vilt uit gazon verwijderen
#1
za, 27/09/2008 - 13:42
vilt uit gazon verwijderen
Wanneer ik over mijn gazon loop zak daar steeds een beetje in. Ik heb afgelopen zomer al mos verwijderd ( geverticuteerd) , maar het lijkt erop dat er nog een laag ( vilt ) onder het oppervlak van het gazon zit.
Ik las ergens op internet dat het dan waarschijnlijk om oudere lagen verdroogd mos / plantenresten ( genaamd ; vilt ) gaat. Deze viltlaag zou ook een verstikkend effect hebben voor het gazon. Voedingsstoffen kunnen hierdoor moeilijker doordringen in de bodem. Misschien heeft iemand hier ook ervaring mee ? Zijn er evt. ook oplossingen voor ? Bijvoorbaat dank !
Het beste is het eruit te kammen met een gazonhark. Een heel werk, maar het gazon knapt er wel van op.
Het mos er zo goed mogelijk uitharken,de grond goed los maken met bv
een greep,niet spitten,daarna de grond bemesten met kalkmeststof bv
Dolocal ongeveer 5kg per 100 m,daarna de grond vlak harken of trappen
vroeg in het voorjaar de kalkbemesting nog eens herhalen,mochten er kale
plekken zijn ontstaan dan gras bijzaaien en licht inharken.
Mos vorming ontstaat door licht(zon)gebrek en te zure grond,te lage pH.
succes en maai ze in de zomer groetjes gerke
Dag
wat bekalken betreft gebruik ik 10 a 15kg voor 100m²,heb je na geveticuteerd te hebben wel bemest zodat het gras vlugger terug hersteld,
er bestaan ook meststoffen met bacterien toegevoegd om viltlaag te verminderen.Wat je niet vermeld,is er veel schaduw op het gazon,want er bestaan ook schaduwgazon zaden.Wat je eventueel ook kunt doen is bodemstalen laten onderzoeken en een bemestingadvies te vragen.(mossen groeien gemakkelijker in minder goed verzorgde graspartijen )Groetjes Philip.
Als het een oud en versleten gazon is, is het misschien raadzaam om het gazon om te spitten en opnieuw in te zaaien of nieuwe graszoden te leggen. Het is onvermijdelijk dat na verloop van tijd de kwaliteit van de grasmat achteruit gaat.
Veel mensen leggen hun gazon niet opnieuw aan omdat ze opzien tegen het werk en bang zijn (vooral bij inzaaien) dat de operatie op een mislukking zal uit lopen. Deze vrees is meestal geheel onterecht. Boeren zaaien zo vaak hun grasland opnieuw in en dat mislukt zelden. De beste tijden om een gazon opnieuw in te zaaien zijn april/mei en augustus/september. In principe kan het hele jaar (m.u.v. de echte wintermaanden) door worden ingezaaid maar dit zijn de beste tijden. Voor het leggen van nieuwe graszoden geldt hetzelfde.
Tot slot nog een opmerking over gazon en schaduw. Gras groeit een stuk minder goed in de schaduw dan in de zon. Meestal is het echter onvermijdelijk dat een deel van het gazon een bepaald deel van de dag in de schaduw ligt. De handel is hier op ingesprongen door grasmengsels aan te bieden voor schaduwrijke plaatsen. Als het echter gaat om zeer schaduwrijke plaatsen dan zijn deze mengsels echter geen oplossing om de simpele reden dat gras nu eenmaal niet goed groeit in diepe schaduw. Mos zal op deze plekken te kop op steken en van nature een voorsprong hebben op het gras. Mijn advies is dan ook: heb hier vrede mee of plant er wat anders.
Gegroet, de tuinprins