Systeem voor beregening van de tuin

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/06/2016 - 18:56
Joost_N

Systeem voor beregening van de tuin

Ik overweeg om zelf een systeem aan te leggen om de tuin van water te voorzien. Nu zie ik systemen met sprinklers (al dan niet pop-up) en van die druppelslangen.
Wie heeft ervaring met dat soort systemen, en met de aanleg?
Kan je daar iets over vertellen?

do, 30/06/2016 - 23:12
Ineke*

Off topic: Het woord ''water'' of ''regen'' wil ik een poosje niet horen :))

vr, 01/07/2016 - 00:36
Joost_N

Oei... niet bij stil gestaan, maar het is inderdaad wel bar en boos de laatste weken.

vr, 01/07/2016 - 01:06
lousje

Ik heb jaren geleden druppelslangen gebruikt, dat schoot niet op en de gaatjes raakten vrij snel verstopt.Met bovengronds sproeien bij warm weer verspil je veel water omdat er te veel bovengronds verdampt.Toen heb ik een pomp laten slaan en zet sindsdien als de grond te droog wordt de hele tuin eenmaal in de week/10 dagen helemaal onder water.Dit jaar zal dat niet nodig zijn, we hebben de langste dag gehad en de bomen struiken en vaste planten hebben genoeg water gehad om vol in blad te komen en hierna hebben ze veel minder nodig.

vr, 01/07/2016 - 10:01
Joost_N

-@ Maria1:
Mijn ervaringen met druppelslangen is ook niet al te best!
Je schrijft dat je een pomp hebt laten slaan. Bedoel je een grondwaterput met een pomp? Weet je nog wat dat ongeveer kostte en hoe ze dat hebben ged

vr, 01/07/2016 - 18:04
Carib

Behalve de kosten voor het slaan of spuiten van een grondwaterput moet je je ook afvragen hoe de kwaliteit is van het grondwater. Hier zitten tot diep in de grond ijzerhoudende grondlagen en dus is het opgepompte water ijzerhoudend. Dat zorgt voor ontsierende aanslag op stenen en paden en zelfs de bloemen worden er oranje van. Buren hebben daardoor moeten boren tot meer dan 100 meter diep om ijzervrij water op te pompen. Dan ben je wel 10.000 euro armer door de pompinstallatie die daarbij hoort om water van die diepte op te pompen.

vr, 01/07/2016 - 18:18
Gert Bijvank

De kosten bij ons weet ik niet meer, omdat er toen meer werkzaamheden zijn verricht, maar de totaalkosten vielen mee, waarbij het slaan van de bron relatief weinig tijd koste. 115 mtr. PVC-buis, knietjes enz., gat spuiten, hydrofoorpomp, aansluiten 850,00 euro ?? (handje contantje) Daarnaast hebben ze ook de sproeipunten aangelegd en de buizen ingegraven (meerprijs) Het slaan van de bron ging makkelijk. Ik heb eerst zelf een gat van 1 m3 gegraven vlak bij de plaats waar de buis de grond in moest. Dit gat gevuld met (leiding)water. Degene die de buis plaatste, groef eerst een ondiep gat+een geul naar mijn waterkuil. Hij had een sterke (vuilwater)pomp, buis in het gat, met hoge druk water van boven in de buis en de buis spoelde zichzelf als het ware de grond in. Ingespoten water vloeide terug naar de voorraad van 1 m3, ik zorgde dat het uitspoelende zand verwijderd werd. Toen de eerste buis bijna in de grond was gezakt werd de volgende buis er op gezet enzovoort. Samen dacht ik 11/12 meter diep. De uitvoerder zorgde dat het continu doorliep, ik werkte het uitkomende zand weg, tot er geel grof zand omhoog kwam. Ik begreep wel, dat als het inspuiten zou stagneren de buis vast zou komen te zitten en de operatie mislukt zou zijn. Deze methode zou wel op zandgrond maar niet op kleigrond werken. Daar kan ik mij iets bij voorstellen. Het daadwerkelijke slaan van de put koste schat ik een uur, het werk er omheen natuurlijk meer.
Bij mij zit ook ijzerhoudend water. Dus niet tegen muren e.d. sproeien. Tuinverlichting even afdekken. Betonklinkers zijn toch al rood, op de roze rozen zie ik geen verkleuring. Sinds ik zo sproei (indien nodig) is het mos uit ons gazon verdwenen; veel mosbestrijders werken ook middels een ijzerverbinding; pluspunt dus. Ondanks het bezwaar van het ijzerhoudende water (water ziet er kristalhelder uit maar je kunt het proeven) ben ik erg tevreden over de werking er van.

za, 02/07/2016 - 17:27
lousje

Ik heb die put en de aftappunten zeker 15 jaar geleden laten aanleggen. Wat dat toen gekost heeft weet ik niet meer, er staat me bij iets van 750 gulden contant. Het systeem heeft tot nu toe nooit gefaald. De pomp zelf staat in de kas, dus kan niet bevriezen. Hoe diep er geboord is weet ik ook niet meer, in elk geval dieper dan wat de veeboeren hier doen met een giertank. Voordeel: meer water per tijdseenheid dan via de waterleiding, zeker in de avonduren bij warm weer.( n.b.ik zit op een eindpunt van de waterleiding en als de buren dan onder de douche gaan heb ik een erg lage waterdruk). Nadeel: ijzerhoudend water, dus oppassen met mijn kleding, bestrating e.d. Het blad van de rododendrons kreeg een metalige glans. Smaak: niet lekker, maar dat is het leidingwater hier ook niet. Vergeet niet de aanschaf van slangen, koppelstukken e.d. en de kosten van electriciteit. En vooral: je mag niet overal een grondwaterput slaan, dus eerst even bij de overheden informeren. Er schijnen ook systemen te bestaan waarbij je een tank in de grond laat ingraven die je met regenwater vult en eventueel de tuin bevloeit, dus een soort regenwaterput.

za, 02/07/2016 - 21:25
Gert Bijvank

Tot een bepaalde hoeveelheid mag je vrij oppompen; bij meer moet je vergunning hebben
Bronnen waar niet meer dan tien kubieke meter per uur of 5000 kuub per kwartaal aan wordt onttrokken, hoeven alleen gemeld te worden. En dat geldt daarmee voor bijna alle particulieren, want een kleine bron heeft een capaciteit van hooguit een paar kuub per uur. https://tinyurl.com/y6crfmq5 goud-waard-1.2430687

za, 02/07/2016 - 22:26
lousje

Dat het in Almelo tot een bepaalde hoeveelheid onttrekken van grondwater zonder vergunning/ alleen met een melding is toegestaan, wil nog niet zeggen dat dit ook geldt voor andere gebieden. Zo kan ik me voorstellen dat het in de bebouwde kom niet is toegestaan vanwege de kans op schade in de vorm van verzakkingen in de omgeving. Ook in/bij waterwingebieden en natuurgebieden zullen bepaalde plaatselijke verordeningen bestaan. Het is m.i. dus altijd verstandig bij de gemeente/het waterschap te informeren of er een vergunning voor nodig is. Overigens zal een bonafide firma/loonwerker ook wel weten wat de plaatselijke vergunningregels zijn.

ma, 04/07/2016 - 19:36
Joost_N

We zijn er inmiddels uit. We laten een put slaan. Dat moet in onze buurt blijkbaar ongeveer 15 meter diep gebeuren. Volgens het boorbedrijf mogen we in deze regio tot 10 kuub per uur pompen zonder vergunning. De beregening leg ik zelf aan. Zo heel groot is de tuin nou ook weer niet, en een deel van de tuin is bos waar helemaal niet gesproeid hoeft te worden.
Bedankt voor alle reacties.

ma, 04/07/2016 - 22:51
Ineke*

Mooi resultaat, succes!

di, 05/07/2016 - 11:55
Gert Bijvank

Zul je waarschijnlijk veel plezier c.q. gemak van hebben.

wo, 10/08/2016 - 17:48
Joost_N

Een update: de bron is zojuist geboord. Het water is helder en heeft geen ijzer.
Heel leuk om te zien hoe ze dat hebben gedaan!

wo, 10/08/2016 - 22:18
lousje

IK heb dank zij al die regen de pomp nog niet nodig gehad dit jaar !

Onderwerp gesloten