Waar laat ik overtollige aarde?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 22/05/2006 - 18:19
Yvonne32

Waar laat ik overtollige aarde?

Wie kan mij vertellen wat ik met de aarde moet doen die ik afgraaf? Ik wil zo'n 10-15 cm van mijn border afgraven. Kan dit gewoon met beetjes tegelijk in de groene kliko?

ma, 22/05/2006 - 19:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat kan wel,maar ik vrees dat je dan maanden er mee bezig bent.Ik heb een teveel aan grond in een wagentje achter de auto naar de milieustraat gebracht.
Er zijn echter ook gemeenten die eerst een schone grond-verklaring vragen en dat kan toch aardig in de papieren lopen.Is er niet iemand in de buurt die juist wat relief in de tuin wil brengen en daar grond voor nodig heeft?

ma, 22/05/2006 - 21:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien achter in je tuin een ophoging maken en er met wat grote stenen er een soort rotstuin van maken?

ma, 22/05/2006 - 21:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Recent heb ik in mijn gemeente ca. 15 kuub overtollige aarde
naar de gemeentewerf/milieustraat weggebracht.
De regels per gemeente zullen wel verschillen.
Gewoon even bellen met de gemeentewerf/milieustraat.
Wegwerken via de kliko kan natuurlijk ook.
Gebruik dan zowel de groene als de zwarte kliko.
En ook de kliko's van de buren, de achterburen en de overburen.
Ook in de gemeentelijke plantsoenen zijn er soms plekken waar enige ophoging wenselijk/noodzakelijk/niet opvallend is.
Veel succes, maar bezorg anderen en het milieu en de leefomgeving van anderen vooral geen overlast !

di, 23/05/2006 - 00:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan een containerbak huren waar je de grond in kan rijden met een kruiwagen.

di, 23/05/2006 - 10:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je mag tuinaarde niet in de huisvuilcontainer gooien i.t.t. tot wat hierboven wordt geadviseerd.In sommige gemeentes controleert men dit en kun je een boete krijgen als je dat doet.Maar afgezien van de boete, storten van huisafval kost een gemeente veel meer geld dan composteren.Als iedereen tuinafval in de huisvuilcontainer gooit, moet de gemeentelijke heffing weer verder omhoog.
Suggestie: hang eens een briefje op bij een supermarkt.Misschien komt er wel iemand die net zijn tuin wil ophogen.

di, 23/05/2006 - 10:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Even voor alle duidelijkheid, het gaat niet om 10 kuub of zo, mijn border is ca. 6 meter lang en 1 meter diep. Ik wil het zand niet aan iemand anders aanbieden omdat de reden dat ik het af wil graven is omdat er zo ontzetten veel gras, onkruid en ook hier en daar al wat gesignaleerd zevenblad in zit. Dat wil ik nietmand aandoen. OK, het mag dus niet in de grijze kliko maar wel met beetjes tegelijk in de groene. Het gebruiken voor ophogen lijkt me ook niet handig gezien de inhoud van de aarde.
Maar in ieder geval allemaal bedankt voor de waardevolle reacties!

di, 23/05/2006 - 21:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je moet iets aan het onkruit doen bv roundup of een ander middel.
als je de grond heeft afgevoerd en je krijg nieuwe grond en daar krijg je weer onkruid in wat doet je dan?
Grond afvoeren en nieuw aanvoeren daar is alleen een ander goed mee.Geld kan je beter voor een ander doel gebruiken.
Jan

wo, 24/05/2006 - 12:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ivonne
als ik jou was zou ik het zand niet afgraven hoor,dat is vechten tegen de bierkaai
Na enkele weken staat je zevenblad en al de rest er terug.
Het kleinste stukje zevenblad dat blijft zitten komt terug.
En de tip om rondup te gebruiken is slecht voor de natuur.
En ik denk toch als tuinder, dat we van de natuur houden, of niet?
Dit produkt vervuilt de bodem ,en natuur.
Wat je kan doen is alles bedekken met hakselmateriaal een dikke laag van zeker 5cm.
Het verstikt je onkruid en het haksel verrijkt je border.
En verwijder alle nog opkomende onkruid met de hand.
Elk blaadje van het zevenblad dat je nog tegenkomt verwijderen en na enige tijd zal je zien dat je de strijd zal winnen.
En is goed voor de natuur, en goed voor je geldbeugel.
Gr Esem,

wo, 24/05/2006 - 12:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zie inderdaad dat ik mijn verdere bedoeling niet in mijn bericht had gezet. Het is mijn bedoeling na het afgraven de bodem te dichten met worteldoek en daar een laag cacaodoppen op te storten. Kortom, het onkruid zo min mogelijk kans geven. Round up gebruik ik inderdaad liever niet, de buurvrouw aan de andere kant van de schutting heeft nl. een moestuin.
Feit is dat er jaren niets aan mijn tuin is gedaan door vorige bewoners en ik nu dus gewoon druk doende ben de 'rotzooi' op te ruimen. 1 border heb ik al redelijk onder controle voor wat betreft het zevenblad maar het er helemaal uitkrijgen zal wel nooit lukken denk ik en die andere border ligt gewoon ook heel ongelukkig, volledig schaduw, nooit zon, altijd vochtig. Kortom, dichtgooien, een mooie bak of beeld erop en mijn probleem moet redelijk opgelost zijn.

za, 27/05/2006 - 00:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb er een verhoogd rotstuintje van gemaakt,

maar er zijn genoeg bouwbedrijven die gratis grond komen ophalen, of waar je het mag brengen, hoe meer onkruid eronder zit, hoe meer groenbemesting, niks van aantrekken, dat is voor de volgende eigenaar, die legt er misschien gewoon stenen over.

Altijd spannend wat er in de nieuwe grond zit.
Zo hebben we hier ooit grond moeten laten komen en die zat vol met kamillebloemetjes, heel mooi.

Trouwens de natuur beschermd gewoon zichzelf als de eigenaar het niet doet, door er groen te laten opgroeien, om de grond niet te laten uitdrogen.
Als er maar iets op ligt, stenen, huis, doek, cacaodoppen... dan vind de natuur het ok.

ma, 29/05/2006 - 19:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

6m2 meter a 10-15 cm is slechts 0,6 tot 0,9 kuub. Dat zijn 7-10 kruiwagens. Dat geeft slechts een bescheiden heuveltje. Als je die op een plek in de tuin bijeengooit sterft het zevenblad voor het grootste deel af. Het is wel zaak om de spruiten aan de oppervlakte systematisch weg te halen. Op een plek is het ook beheersbaarder (daar misschien op zo'n klein oppervlak wel een keer met round up werken ?)

Offie

di, 30/05/2006 - 11:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Omdat het zevenblad hier net begint heb ik inderdaad gedacht aan deze oplossing (de grond afgraven), voor mijn andere border is het helaas al te laat, daar zit het zevenblad zo overal doorheen, zelfs door de planten heen dat afgraven welhaast onbegonnen werk is als ik mijn planten niet wil beschadigen. Een gedeelte van de tuin ophogen is echter in mijn tuin niet mogelijk, zo gek groot is hij nou ook weer niet en waar ik het ook zou storten, ik zou er waarschijnlijk alleen maar last van hebben. Maar goed, ik verzin wel een oplossing, in ieder geval bedankt voor alle aangedragen tips!
Dit forum is echt top voor de tuinliefhebber!

zo, 05/11/2006 - 19:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hiermee heb je inderdaad een probleem. Ik zit met het zelfde. Ben naar een lokale transporteur gestapt. Zijn eerste vraag, toen ik vertelde dat het om tuingrond ging, was of ik een schone grond verklaring had. Niet dus. Nu kan ik wel naar naar de plaatselijke milieustraat gaan en het afleveren met een tandemasser, maar dan blijf je rijden. Daar kom nog eens bij dat je, wanneer zo'n tandemasser volgeladen is, je al gauw zo'n tweeduizend kilo achter je auto hebt hangen. Aangezien de meeste auto's dit niet mogen trekken ben je al gauw in overtreding en ben je je auto aan het kapot rijden. Voor zo'n schone grond verklaring ben ik op het internet aan het zoeken geweest en heb een paar sites gevonden die spreken over een vanaf prijs € 175,00 tot € 192,00, maar veel wijzer ben ik nog niet geworden. Kijk maar eens bij Koch Bodemtechniek of bij Almad Eco. Als deze bedragen kloppen is dit zeer zeker het overwegen waard. Let wel, hier komen dus de transport- en stortkosten nog bij. Koch Bodemtechniek heeft naar mijn idee potentie. Indien ik hier wat wijzer wordt laat ik het via deze weg weten.

Voor de overige reageerders: To the point please!

Onderwerp gesloten