Een kamerplant, met grote groene bladeren (bont), en in het midden één grote licht-rode bloem. Helaas (zoals vaak in de supermarkt) stond de naam er niet op. Wat is de naam? En, meerderjarig?
Is deze plant uitgebloeid zal ze in deze koker niet meer bloeien.Waarschijnlijk gaat ze wel nieuwe scheuten aanmaken naast de oorspronkelijke plant.Als deze half zo groot zijn als de eerste plant kun je haar scheuren en de nieuwe scheuten verder opkweken.
Op groen.net stond ook nog dat de plant in twee fases bloeit. Eerst licht-rode bloemen, daarna in de tweede fase paarse bloemen. Als na de bloei de nieuwe scheuten half zo groot zijn, dus scheuren. En mogelijk nieuwe planten.
Op tuinflora stond nog: De Aechmea Nature's Pride Roze wordt ook wel de Kokerbromelia genoemd. De naam komt uit het Grieks. (aichmê betekent lanspunt of spits) De doornachtige spitse dekbladen prikken met een beetje fantasie net als een lans. Volgroeide hoogte 75 -100cm.
Mag dit ook met andere bromelia's? In de vensterbank staat ook een kleine uitgebloeide Bromelia, met 6 nieuwe scheuten opzij. Een foto is bijgevoegd.
.........de plant in twee fases bloeit............. Wat een onzinverhaal! De plant draagt een roze bloeiwijze(schutbladeren) met daarin paars/blauwe bloemen. Ook zonder de echte bloemen blijft de bloeiwijze verscheidene maanden roze gekleurd. Dus niks 2 fases!
Zodra de oude koker lelijk wordt of in de weg staat verwijder ik deze. Wachten tot de nieuwe kokers half zo groot zijn vind ik te vroeg, dan lopen ze een groeivertraging op. Dit doe je bij vrijwel alle bromelia's,
Wat betreft de bloeiwijze, op Wikipedia (https://tinyurl.com/y2lu26h3) staat dat de plant bloeit (meestal) van mei tot oktober, en de kleuren van de van de bloem varieren (van blauw, violet, rood, wit en groen tot geel), en soms tijdens de bloei (tweeslachtinge plant zoals vermeld dus). Daar staat ook een afbeelding met iets andere bladen, getand. En die lijken iets harder. Nou ja, nog 1 - 2 mnd voor de bloei, afwachten maar hoe het gaat.
Wat betreft het scheuren, iets groter dus dan half zo groot. Bij de kleine Bromelia, foto 2, is één scheut (links) behoorlijk groot. Die kan er dus afgescheurd worden.
Sandra: natuurlijk is de BLOEM 2-slachtig. Dat heeft niets met de bloeiwijze te maken. Jij schreef: 'vrouwelijke (blauw) en mannelijke (roze) bloemetjes.' Dat is een pertinente onwaarheid.
Is niet zo moeilijk: huizigheid gaat over de PLANT en geslacht over de BLOEM. Eenhuizig: op 1 plant komen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen voor. Tweehuizig: op 1 plant komen alleen mannelijk OF vrouwelijke bloemen voor. Je hebt dus 2 planten nodig voor bestuiving.
Eenslachtig: een bloem is OF mannelijk, OF vrouwelijk. (bv.Begonia) Tweeslachtig: binnen 1 bloem zijn zowel mannelijke als vrouwelijke organen.
Citaat van GC: Fout! De blauwe bloemen verkleuren na de bloei roodachtig.
Op internet was dit nergens te vinden. Maar dat hoeft niet de doorslag te geven. Een bloem kan verkleuren. Dat gebeurt o.a. bij de Hortensia. Op neerlandstuin.nl (https://tinyurl.com/y2k6fq75) staat daar iets over. Hier in het perkje achter staat een Hortensia. Eerst zijn de bloemen wit, daarna paars. En tenslotte, aan het einde van de bloeiperiode roze.
Elders (https://tinyurl.com/y2q6hn8v) staat dat de Kokerbromelia bloeit van aug. t/m februari. De tijd zal het leren.
Die verkleuring is een constatering uit eigen waarneming.
Overigens is de bloeitijd die men op diverse sites aangeeft een bekende fout door eindeloos en klakkeloos overnemen van elkaar. De bloeitijd wordt bepaald door de behandeling van de teler. Ze worden het hele jaar in bloei aangevoerd.
Duidelijk. Boeken zijn waarschijnlijk betrouwbaarder dan internet. Die worden in rust, met ervaring vaak, weloverdacht samengesteld. Op internet is dat, zoals aangegeven, vaak heel anders. Uitzonderingen daar gelaten. De Kokerbromelia heeft nu, zoals op de eerste foto is te zien, alleen roze bloembladen. Is het aannemelijk dat er nu een periode van ca. een half jaar volgt van bloei en ontwikkeling van bloemen?
Tenslotte, het scheuren is misgegaan bij de kleine Bromelia. Er zitten geen wortels aan de kluit. Hoe kunnen deze ontwikkelen? In vochtige potgrond? Gewone grond, met iets zand erdoor, en zo af en toe besproeien? Turfaarde, of gewoon in een potje met water? En, mag dat in de schaduw?
.....alleen roze bloembladen..... Het zijn de schutbladeren, die roze zijn.
Een half jaar is wat lang. De echte bloemen bloeien niet zo lang, maar de totale bloeiwijze blijft wel enkele maanden op kleur.
Zonder wortels zal je kokerbromelia het moeilijk krijgen. Je kunt het proberen in potgrond op een beschutte plaats. met water in de koker. Hou de potgrond aan de droge kant.
Even was er twijfel over schutblad of bloemblad. Het bloemblad (of kroonblad) is onderdeel van de bloem. Het schutblad is het blad direct onder de bloem. Van Wikipedia (https://tinyurl.com/yy7otk7p).
Voor wortelontwikkeling: in potgrond, op beschutte plaats, aan de droge kant. Een stukje wijzer nu. Bedankt voor de bijdragen.
Bedankt voor de tip. Hier (https://tinyurl.com/y5b7bfxw) staat een onderzoeksrapport (uit 2010) van 68 pagina's m.b.t. het kweken van Bromelia's, waarbij ook de Aechmea. Voor schrijver dezes te ver gaand, maar misschien goed door te geven.
Nu, één week later, zijn enkele knoppen in de Kokerbromelia ontwikkeld. Eerst donkerpaars, dan na enkele dagen, iets lichter paars. En daarna, in ca. 2 á 3 uur, rood. Verkleuring dus van de bloem, zoals ook de foto toont.
Aechmea fasciata (Kokerbromelia)
https://tinyurl.com/y55n974s
Is deze plant uitgebloeid zal ze in deze koker niet meer
bloeien.Waarschijnlijk gaat ze wel nieuwe scheuten aanmaken naast de
oorspronkelijke plant.Als deze half zo groot zijn als de eerste plant kun je
haar scheuren en de nieuwe scheuten verder opkweken.
Op groen.net stond ook nog dat de plant in twee fases bloeit.
Eerst licht-rode bloemen, daarna in de tweede fase paarse bloemen.
Als na de bloei de nieuwe scheuten half zo groot zijn, dus scheuren.
En mogelijk nieuwe planten.
Op tuinflora stond nog:
De Aechmea Nature's Pride Roze wordt ook wel de Kokerbromelia genoemd. De naam komt uit het Grieks. (aichmê betekent lanspunt of spits) De doornachtige spitse dekbladen prikken met een beetje fantasie net als een lans. Volgroeide hoogte 75 -100cm.
Mag dit ook met andere bromelia's?
In de vensterbank staat ook een kleine uitgebloeide Bromelia, met 6 nieuwe scheuten opzij. Een foto is bijgevoegd.
Bedankt voor de informatie tot dusver.
.........de plant in twee fases bloeit.............
Wat een onzinverhaal! De plant draagt een roze bloeiwijze(schutbladeren) met daarin paars/blauwe bloemen. Ook zonder de echte bloemen blijft de bloeiwijze verscheidene maanden roze gekleurd. Dus niks 2 fases!
Zodra de oude koker lelijk wordt of in de weg staat verwijder ik deze. Wachten tot de nieuwe kokers half zo groot zijn vind ik te vroeg, dan lopen ze een groeivertraging op. Dit doe je bij vrijwel alle bromelia's,
Ruud
Bedoeld wordt dat de plant tweeslachtig is.
Dus vrouwelijke (blauw) en mannelijke (roze) bloemetjes.
https://tinyurl.com/y5t7h66b
cuidar-5/Aechmea-Fasciata-15.jpg
Nee, dat al helemaal niet. De schutbladeren(geen bloemen, maar een bloeiwijze) is roze en de echte bloemen zijn blauw/paars.
GC je wilt toch niet gaan vertellen, dat de bloem éénslachtig is?
Wat betreft de bloeiwijze, op Wikipedia (https://tinyurl.com/y2lu26h3) staat dat de plant bloeit (meestal) van mei tot oktober, en de kleuren van de van de bloem varieren (van blauw, violet, rood, wit en groen tot geel), en soms tijdens de bloei (tweeslachtinge plant zoals vermeld dus).
Daar staat ook een afbeelding met iets andere bladen, getand. En die lijken iets harder.
Nou ja, nog 1 - 2 mnd voor de bloei, afwachten maar hoe het gaat.
Wat betreft het scheuren, iets groter dus dan half zo groot. Bij de kleine Bromelia, foto 2, is één scheut (links) behoorlijk groot. Die kan er dus afgescheurd worden.
Sandra: natuurlijk is de BLOEM 2-slachtig. Dat heeft niets met de bloeiwijze te maken.
Jij schreef: 'vrouwelijke (blauw) en mannelijke (roze) bloemetjes.'
Dat is een pertinente onwaarheid.
Op veel sites wordt gesproken over en ik citeer:
De bloemen tussen de schutbladeren bloeien in twee etappes: eerst bloeien de
mannelijke bloemen en daarna de vrouwelijke.
Fout?
Fout! De blauwe bloemen verkleuren na de bloei roodachtig.
Eénhuizig, tweeslachtig.
En dus niet tweehuizig, tweeslachtig?
Eénhuizig, tweeslachtig.
Ok, bedankt GC. :)
Vind het nog steeds lastig.
Eénhuizig, tweehuizig, éénslachtig, tweeslachtig met de combinaties.
Is niet zo moeilijk: huizigheid gaat over de PLANT en geslacht over de BLOEM.
Eenhuizig: op 1 plant komen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen voor.
Tweehuizig: op 1 plant komen alleen mannelijk OF vrouwelijke bloemen voor.
Je hebt dus 2 planten nodig voor bestuiving.
Eenslachtig: een bloem is OF mannelijk, OF vrouwelijk. (bv.Begonia)
Tweeslachtig: binnen 1 bloem zijn zowel mannelijke als vrouwelijke organen.
Bedankt voor de uitleg GC.
Is een Begonia dan éénhuizig éénslachtig of tweehuizig éénslachtig?
eenhuizig, eenslachtig.
Op 1 plant zitten zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen.
Citaat van GC:
Fout! De blauwe bloemen verkleuren na de bloei roodachtig.
Op internet was dit nergens te vinden. Maar dat hoeft niet de doorslag te geven.
Een bloem kan verkleuren. Dat gebeurt o.a. bij de Hortensia. Op neerlandstuin.nl (https://tinyurl.com/y2k6fq75) staat daar iets over.
Hier in het perkje achter staat een Hortensia. Eerst zijn de bloemen wit, daarna paars. En tenslotte, aan het einde van de bloeiperiode roze.
Elders (https://tinyurl.com/y2q6hn8v) staat dat de Kokerbromelia bloeit van aug. t/m februari. De tijd zal het leren.
Die verkleuring is een constatering uit eigen waarneming.
Overigens is de bloeitijd die men op diverse sites aangeeft een bekende fout door eindeloos en klakkeloos overnemen van elkaar.
De bloeitijd wordt bepaald door de behandeling van de teler. Ze worden het hele jaar in bloei aangevoerd.
Duidelijk.
Boeken zijn waarschijnlijk betrouwbaarder dan internet.
Die worden in rust, met ervaring vaak, weloverdacht samengesteld.
Op internet is dat, zoals aangegeven, vaak heel anders.
Uitzonderingen daar gelaten.
De Kokerbromelia heeft nu, zoals op de eerste foto is te zien, alleen roze bloembladen. Is het aannemelijk dat er nu een periode van ca. een half jaar volgt van bloei en ontwikkeling van bloemen?
Tenslotte, het scheuren is misgegaan bij de kleine Bromelia.
Er zitten geen wortels aan de kluit.
Hoe kunnen deze ontwikkelen?
In vochtige potgrond?
Gewone grond, met iets zand erdoor, en zo af en toe besproeien?
Turfaarde, of gewoon in een potje met water?
En, mag dat in de schaduw?
.....alleen roze bloembladen.....
Het zijn de schutbladeren, die roze zijn.
Een half jaar is wat lang. De echte bloemen bloeien niet zo lang, maar de totale bloeiwijze blijft wel enkele maanden op kleur.
Zonder wortels zal je kokerbromelia het moeilijk krijgen. Je kunt het proberen in potgrond op een beschutte plaats. met water in de koker. Hou de potgrond aan de droge kant.
Even was er twijfel over schutblad of bloemblad.
Het bloemblad (of kroonblad) is onderdeel van de bloem.
Het schutblad is het blad direct onder de bloem.
Van Wikipedia (https://tinyurl.com/yy7otk7p).
Voor wortelontwikkeling: in potgrond, op beschutte plaats, aan de droge kant.
Een stukje wijzer nu. Bedankt voor de bijdragen.
Beste Rolf,
Als je meer wilt weten over Aechmea fasciata neem dan contact op met Cor Bak
in Rijsenhout, hij kweekt de steriele gladbladige hybride.
AdresAalsmeerderweg 863
1435 EN Rijsenhout
Tel.+31 (0)297-341 826
Fax+31 (0)297-344 104
E-mailcorbak-rijsenhout [dot] nl
Bedankt voor de tip.
Hier (https://tinyurl.com/y5b7bfxw) staat een onderzoeksrapport (uit 2010) van 68 pagina's m.b.t. het kweken van Bromelia's, waarbij ook de Aechmea.
Voor schrijver dezes te ver gaand, maar misschien goed door te geven.
Nu, één week later, zijn enkele knoppen in de Kokerbromelia ontwikkeld.
Eerst donkerpaars, dan na enkele dagen, iets lichter paars.
En daarna, in ca. 2 á 3 uur, rood.
Verkleuring dus van de bloem, zoals ook de foto toont.