Vliegenzwam verplanten
#1
wo, 10/11/2010 - 23:50
Vliegenzwam verplanten
Beste mensen, mijn vraag luidt: hoe kan ik zorgen dat in mijn tuin vliegenzwammen willen groeien. Kan ik de natuur een handje helpen?
Voor een gericht antwoord het volgende. De meest aangewezen plek lijkt ons een flinke strook van de tuin (circa 50 x 10 meter) die vijf jaar geleden dicht beplant is met 'inheemse' struiken. De struiken staan op een halve meter dikke laag superarme zandgrond, afkomstig uit de destijds gegraven vijver. Vijf jaar bladval heeft al gezorgd voor een flinke humuslaag.
In dit stuk tuin, dat wij 'het bos' noemen, zien we nu diverse soorten paddestoelen. Maar tot onze spijt (nog) geen vliegenzwam. Wie heeft een idee? Vast bedankt en groeten, Izaak van Cruijningen - Bergen op Zoom.
Simpel: dat kun je niet.
Vliegenzwammen leven samen met o.a. met berk, tamme kastanje, eik, den, beuk en spar. Indien de omstandigheden goed zijn zullen ze er zijn, zijn de omstandigheden bijzonder goed dan zal de schimmel vruchtlichamen vormen. Daar de Vliegenzwam een zeer algemene soort is kun je er rustig van uitgaan dat de sporen er al zijn. Blijven ze weg dan zijn de omstandigheden volgens de zwam zelf kennelijk niet goed.
Ruud
Hallo Ruud, en alle anderen die het ook een leuk idee lijkt om vliegenzwammen in de tuin te hebben. Ik heb over dit onderwerp contact gezocht met de Nederlandse Mycologische Vereniging. Eerste tip was: plant een berk.
Mijn vraag is doorgespeeld naar deskundigen en de reacties zijn samen te vatten als: VERplant een berk en kies een exemplaar waaronder vliegenzwammen groeien. Want met alleen de paddenstoelen ben je er niet. Wat je nodig hebt is de ondergrondse sporencultuur op de wortels van de boom.
Kortom: ik zal dit mooie plannetje maar vergeten en ga wachten tot de vliegenzwammen spontaan arriveren. Groet, Izaak
PS: ik probeer de reacties van de deskundigen onder deze tekst te plakken.
From: Kuyper, Thom
To: 'Gerrit van Duuren'
Sent: Tuesday, November 09, 2010 4:38 PM
Subject: RE: Info over de CPN
ik denk het niet - de hoeveelheid mycelium die je verzamelt (zonder wortels) is ws te laag om een succesvolle kolonisator van de berkenwortels te worden. je zou eventueel kunnen proberen specifiek berkenwortels te verzamelen van d ebestaande berk & die bij de berkenwortels te plaatsen - maar ook dat biedt geen enkele garantie op succes.
gewoon de berk verplaatsen is het beste...
thom
Beste Izaak,
De kans dat je met verplaatsen van grond daadwerkelijk paddenstoelen meeverplaatst is gering. Dit geldt dan nog vooral voor soorten die met bomen samenleven, zoals de Vliegenzwam. Wel kunnen omstandigheden paddenstoelen helpen. Daarbij geldt dat verschraling (geen bemesting) en eerder hoge dan lage pH-waarden stimulerend werken voor de soortenrijkdom en aantallen paddenstoelen. Maar het blijft zo dat het, volgens mij, onvoorspelbaar is welke soorten je dan krijgt. Het beste voorbeeld waarbij aanplanten wel lukt is bij de truffelboomgaarden. Daarbij worden boompjes gekweekt met de schimmel aan de wortels. Ook hier geldt dat de truffels heel bijzondere eisen stellen aan hun (bodem)milieu.
Kortom, ik geef je niet veel kans, aan de andere kant, er is ook weer niet heel erg veel mee geexperimenteerd.
Vriendelijke groet, Aad Termorshuizen
From: Kuyper, Thom
To: 'Gerrit van Duuren' ; aad termorshuizen
Sent: Thursday, November 04, 2010 5:00 PM
Subject: RE: Info over de CPN
inderdaad, plant een berk (dat is het beste), liefst in een zandig plantgat. (op klei doet de vliegenzwam het minder goed.)
volgens mij is succes dan verzekered - als je afgaat op KNNV-onderzoek over vliegenzwam, zo'n 10 jaar geleden in Nature gepubliceerd, waar de soort in zeer veel tuinen groeide.
thom
Thomas W. Kuyper - Professor
Department of Soil Quality
Wageningen University
Droevendaalsesteeg 4
NL-6708 PB Wageningen
P.O. Box 47
NL-6700 AA Wageningen
T: +31 (0) 317 482352
e-mail Thom [dot] Kuyperwur [dot] nl
skype thomaswkuyper
www.soq.wur.nl/UK/Staff/Personal+pages/T.W.+Kuyper/
www.terrapretaprogram.org/