wolfsmelk, wilg, lavendel en sering
#1
ma, 24/05/2004 - 21:23
wolfsmelk, wilg, lavendel en sering
hallo. hier een aantal vragen:
1. Mijn wolfsmelk begint over te hangen en ziet er een beetje stakerig uit. klopt het dat deze planten in het voorjaar teruggeknipt moeten worden? heb er al twee jaar niks aan gedaan.
2. ik heb mijn wilgje helemaal teruggesnoeid toen er onderaan de aanwezige (nog levende) takken nieuwe scheuten ontstonden. daarna ging het prima, maar nu zit er denk ik luis op. heleboel zwarte beestjes. ik heb al drie keer gespoten met anti luis spul maar het ziet er niet best uit. wat te doen?
3. mijn lavendel van 1 jaar oud is dood gegaan. geen idee waardoor. in de volle zon en vorig jaar alleen de dode bloemen eruit geknipt. ik heb nu een nieuwe gekocht voor dezelfde plek, maar wil deze graag houden! ben ik iets vergeten?
4. ik heb een lage sering (niet de grote variant maar de struik, met blauwe bolletjes) die ik eigenlijk naar de voortuin wil verplaatsen. hier komt alleen 's ochtends drie uur zon. kan dat?
het klinkt allemaal wat triest, maar dit zijn dan ook de probleemgevallen! Verder groeit en bloeit alles prima. hoop dat iemand kan helpen!
wolfsmelk :uitgebloeide delen wegsnoeienn maar oppassen voor het melksap irriteerd de huid en ogen
wilgje: luizen afspuiten met gewoon een harde waterstraal zodat ze niet meer naar boven kunnen kruipen
ceanothus: is niet hlemaal winterhard en heeft een beschutte plaats nodig en veel zon , 3 uur is wel wat weinig.
voor verplanten is het nu te laat, aan je omschrijving laag maak ik op dat het de ceanothus thyrciflorus repens is. dit is wel een van de meest winterharde soorten, als hij het is moet hij nu in bloei staan
bedankt voor de tips. het is inderdaad een ceanothus thyrsiflorus var. repens.
nog even 1 vraagje. op de wolfsmelk ondekte ik gister witte beestjes? weet eigenlijk niet eens of het beestjes zijn, ziet er uit als kleine witte vliegjes. ze lijken de plant aan te tasten, maar ik zie nog weinig echte schade op de bladeren. alleen vlak onder de bloem ziet het er kaler uit als dat het moet zijn. het zit ook een klein beetje op de vlinderstruik maar die ziet er totaal niet aangetast uit. klopt het dat deze meer bestand is tegen dit soort beesten?
en moet ik mijn wolfsmelk nu terugknippen of in het volgend voorjaar.
Wolfsmelk kun je na de bloei tot aan de grond terugsnoeien. Bloeit volgend jaar weer. Luizen zijn er in alle soorten en maten: groen, wit of zwart. Dus: spuiten maar! Ik gebruik altijd een biologisch afbreekbaar middel, te verkrijgen bij ieder goed tuincentrum. Is de luis hardnekkig, dan diverse malen herhalen.