Stekken olijf
#1
ma, 17/08/2009 - 13:01
Stekken olijf
Hallo Ik ben in het bezit van twee olijven.
Nu vraag ik me af hoe/wannneer ze het beste te stekken zijn en wat de optimale wijze daarvoor is.
Bij vorbaat dank,
Peter
https://tinyurl.com/y4zw3owx
Tot mijn spijt ken ik deze taal niet ( Spaans?) kan je het even voor ons vertalen ? Ik denk dat er veel mensen zijn die willen weten hoe je best olijven stekt - ik heb al verschillende pogingen ondernomen waarvan er maar enkele stekken gelukt zijn en zou ook wel willen weten wat de ideale manier is .
Groetjes
Lily-Anne
Zal ik doen, maar vandaag heb ik geen tijd. Is inderdaad spaans.
Een nuttige samenvatting:
Traditioneel worden goede gezonde takken van een halve tot anderhalve meter lang en 4-5 jaar oud direct in de grond gestoken. Het wortelen van deze stekken is moeilijk en hangt van veel factoren af.
Tegenwoordig worden kleinere takjes gebruikt die het hele jaar door kunnen worden geplant. Men neemt stekjes van 12-15 cm met 2 paren blaadjes van goed gezonde bomen met de eigenschappen die men wenst. Ze worden vervolgens in IBA(3000 ppm) gezet ter bevordering van het bewortelen.
Groetjes
Aanvullend
IBA = Indole-3-butyric acid oftewel indol-3-boterzuur, een groeihormoon. Als leek kun je dit vervangen door stekpoeder.
Ruud
Beste Peter
Ik heb een olijfboom meegenomen uit Spanje, en stekjes ervan genomen inderdaad met stekpoeder werkt het. De eerste paar weken heb ik ze onder plastic gezet, eerst binnen voor het raam. Groeit prima maar van de 5 is er maar 1 overgebleven. Dus probeer het met meerdere.
Gr.Sylvia
Dat lage bewortelings% wordt in de profesionele olijfteelt door beneveling ondervangen. Dit is een zeer essentieel deel van het proces. Maar als jezelf geen kas hebt is het niet anders.