Welke hoge groene tuinafscheiding
#1
di, 03/12/2002 - 13:26
Welke hoge groene tuinafscheiding
Hallo Allemaal
Ik wil graag een groene + groenblijvende tuinafscheiding die minimaal 3 a 4 meter hoog wordt en snel groeit en flink dicht is. Heb veel inkijk van een gebouw van 6 meter hoog. Ben beginnend tuinierster dus weet niet goed wat en hoe. Heb gehoord over laurier en taxus, maar kan geen goed info vinden. De tuin is nog leeg, dus het wordt de basis. Die kant krijgt de hele dag zon, dus eigenlijk zou ik er ook bramen/frambozen enzo willen planten, maar dat gaat denk ik niet samen. Wie heeft raad of een idee.
Paplaurier groei snel, maar ik vind dit persoonlijk een lelijke plant. Taxus kan ook. Dit is al met fijnere blaadjes, maar de vruchtjes zijn zeer giftig, dus als je kinderen hebt, zou ik deze niet gebruiken. Thuya ('sparren') zijn ook groenblijvend en als haag te gebruiken. En ik ging nog een noemen, maar de naam onsnapt me constant.
Pieter
Wat dacht je van klimop , geplant tegen een gaaswerk wat bestaat uit palen en betongaas? Dat groeit heel er snel en neemt amper plaats in.Voor de inkijk van een hoog gebouw van 6 meter zou ik nog enige bolboompjes planten in de buurt van terras of raam. Succes.
voor een mooie snel groeiende haag kan je thuja occidentalis gebruiken. deze kan elk jaar zo'n 25 cm groeien geschikter als haag is;thuja plicata'atrovirens' groei per jaar 20 cm.
taxus baccata is geschikt,maar de groei is langzaam.de hemlockspar(tsuga heterophylla)spant de kroon hij heeft een jaarlijkse groei snelheid van 50 cm probeer er aan te komen
de portugese laurierkers(prunus lutanica)is ook een toppertje. nog een tip als je haag beplanting gaat aanschafen,op de kwekerij word vaak ten onrechte de chamaecyparis lawsoniana aangeboden als haag beplanting.niet doen
deze coniferen zijn niet geschikt als haag.
Wij hadden een soorgelijk probleem (een haag van 15 meter laurierkers en veel schuren op de erfafscheiding) en dat hebben we als volgt opgelost: In een deel van de tuin heb ik struiken geplant. Meidoorn, gelderse roos, vlier, eik, wilde roos, kamperfoelie, spaanse aak. Eigenlijk dus inheemse soorten die ook gebruikt worden voor een Zeeuwse haag. Na een paar jaar flink snoeien is het een dichte haag geworden. Bij een ander deel hebben we tuinpalen van 2.40 hoog geplaatst met gaas er tegen. Hier tegenaan heb ik klimrozen, clematis, hop, passiebloem, klimhortensia en klimop gezet. Je kunt tegen het gaas ook frambozen, bramen, kruisbessen en dergelijke zetten. Of je laat ze door de struiken heen groeien. Het is een heel mooi gezicht en de haag zit altijd voor vogeltjes en insecten.
Mijn tip is vooral: Heb wat meer geduld en ga voor variatie.
De rode vruchtjes van taxus zijn NIET giftig. Het is het sap van de blaadjes (naalden) dat zeer giftig is.
Ik lees overal dat taxus traag groeit, maar vraag me af : hoe traag?
En hoe zit dat nu eigenlijk met die giftigheid? Is het echt gevaarlijk met kinderen? Ik ben ook nogal 'groen' wanneer het over 'groen' gaat, en vraag me af of je bvb. de mannelijke variant kunt planten, die blijkbaar geen bessen draagt.(bessen zijn natuurlijk altijd het meest aanlokkelijk voor kinderen).