vlinderstruik: ziet er ziek uit

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/06/2007 - 13:35
langejan

vlinderstruik: ziet er ziek uit

wij hebben struik in maart gepland. Er zitten een aantal beginnende bloemen in maar die zien er droog/dood uit. De bladeren hangen en het lijkt net of deze zijn uitgedroogd. Onderaan is het blad geel. Wat kan de oorzaak zijn en hoe los ik dit op? (grond: veengrond, staat naast Jasmijn en kleine Hazelaar)
Mvg, Danielle

vr, 22/06/2007 - 13:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

En het water geven? Dit moet zeker op een droge dag tweemaal gebeuren. Ook al regent het, dan nog wil dit niet zeggen dat het genoeg is.

Plantadvies

za, 23/06/2007 - 11:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

zoals je de symptomen omschrijft zijn er 2 mogelijkheden waarvan ik de 2e die ik ga noemen de meest waarschijnlijke acht.
De 1e is een aantasting door luis. Bij luisaantasting in het stadium van knopontwikkeling kunnen er misvormingen/vergroeiingen ontstaan waardoor er groeistoornissen optreden, bloemknoppen zullen niet goed uitgroeien en vaak kleine en misvormde bloemtrossen verorzaken.
de combinatie met het gele blad echter duidt meer op de 2e mogelijkheid.
Je plant staat op veengrond, een grond die van nature wat zurig is, vaak laag ligt en veel vocht vast houdt.
Vlinderstruik is nu juist een plant die van nature op hoge, droge en kalkrijke gronden voorkomt.
Denk hier bij aan b.v. de kalkgroeven in het zuidlimburgse heuvelland, oude stads- en kademuren met verweerde kalkvoegen.
groet
Johan

zo, 24/06/2007 - 14:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

deze reacties zijn ietwat tegenstrijdig. nat vs droog.

zo, 24/06/2007 - 15:41
mar.ko

Inderdaad. De vraag is of het probleem zit in de aard van de grond.
Een vlinderstruik groeit ook wel op andere soorten grond, alleen zal het even duren voordat hij aan de grondsoort gewend is.
Een heester die b.v. op een zandgrond geteeld is zal een ander wortelgestel hebben dan een heester die op een kleigrond of veen is geteeld.
Het wortelgestel zal zich eerst aan moeten passen. En dat duurt even. Dan kan het soms nodig zijn extra water te geven omdat het wortelgestel nog niet naar behoren functioneerd.
Ook zal een vlinderstruik op kleigrond veel hoger worden dan op zandgrond.
Er kan hier echter ook sprake zijn van een ziekte of parasiet. Dat is niet helemaal duidelijk.
Misschien kan een foto meer duidelijkheid geven?

Marja

vr, 29/06/2007 - 14:20
S@nne

Mijn vlinderstruik staat in kleigrond (Noord-Holland) sinds 16 jaar. Groeit perfekt, nooit extra water hoeven geven en elk jaar snoeien (elke tak ongeveer 40 cm. laten zitten) Dit doe ik half maart maar is ook wel een beetje afhankelijk van de temperatuur. Hij is nu plm. 4 meter hoog, krijgt alweer heel veel bloemknoppen en hier komen als het bloemen geworden zijn uiteraard honderden vlinders op af.
vr.gr.

Onderwerp gesloten