Welke ziekte is dat en hoe te behandelen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/06/2010 - 16:15
TikraNL

Welke ziekte is dat en hoe te behandelen

Hallo,

onze roos ziehtr er niet goed uit (al laatst jaar niet) - wij hebben de roos behoorlijk teruggesnooit en zij doet het weer goed, maar ook nu krijgen wij de zwarte plekken op het blad .. wat is hier aan de hand ..

weet iemand ook toevallig welke roos het is, ze ruikt heel sterk .....

Welke ziekte is dat en hoe te behandelen
wo, 23/06/2010 - 16:16
TikraNL

nog een foto van de roos zelfs .....

Welke ziekte is dat en hoe te behandelen
wo, 23/06/2010 - 16:42
KRISTOFD

behandelen met een fungicide tegen roest,sterroetdauw op rozen.bepaalde soorten zijn daar gevoeliger aan.

wo, 23/06/2010 - 17:20
Polplastron

Het lijkt mij een van de Austin-rozen (ook wel Engelse rozen genoemd) en zo op het zicht denk ik aan Abraham Darby, maar ik ben geen kenner.

Wat de ziekte betreft: dit is sterroetdauw. Sommige rozen hebben er inderdaad meer last van dan andere.

Een onderbeplanting met laagblijvende planten, bijvoorbeeld Geraniuminfo-icon, beperkt dit gedeeltelijk. De sporen van de ziekte overwinteren op de grond en worden door regen omhoog gekatapulteerd. De onderbeplanting zorgt voor een fysische barriere.

Een gift patentkali kan ook de celstructuur versterken (een handje is genoeg). Sterroetdauw en vele andere ziektes hebben daar een hekel aan.

Vroeger werd aangeraden om aangetast blad en gevallen blad te verwijderen, maar dit is ondertussen wetenschappelijk achterhaald.

Groeten,

Pol

wo, 23/06/2010 - 22:12
TikraNL

Kristof en Pol

bedankt voor de informatie .. ik ga dus de pestizide kopen en planten eronder planten. Hoe gevaarlijk is deze ziekte voor de roos?

vr, 25/06/2010 - 17:06
Polplastron

De roos gaat er niet aan dood, maar het ziet er niet uit!
Pesticiden zijn nutteloos en voor mijn part is een fungicide niet nodig ... maar als je persé wil spuiten koop dan een fungicide die specifiek werkt tegen sterroetdauw. Gecombineerde middelen hebben weinig nut.

Na een behandeling zullen de blaadjes die aangetast zijn even goed afsterven en vallen. En volgend jaar zal de ziekte even vrolijk terugkomen.

Voorkomen door evenwichtige bemesting, juiste standplaats, resistente soorten, onderbeplanting en eventueel wat patentkali is mijns inziens veel zinvoller.

Groeten,

Pol

vr, 25/06/2010 - 20:50
TikraNL

Ja, ik heb ook gekozen voor Patentkali en zal er planten onder planten,

de lokatie is bij onze boomgaard aan ons tuinpad met op dit moment lavendel eronder gepland (is blijkbaar niet de juiste keuze geweest)

mvg
Helge

zo, 27/06/2010 - 13:42
Polplastron

Wel niet overdrijven met die patentkali hé! 't Is niet zoiets van: hoe meer hoe beter! Als je te veel geeft, krijgt je plant gebreksverschijnselen doordat bepaalde andere stoffen niet meer goed opgenomen worden. Eén handje per plant in het voorseizoen en één handje net voor de herfst doet het hier bij mijn planten heel goed.

Laagblijvende Geraniums onder de rozen kunnen erg mooi zijn en bewijzen in mijn tuin hun nut. De lavendel staat waarschijnlijk enkel vóór de rozen en niet eronder.

Groeten,

Pol

zo, 27/06/2010 - 13:47
tuintje60

Het is inderdaad de Abraham Darby, ik heb hem ook. Zware bloemen, prachtige kleur. Bij mij gelukkig geen aandoeningen behalve wat opgerolde blaadjes met rupsjes maar die verwijder ik gewoon handmatig.

Onderwerp gesloten