zelfgemaakt tuinplan - graag opmerkingen
#1
wo, 13/08/2008 - 17:38
zelfgemaakt tuinplan - graag opmerkingen
Hoi lieve forummers!
Onze verbouwingswerken zijn nog volop bezig, maar ik ben ondertussen al aan het denken aan onze tuin. Ik heb nu zelf een tuinplan proberen maken. Het is een tuin bij een bestaand huis, 10 op 43 meter.
Ik ben een absolute beginner, ben ook nog aan het uitzoeken welke planten ik precies wil hebben. Met dit plan wil ik toch al min of meer de vorm vastleggen. Wat vinden jullie er van? Ons huisje ligt in een hele sociale buurt, met 'open' tuinen (Je kan in je achtertuin een babbel slaan met de buren van drie huizen verder, geen hoge hagen). We willen dus ook niet helemaal afgezonderd zitten, maar willen af en toe toch ook wat meer privacy (wil op mijn gemak in bikini kunnen zonnen zonder dat de hele buurt me beziet ).
Dus... Geef jullie commentaar maar op het plan - positief en negatief- zodat ik hopelijk nog veel bijleer en nog aanpassingen kan maken.
PS: het grijze terras, de forsythia en de lavendelstruiken staan er al en willen we liever niet weg. Voor de rest is het nu eigenlijk een grasvlakte
Merci!
hier is het plan
Nou, je bent goed bezig geweest, duidelijke tekening.
Is al dat grijs/groen diagonaal gearceerde Lavendel?
Als dat zo is zou ik geen Lavendel bij het grasveld doen, er is geen natuurlijke asociatie tussen Lavendel en gras.
Algemene tip: let op overlappende bloeiperiodes en in het algemeen is een lange bloeiperiode te preferen boven een korte spectaculaire bloei (als je een grote tuin hebt, kan je natuurlijk best spelen met enkel planten met een fantastische korte bloei). En zorg voor body , dus niet de los staande plantjes/heesters zijn belangrijk, maar het geheel, ga vooral ook de hoogte in (dubbel gebruik van de grond).
Let op langdurige sierwaarde of verschillende sierwaardes op verschillende periodes.
Bijv.
Sierkers, is super als hij bloeit (dit is vaak maar kort) en daarna heeft hij haast geen sierwaarde meer
Krentenboompje, bloeit mooi, geeft vruchten, kan een mooie takkenstructuur hebben/krijgen en de bladeren hebben een mooie herfstverkleuring.
Sering, als het goed gaat fantastische bloemen en geur, daarna een 'waardeloos' boompje/struik.
Sierappels, mooie bloei, redelijk tranparant en als toegift (als het goed gaat natuurlijk) heel veel kleurige sierappeltjes die LANG blijven hangen.
Als ik het goed inschat heb je heel veel zon in je tuin maar ook op je zitplekken/terrassen, misschien een transparante boom, daar waar die het zonlicht filterd.
De benadrukte lengterichting moet volgens mij meer worden doorbroken.
Het zijn maar wat gedachtengangetjes, hopelijk heb je er wat aan.
He kuikentje, dat vind ik knap! Ziet er goed uit.
Alleen de moestuin krijgt waarschijnlijk de schaduw van de fruitbomen en de Forsythia.
Ik zou achterin links en rechts 2 vakken maken en de fruitbomen links en rechts er voor. Forsythia kan dan blijven staan.
De compostbak zou ik wat naar voren halen. Bijvoorbeeld omwisselen met de koude bak, zodat de koude bak meer zon krijgt en de compostbak iets meer schaduw. Dan hoef je ook niet altijd met al je groenafval helemaal naar achter te lopen om het in de compostbak te doen. Een klein haagje om de compostbak doet wonderen.
T'is maar een idee. Je zal vast nog meer tips krijgen.
Succes!
Marja
Hallo,
Er zijn maar 2 (grote) lavendelstruiken (staat erin getypt). De rest zullen andere struiken/bloemen/borderplanten zijn, welke precies weet ik nog niet.
De fruitboompjes in de kippenren zullen waarschijnlijk gewoon fruitstruikjes worden wegens niet zoveel plaats, en zullen dan ook geen schaduw geven in de moestuin.
Suggestie voor mooie (kleine) boompjes, struiken enz zijn ook steeds welkom.
Dank!
Physocarpus opulifolius 'Diabolo' (blaasspirea), zeer sterk heestertje, deze variant('Diabolo') is vooral interessant wegens zijn mooie purpere blad.
https://tinyurl.com/y38nxere
https://tinyurl.com/y54cpa7z
Geranium 'Jolly Bee' is echt de TOPPER onder de geraniums, ik plant hem haast in iedere border. Hij begint te bloeien in juni en eindigd als je geluk hebt eind november, met massa's blauwe bloemetjes, zonder echte pauze (steriel). Na zo'n drie jaar is het echt een GROTE plant.
Meestal niet te koop bij tuincentrums, maar juist aanraders:
Sanquisorba (pimpernel); vele soorten
Persicaria (duizendknoop); vele soorten, vooral de soort amplexicaulis heeft een lange probleemloze bloeitijd en de plant geeft body aan de border
Molinia arundinacea 'Liebreiz', heel transparant gras, 220 hoog, leuk in de border en dan echt voor de tranparantie.
Catalpa bignonioides 'Aurea', boom die pas wat later in het seizoen mooie geel/groene grote transparante bladeren krijgt, filterd door zijn tranparante bladeren fantastisch het zonlicht.
Indien mogelijk, maak borders niet te smal (dus niet zomaar een 'randje')
Hallo,
Ik zal niet al te diep op het ontwerp ingaan, toch even het volgende:
Er is nogal een groot vormcontrast in de tuin aawezig.
Je begint met ronde speelse vormen en endigt achterin de tuin nogal abrupt met deze vloeiende lijnen. De ronde vormen lopen hierdoor als het ware 'kapot' tegen de eindzone in de tuin. Probeer vloeiende vormen door te zetten: gebogen lijnen geven een ruimelijke werking, maar niet wanneer deze abrupt eindigen.
Succes!