stephanotus
#1
za, 11/09/2004 - 14:36
stephanotus
Ik wil graag weten hoe men een stephanotus moet behandelen.
Heeft iemand ervaring met zo'n plant?
Graag reacties.
Ik wil graag weten hoe men een stephanotus moet behandelen.
Heeft iemand ervaring met zo'n plant?
Graag reacties.
De Stephanotus wil graag op een lichte en niet te warme plaats staan;een raam op het Noorden,tussen de twaalf en de achtttien graden,bv;vaak is dat niet mogelijk door de c.v.;dan zorgen dat de luchtvochtigheid plaatselijk groter wordt en regelmatig nevelen met regenwater;ze is wat gevoelig voor dopluis;goed op letten dus!succes!luut
Wat toevallig. Deze ochtend nog info opgezocht omdat ik gisteren een bruidsbloem aan mijn dochter cadeau heb gegeven. Dit was het resultaat via https://tinyurl.com/y54hmsdx.
"Een goede kweek voor mooie bloemen:
De basisvoorwaarden voor een goed resultaat met uw bruidsbloem zijn:
veel licht - een goede rust - vaste standplaats.
Hoe meer licht deze plant krijgt hoe beter. Doch hou deze wel uit het directe zonlicht. Samen met het licht moet ook de temperatuur aangepast worden. Deze mag in de zomer ruim tussen de 20° en 25° gesitueerd worden. Daarbij komt ook een goede watervoorziening, vooral in het groei- en bloeiseizoen.
Een plant die te warm staat, door direct zonlicht en hierdoor regelmatig al eens te droog komt te staan zal onherroepelijk het bezoek krijgen van spint en vooral dopluis. Dit kan je vaststellen door de zwarte ietwat gebogen schildjes die op de bladeren en de stengels plakken. Een bruidsbloem die geen of een slechte bloei kent, heeft vaak een slechte of een te korte rustperiode gekend. In een koele maar goed van licht voorziene ruimte overwintert de Stephanotis het best. De potkluit wordt in deze periode quasi droog gehouden zonder natuurlijk de plant laten uit te drogen. De beste temperatuur bedraagt dan een 12° tot 14°. Deze periode gaat in van oktober tot circa januari.
Een vaak voorkomend probleem is te wijten aan té goede zorgen. Eens de bloemknoppen verschijnen zijn mensen al eens geneigd om de pot om de twee dagen t e draaien zodat alle knoppen regelmatig veel licht krijgen. Dat dacht u maar. Door dat voortdurend gedraai is de plant zijn oriëntatie kwijt en zullen de bloemknoppen afvallen. Een vaste plaats is dus zeer belangrijk. Naast een vaste standplaats is het vermijden van tocht (geeft temperatuurschommelingen) en een droge potkluit tijdens de groei en bloei eveneens aangewezen.
Verdere accenten in de verzorging zijn:
Zeer regelmatig water geven, vooral vanaf maart als de plant weer in groei komt. Ook het besproeien van de plant is onontbeerlijk. Als de bloei naar het einde toe gaat, stelselmatig minderen met water geven om de rustperiode voor te bereiden. Giet best met lauw water. Samen met een goede watervoorziening is het geven van bijvoeding ook noodzakelijk. De plant groeit immers vrij sterk en de rijke bloei vergt ook heel wat van de plant. Dus om de twee weken een krachtige bijvoeding is geen overbodige luxe.
Wanneer u een Stephanotis verpot (best in februari - maart) moet u er voor zorgen een goede drainage te voorzien onder in de pot. Want door het overvloedig gieten in de groeiperiode kan er water blijven staan onderaan in de pot. Maar de plant reageert slecht op een in het water vertoevend wortelgestel. Regelmatig gieten, niet laten zwemmen!
Bladeren geven ook vaak een indicatie: volgroeide bladeren die geel worden is het gevolg van een plant die te donker staat. Als het jonge ontluikend blad geel wordt kan dit te wijten zijn aan een te hoog pH gehalte. Verpot dan in een mengeling met iets meer zure grond. De zuurtegraad mag de 5,5 tot 6,5 niet overschrijden.
Zo de richtlijnen voor een goede verzorging staan er, zorg nu enkel dat u bij aankoop een gezonde plant uitkiest. Deze hebben een blinkend blad -voor ze behandeld zijn met bladglans- en er mogen geen afgevallen bloemknoppen in de pot liggen."