Groot identificatievraagstuk - voor de liefhebber
#1
za, 04/05/2013 - 18:32
Groot identificatievraagstuk - voor de liefhebber
Wij zijn vorig jaar in de zomer verhuisd naar een eengezinswoning met bescheiden voor- en achtertuintje.
De beplanting is ooit met smaak en kennis van zaken opgesteld, want er staan prachtige planten en alles bloeit afwisselend waardoor er elk seizoen wel wat te zien is, maar er is minimaal twee jaar niks aan de tuin gedaan en inmiddels zijn die twee smaakvolle tuintjes verworden tot een wildgroei-woestenij. Daar komt bij dat ik echt een tuin-nitwit ben en dat ons tuinbudget 0 € is. Ik zal dus zelf iets moeten proberen maken van wat er staat, maar hoe? Ik weet gewoon niet waar te beginnen.
In eerste instantie wil ik graag weten wat er allemaal in de tuin staat, zodat ik weet wat er onkruid is en wat behouden moet blijven. Maar tips over hoe ik dit aan kan pakken zijn ook altijd welkom. Eerst is de voortuin aan de beurt, achtertuin volgt later. Een aantal planten zijn hier eerder vandaag al geïdentificeerd. Ik plaats eerst wat overzichtsfoto's, daarna detailfoto's. Ik zal ze nummeren (tip van Greenconnection).
Wie er zin en tijd voor heeft, mag me helpen identificeren! Alvast heel erg bedankt!
Op de eerste foto, de voortuin eerder deze week.
Ik heb de Aucuba japonica en de Euonymus eerder deze week in een soort bolletje geknipt, aangezien die beiden echt ontploft waren. Verder heb ik inmiddels ook het meeste dode materiaal van de grond gehaald en wat brandnetels en paardebloemen uitgetrokken. Er bleek zowaar een stenen paadje onder die stapels dode bladeren te liggen! Ik heb ook de compleet scheefgegroeide Lavatera tot op zo'n 40 cm hoogte gesnoeid. Ik dacht namelijk dat het een dode struik was en ontdekte pas heel laat dat er onderaan toch nieuwe scheuten zaten. Ik hoop dat ie het nog gaat doen...
Deze foto is na het snoeien van Aucuba, Euonymus en Lavatera.
Dat geeft al een hele verbetering!
De (kale) heester rechts is Hibiscus syriacus. Loopt altijd laat uit.
Zo zag de tuin er vorige zomer juni uit.
En zo eind augustus.
Dank je Greenconnection, fijn om te horen!
De hibiscus krijgt idd nu pas knoppen. Heeft vorig jaar prachtig gebloeid.
Okee, wat ik inmiddels weet, zijn: aucuba, euonymus, lavendel, hulst, lavatera (als ik die niet om zeep geholpen heb), vuurdoorn tegen de gevel, hibiscus, pieris, aubrieta en een geranium (waarvan er momenteel enkel nog blad staat).
De grootste dingen weet ik dus, maar er staat nog veel klein grut tussen. Heb nog niet alles gefotografeerd, maar zal in de komende dagen aanvullen.
Deze weet ik nog niet:
NUMMER 1 (kleine struik, staat weggedrukt achter de hibiscus nu)
NUMMER 2 (klein rotsplantje, groeit vooraan tussen de houten balkjes door)
NUMMER 3 (groeit ergens vooraan bij de lavendel, maar heeft andere bloemetjes dan de aubrieta in het midden)
NUMMER 4 (Dit is hulst neem ik aan, mag ik deze nu nog snoeien?)
NUMMER 5a Klopt het dat dit blad...
NUMMER 5b ...bij deze bloemen hoort?
nr 1. iets te dichtbij genomen foto ('t is ook nooit goed!)
nr 2. Sedum album, vetkruid
nr 3. ? kan een andere cultivar Aubrieta zijn. Kijk of het blad gelijk is.
nr 4. Ilex aquifolium, hulst. Nu snoeien betekend dat je de bloemknoppen wegknipt.
nr 5a en 5 b zijn identiek.
Nummer 1 is een Osmanthus heterophyllus, precieze soort kan ik zo niet zegen. Nederlandse naam is schijnhulst. Deze struik kun je zonder problemen terugsnoeien indien noodzakelijk.
Ik vind dat je een compliment verdient omdat je de voortuin behoudt en niet alles eruit gooit en bestraat of er een grindbak van maakt (kan natuurlijk ook aan het budget liggen!). De laatste jaren is de verstening van Nederlandse voortuinen schering en inslag. Dat is jammer want een groene voortuin geeft meer sfeer aan huis en straat dan steen en grind ooit kunnen doen.
Gegroet, de tuinprins
Dankjewel beiden voor de antwoorden en Tuinprins voor het compliment! Ik vind het juist leuk dat ik eindelijk een tuintje heb om mijn liefde voor tuinieren op te botvieren (want ondanks mijn gebrek aan kennis vind ik het wel héérlijk om ermee bezig te zijn). Het ligt dus zeker niet alleen aan het budget, het uitbundig bloeiende voortuintje was één van de redenen dat we voor dit huis kozen in plaats van voor een nieuwbouwwoning die we ook op het oog hadden, maar waar het aangeplante groen van weinig creativiteit getuigde en nog niet was aangeslagen ook... Hier komt dus geen grint in de voortuin! Maar goed, de jungle die het nu was geworden is me dan weer iets té dol ;-).
Nr. 3 heeft idd blad dat sterk lijkt op de andere aubrieta, dus zal idd een andere cultivar zijn.
Hulst laat ik dan maar grotendeels zo en snoei ik volgend jaar wel.
Heb nog wat foto's genomen van het kleine grut.
NUMMER 6 (Een buurman die mij met de handen in het haar zag staan meende dat dit vingerhoedskruid was.)
NUMMER 7 (onkruid of stiekem toch niet?)
NUMMER 8 (Deze klimplant begroeit de pergola die de voortuin van de buurman -met veel grint ;-)- van de onze scheidt.)
NUMMER 8 detailfoto
NUMMER 9
Tot slot, op verschillende plekken zitten toefjes groen blad, die allemaal nogal op elkaar gelijken maar toch verschillen.
Eentje is hierboven al geïdentificeerd als zijnde een geranium (NUMMER 5a en 5b, hieronder rechts onderaan op de foto + onder de hibiscus). Kan ik er dan vanuit gaan dat degene met gelijkend blad (zoals bijvoorbeeld onder de euonymus, die heeft groter blad) gewoon andere cultivars zijn?
Ik weet niet zo goed wat ik met deze toefjes moet. Ze staan nogal verspreid door het voortuintje, zoals te zien is op onderstaande foto's. Weghalen of behouden?
Overzicht
NUMMER 10 Laatste toefje:
Zo, dat was voorlopig alles. Identificaties en tips van harte welkom! Alvast bedankt!
6. buurman had gelijk: Digitalis, vingerhoedskruid
7. mogelijk Brunnera macrophylla
8. waarschijnlijk een kiwi, Actinidia
9. Anemone japonica
^ vele Geranium soorten. Laat ze eerst in bloei komen om te zien welke.
10 Anemone japonica
De Osmanthus heterophyllus selectie noemt 'Goshiki' (nummer 1).
Die mag wel wat meer ruimte krijgen.
grtjs
Jan