Onkruidje?
#1
zo, 15/08/2010 - 21:28
Onkruidje?
In onze tuin groeit spontaan een plantje waarvan we de naam niet kennen. Ze beginnen met enkele blaadjes en vormen vervolgens een 'rozet' van enkele decimeters. Blad is 2 mm dun maar ziet uit als van een vetplant. De stengels zijn purperrood. Ken iemand de naam? Vast bedankt en groeten, Marjolein en Izaak, Bergen op Zoom.
Lijkt op Portulaca oleracea, (wilde) postelein.
En dat is het ook.Komt door de warmere dagen steeds meer in ons land voor.
onzin! Zo'n 40 jaar geleden was het voor mij al een vervelend onkruid. Heeft niets met opwarming te maken.
Zo heb ik het gelezen.In Italie ( in de Romeinse tijd)zou het een veelgegeten groente zijn geweest die zich pas de laatste jaren naar noordelijke richting heeft uitgebreid als gevolg van de opwarming.Als dat niet zo is, ben ik door dat bericht op een verkeerd spoor gezet.
Bron : Nederlandse Oecologische Flora , wilde planten en hun relaties deel 1 pagina 177.
Ik ga er van uit dat de wetenschappers die zo`n boek schrijven geen onzin verkopen.
Geen grotere leugenbank, dan internet; iedereen schrijft elkaars berichten over en op het laatst geloven we het. Alles krijgt zo gemakkelijk de schuld door de opwarming!
Postelein wordt toch al heel lang in Nederland als groente gegeten?
Vooral op droge zandgronden is het een lastig onkruid; en dat al vele tientallen jaren.
Ik weet wel dat de winterpostelein waarvan de bloeistengel dwars door een blaadje groeit , een erg vervelend en veel voorkomend kruid op de droge zandgrond is en ook gegeten kan worden. Die komt al jaren in ons land voor.Is hier misschien sprake van verwarring tussen de zomer- en de winterporselein?
Je verwart inderdaad deze 2 planten. Winterpostelein is Claytonia en zomerpostelein is Portulaca. Alletwee overigens lastige (on)kruiden.
Sorry,maar ik dacht dat U deze twee misschien met elkaar verwarde.Het verhaal dat ik in de oecologische flora heb gelezen ging over de portulaca oleracea of zomerpostelein met de liggende rode stengels.Maar wat er ook van zij,theorie en praktijk zijn het wel vaker niet met elkaar eens.