zal niet zijn natuurlijke habitus terugkrijgen en snoeiwonden groeien bij C.colurna maar langzaam dicht
gr Dirk.
Bedankt voor de reacties, het gaat over een hazelnotenboom, en de buren gaan van het week-end ook bijsnoeien, maar niet zo drastisch als mijn vader gedaan heeft... hoop dat het in orde gaat komen, ben nu toch een beetje gerustgesteld, maar nog niet helemaal...
Miepke, we kunnen zonder foto natuurlijk niet beoordelen hoe drastisch je vader te werk is gegaan, maar het is wel belangrijk dat de boom nu zo veel mogelijk in evenwicht gesnoeid wordt. Wanneer je dat doet, zal de boom weer prima uitlopen. Als je toch nog ongerust blijft en de boom belangrijk voor je is, raad ik je aan om er even naar te laten kijken door een ervaren boomverzorger/boomkweker.
als een boom aan een kant kaal gezaagd en je zaagt de andere kant ook kaal is dat geen evenwichtige snoei maar prutswerk,het is veel beter om de boom in een aantal jaren weer in evenwicht te snoeien,nog meer takken afzagen terwijl er al te veel afgehaald is slaat nergens op en zal alleen wortelsterfte opleveren en een hele hoop waterlot,nogmaals een Corylus colurna verdraagt zware snoei slecht.
voor meer informatie over snoeien kijk eens op de site van Pius Floris
gr Dirk.
Beste Miepke,
Toevallig kwam ik op dit forum en las de problemen die je hebt met je Corylus colurna.
Na 36 jaar boomkweker te zijn boeien bomen me nog steeds bijzonder en doe ik er alles aan het imago van de boom hoog te houden.
Graag zou ik antwoord willen hebben op een paar vragen om een beter beeld te krijgen van de situatie.
Wat is de diameter van de boom gemeten op 100 cm boven de grond?
Hoe dik waren de afgezaagde takken?
Zijn er nog enkele dunne zijtakken blijven zitten?
Op welke hoogte begint de kroon, ofwel de eerste takken?
Ik las in een van de reacties dat de boom ook aan de andere kant gesnoeid moet worden.
Ben het daar mee eens omdat er dan een meer evenwichtiger groei kan ontstaan, wel met beleid en dunnend letten op gesteltakken, probeer een pyramidale vorm te creeren.
Zaag takken nooit te dicht af bij de stam, hou 1 a 2 cm aan en zorg dat regen water er af kan lopen, en hou de snoeiwond zo klein mogelijk.
In mijn boomkwekersleven heb ik al heel wat Boomhazelaars in handen en onder handen gehad en het is regelmatig voorgekomen dat er een correctie snoei moest plaats vinden.
Als de boom gezond en levenskrachtig is kunnen snoeiwonden weer snel dichtgroeien en uitlopers weer stevige takken vormen.
Op deze wijze zal met een jaar of twee weer en visueel mooie boom in je tuin staan.
Ik hoop meer van je te horen om zo een beter beeld te krijgen.
Nog mooier zou het zijn als er foto's zijn.
Govert.
onzin een boom die aan een kant kaal gezaagt is hersteld niet in 1 of 2 jaar,boomkweker is iets anders dan boomverzorger.
gr Dirk.
Ik ben het volledig eens met het verhaal van Govert. Uit de relevante vragen die hij stelt, blijkt duidelijk dat ook hij zich een beter beeld wil vormen van de werkelijke huidige staat van de boom. Zijn positieve betoog is in ieder geval verademend. Ik denk dat we hier de opinie lezen van een ervaren boomkweker die, als je het verhaal goed leest, ook ruime ervaring heeft met boomverzorging. Dat laatste geldt overigens voor alle echte boomkwekers, want in dat vak gaat het één nu eenmaal niet zonder het ander. En dat is inderdaad dan ook het verschil tussen een boomkweker en een boomverzorger.
We zullen nu maar verder afwachten of Miepke ons nog wat meer informatie kan verschaffen.
ik weet niets van bomen maar ik kan je alleen maar zeggen blijf vriendelijk tegen je vader en val hem zeker NIET aan!
sorry dat ik geen hersenkopje ben van bomen!
groeten n sorry