stekken

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/03/2005 - 00:34
marijke

stekken

wie kan mij vertellen wanneer je een wortelstek, hielstek,kopstek,winterstek,zomerstek moet nemen en in welke periode en hoe,enhet waarom vind ik belangrijk.

do, 03/03/2005 - 11:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marijke als je wil gaan stekken zou ik een goed boek aanschaffen over stekken, al die manieren van stekken die je beschrijft zijn niet op elke plant van toepassing, dus als je de theorie kent van al die wijze van stekken, weet je nog niet welke methode bij welke plant toepassen.

do, 03/03/2005 - 17:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is per plant verschillend die je wil stekken. Winterstek neem je iig altijd in de winter (kale takken) en zomerstek zijn stekken die blad bezitten. Verder is het idd aan te raden om daar een goed boek over aan te schaffen. Zelf heb ik het boek "het stekken van houtige boomkwekerijgewassen", maar dat gaat specifiek over struiken en bomen en is uitgegeven door het boomteelt praktijkonderzoek.
Ik denk dat bij een boekhandel als Esveld https://tinyurl.com/6g7rbbo wel boeken zijn te vinden daarover.

do, 03/03/2005 - 19:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stekken is echt niet zo moeilijk. De belangrijkste zaken zijn: Verwarmde stekbak, goede stekgrond en juiste stekpoeder.
Neem altijd jonge takken voor het stekken. Snij de stengel op ongeveer 7 cm onder en 1 cm boveb een blad. Doop de onderzijde in stekpoeder, plaats de stek in de stekgrond en hou de temp op 20-25 graden afhankelijk van de soort.
Zo stek ik vele soorten kuipplanten, clematissen, tuinplanten.
Dit werkt zelfs bij de Medinella, waar ik nu weer bewortelde stekken van heb. Uitproberen want boekentaal is mooi maar werkt nauwelijks!

do, 03/03/2005 - 21:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ben ik het wel mee eens, maar als je er helemaal niets van weet is het wat handiger om wat boeken raad te plegen en daarna uit te gaan proberen.
Uitproberenn is opzich idd het beste, doe ik zelf ook altijd, maar bij sommige planten is het wel handig om te weten of ze een speciale behandeling nodig hebben. En stekpoeder is in de meeste gevallen eigenlijk niet nodig en als het nodig is, is het wel handig om te weten welk soort, aangezien er drie verschillende werkzame stoffen zijn nl ibz, iaz en naz.

do, 03/03/2005 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij de beschrijvingen van planten wordt vaak wel aangegeven, wat de beste methode van vermeerderen is.Bij veel planten kun je gebruik maken van meerdere methoden.Het waarom merk je al doende vanzelf.In tuinbladen worden ook veel aanwijzingen gegeven.En leen desnoods eens een boekje bij de bibliotheek.En als je het van een bepaalde plant niet weet, kun je het altijd even vragen op een of ander tuinforum.
En ook in https://tinyurl.com/y3pobeue kun je veel vinden.
Of hier:http://www.vvpv.be/ondermappen/Praktisch%20tuinieren/stekken.htm9 Hier staat heel goed beschreven, hoe en waarom
( als de link niet werkt, even met google zoeken naar:planten stekken)

do, 03/03/2005 - 22:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Boekentaal is fraai maar als je meestal bij clematissen kijkt dan staat er dat je half verhoute delen moet gebruiken. Grote onzin want de professionele kwekers gebruiken juist zeer jonge uitlopers.
Soms stek ik zelfs van jong gezaaide clematissen en dat lukt zonder problemen.
Het kan zonder stekpoeder maar dan moet je wel ervaring hebben.
Een groter probleem is vaak schimmel etc, daarom kun je het beste dagelijks een uur luchten.

vr, 04/03/2005 - 17:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb hier een voorbeeld van een bakje met stekken van de Michelia yunnanensis en Camelliainfo-icon 'Aunt Heaven'. Deze stekken zijn na een maand al beworteld ondanks dat het nu nog niet de juiste tijd is van stekken.

stekken
Onderwerp gesloten