Verschil hosta's
#1
do, 07/04/2011 - 18:38
Verschil hosta's
Ik heb een paar eeuwenoude hosta's in mijn tuin. Ze waren al groot toen ik hier 6 jaar geleden kwam wonen. Ze doen het fantastisch goed, ik weet niet welke soort het is: ze zijn vrij lichtgroen van blad met een lichtere rand, ze worden behoorlijk breed, met over de borderrand hangende grote bladeren en later ook lila bloemtjes op een lange steel. Een redelijke standaardbeschrijving van een hosta geloof ik... Geen slak eet ervan en daar hoef ik niks aan te doen, wat een bof hè. (In plaats daarvan eten de slakken alle nieuwe scheuten van de clematis op, dus ach. Zo heeft iedereen wat.)
Omdat ik ze zo mooi vond in mijn schaduwhoek heb ik vorig jaar twee nieuwe hosta's bijgekocht bij Fransen. Een zeer gerenommeerd hostakweker, ja toch? Een Blue Umbrella en een Sum and Substance. Een stratenmaker vond het in de zomer vrij kort na het planten nodig om er flinke scheppen overtollige tuingrond (geen zand) op te gooien, elke hosta een schep. Ik was niet blij. De resterende, geredde bladeren (totaal 3) hebben kwijnend het einde van de zomer gehaald en de hele winter heb ik ze natuurlijk niet meer gezien.
De twee nieuwe hosta's laten nog helemaal geen neuzen zien, terwijl de oude hosta's al een heleboel sigaartjes hebben tot een paar centimeter. (Wij noemen ze sigaartjes.)
Nu is mijn vraag: waardoor wordt dit verschil in opkomst veroorzaakt? Komt het door het leeftijdsverschil van de hosta's, zitten de twee nieuwe nu te diep, komen ze vanzelf wel op en moet ik (weer eens) geduldiger zijn? Komen ze uberhaupt ooit nog wel op?
De ellende is ook, dat het al lang zulk mooi weer is, dat we alles de grond uitkijken, ook al is het nog niet de tijd voor sommige planten.
Ja, haha, dat is waar Prik!