topsoil/mutterboden

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/03/2012 - 19:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

topsoil/mutterboden

Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar de Nederlandse variant van topsoil/ mutterboden.
Ik ben dit op internet tegengekomen voor het kweken van aquatische planten.

Op internet kan ik er weinig over vinden. Na veel zoeken ben ik erachter gekomen dat ze het in het Duits mutterboden noemen maar het lukt me niet om de precieze nederlandse naam ervan te vinden. Ik kom op het internet dan op 3 soorten uit teelaarde, tuinaarde en zwarte grond deze zouden hetzelfde moeten zijn.

Ik ben bij het tuincentrum geweest en daar hadden ze onder andere teelaarde en tuinaarde liggen dus blijkbaar zijn ze toch verschillend.

Het gaat om de bovenste vruchtbare laag aarde.

De beschrijving in het engels:

Topsoil is the upper, outermost layer of soil, usually the top 2 inches (5.1 cm) to 8 inches (20 cm). It has the highest concentration of organic matter and microorganisms and is where most of the Earth's biological soil activity occurs.

Ik neem aan dat dit in nederland ook in zakken te kopen is.

wo, 07/03/2012 - 21:44
D_SDennis

Ik kan er niets anders van maken dan dat hier strooisellaag wordt bedoeld. hetgeen wat daar het dichtstbij komt is een goede kwaliteit compost. Compost op basis van hout en blad, niet op basis van huis, tuin en keukenafval (VAM compost). VAM compost koop je in zakken bij de tuincentra ed, maar die moet je dus niet hebben. houtcompost kun je verkrijgen bij proffesionele composteerders. bijvoorbeeld Den Ouden. Maar wat wil je met dat materiaal? misschien is iets anders beter voor jouw toepassing?

wo, 07/03/2012 - 22:21
WiPe

Topsoil is de bovenste laag tuinaarde die het meest organisch materiaal bevat. In een normale tuin zijn kun je die zo opscheppen.
Als je dat wil kopen zul je toch best uitleggen wat je van plan bent zodat je een zo correct mogelijk advies kan krijgen.

do, 08/03/2012 - 17:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is eigenlijk wat ik van plan ben, het is alleen in het engels.

https://tinyurl.com/n9bmujq

in de topsoil zouden niet veel organische stoffen meer zitten omdat die al omgezet zouden zijn in stoffen die de planten direct op kunnen nemen. De mogelijke resten zou na de beschreven procedure ook gemineraliseerd worden.
Deze zakken zouden ook voor een paar dollar te koop zijn.

Het is belangrijk dat de grond geen meststoffen of teveel organische stoffen bevat omdat het mineraliseren anders maanden gaat duren ipv een paar weken.
Dus eigenlijk moet het het grootste gedeelte alleen uit aarde bestaan

Ik ben in de war met welke aarde het zou moeten zijn.als ik het met internet probeer te vertalen geeft die aan dat het 3 soorten aarde kunnen zijn. En 2 daarvan kwam ik al tegen bij het tuincentrum dus het leek mij dat het niet dezelfde aarde was met alleen een andere naam.

De reden waarom ik dit zelf wil maken is omdat ik voor een vergelijkbare bodem al snel boven de 100 euro zit. En deze zijn tussen 6 maanden en 1 jaar uit gewerkt.

Ik kan het natuurlijk ook uit de tuin halen, maar dan heb ik een gat in de grond. en het leek mij makkelijker om dan maar een zak aarde te kopen.

do, 08/03/2012 - 17:44
WiPe

Probleem met gewone tuinaarde is dat op die manier algen sterk kunnen groeien waardoor je erwtensoep krijgt. De auteur van de link waarnaar je verwijst schrijft dat trouwens zelf. Ik ben dan ook eerder geneigd om je aan te raden om een potgrond voor waterplanten te zoeken.

Using topsoil or potting soil as a substrate is not a new idea. Aquarists have been using this method to grow healthy aquatic plants for decades. However, this method does seem to pose some problems, namely algae outbreaks resulting from light intensity that is too strong. This is especially true when you first set up your aquarium with this type of substrate. The algae likely results from the excess nutrients that decomposing organic materials release in the soil. The decomposing organic materials are not bio-available to the aquatic plants. As the tank matures, the algae dissipate slowly as the organics in the soil finish breaking down.

do, 08/03/2012 - 19:09
birdwatcher

The microbes break down the organic materials in the soil into bio-available minerals. As an added bonus these new bio-available forms of nutrients are generally only available to plants and not to algae.

Dit laatste is volslagen onzin,planten en algen gebruiken de zelfde meststoffen

Onderwerp gesloten