Schefflera
#1
ma, 05/07/2010 - 23:53
Schefflera
Afgelopen week toen ik mijn schefflera water had gegeven ging ik het overtollige water uit de pot weggooien. Tot mijn schrik zag ik witte beestjes (soort wurmpies) in het water drijven/zwemmen.
Dit heb ik eerder ook gehad bij mijn cariyota en mijn dracaena.
Die heb ik intussen verpot omdat ze het niet al te goed deden...
(zie andere https://tinyurl.com/y47g6ndc )(nog geen duidelijke verbetering te zien maar ze zijn op weg)
Ik geef 1 tot 2 keer per week gekookt water op kamertemperatuur en sproei met enige regelmaat met de plantenspuit (ook afgekoeld gekookt water)om de luchtvochtigheid wat hoger te krijgen. Ik had gelezen dat dit spint kan voorkomen.
Mijn vraag is komen die beestjes uit de potgrond die met de plant meekwam uit het tuincentrum. Of zijn die door de lucht gekomen?
En hoe kan je voorkomen dat ze terug komen?
Alvast bedankt!
Groetjes,
Wavestar
Klinkt als springstaarten. Geen idee waar ze vandaan komen en hoe je ze kwijt raakt... Mogelijk dat als je Googlet op springstaarten hierover wel wat info kan vinden.
Groeten Sjaak
Het volgende heb ik gevonden over de springstaartjes:
Leefwijze
Springstaarten leven vooral op plaatsen waar een hoge relatieve luchtvochtigheid heerst. Ze voeden zich met rottend plantaardig materiaal, maar ook met mos, algen en schimmels. Ze worden voornamelijk aangetroffen in de bovenste bodemlaag, tussen strooisel, gras, grind, e.d. Vooral in kassen, als de grond is dichtgeslempt, krijgen de springstaarten een kans omdat er dan volop voedsel voor hen te vinden is. Springstaarten zijn vleugelloze insekten. In kleine aantallen worden ze nauwelijks opgemerkt vanwege hun geringe afmetingen. Ze kunnen echter ook in grote aantallen voorkomen. Dit laatste treedt voornamelijk op bij zomerse weersomstandigheden. Sommige soorten kunnen echter ook bij temperaturen rond het vriespunt nog actief zijn. Springstaarten zijn onschadelijk voor mens en dier. Ze steken of bijten niet. Ook zijn er geen gevallen bekend waarbij huidirritatie optreedt veroorzaakt door deze insekten.
Wering en bestrijding
Wanneer in gebouwen overlast wordt ondervonden van springstaarten zal men de ontwikkelingsplaats moeten opsporen. Een drietal mogelijke ontwikkelingsplaatsen zijn:
* in de strooisellaag van de tuin, eventueel langs de gevel van het gebouw, mosbegroeiing op gevels of (vooral) op dichtbij staande zware bomen;
* op platte daken en in dakgoten. Vooral als er periodiek water blijft staan en er alg- of mosgroei optreedt is deze ontwikkelingsplaats ideaal voor deze insekten;
* in huis, als de atmosfeer bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van zeer veel planten erg vochtig is, kan men ze o.a. in de sierpotten aantreffen.
De beste bestrijding bestaat uit het weren van deze insekten. Eventuele alg-, schimmel- of mosgroei zal men tegen moeten gaan. Platte daken en dakgoten dient men schoon te houden. In huis kunnen springstaarten vanwege de daar vaak voor hen te droge omstandigheden niet overleven. Eventueel aanwezige exemplaren kan men met behulp van een stofzuiger wegvangen. Dit alles maakt een bestrijding met chemische middelen overbodig.
Met andere woorden er is weinig aan te doen... Gezien de omgeving voor de planten ook de favoriete omgeving is voor de beesies...
Dus in de gaten houden dat ik ze op tijd weg haal...
Bedankt Sjaak voor de benaming van de beessies!
(Ik heb de vraag wel op het verkeerde forum gesteld zeg...)
In mijn tienerjaren (oeps, 25 jaar geleden of zo) zag ik ook wel
springstaarten in de potgrond of onder in de sierpot, net als kleine wormpjes
waarvan ik nu weet dat het larven van de rouwvarenmug waren.
Ik vermoed dat je de planten teveel water geeft. Eventueel een verpotbeurt en
iets meer laten opdrogen tussen de gietbeurten zou wel kunnen helpen. Ik heb
ze hier en bij mijn ouders thuis al in geen jaren meer gezien...
waarom kook je het water? m.i. nergens voor nodig ...
Water koken kan zelfs een negatief effect hebben als het kraanwater is. Door
verdamping kan de concentratie opgeloste zouden zelfs toenemen.
Groeten Sjaak
Ik heb ooit gelezen dat koken van het water goed was met oog op het kalkgehalte...
Maar als dit het zout gehalte dan omhoog schiet is het niet gek dat sommige van mijn planten verzilitng van de bodem vertonen.
Hhmm niet aan gedacht dat dat ook veranderd...
Thnx voor de opmerking!
Water koken ontkalkt het water omdat het oplosbare calcium bicarbonaat omgezet wordt in onoplosbaar calciumcarbonaat (ketelsteen) en kooldioxide dat als gas ontwijkt. Toename van andere zouten door verdamping is nihil. Koken is kostbaar en alleen zinvol als je sterk kalkmijdende planten hebt en geen betere bron van kalkarm water (regenwater, sommige bronwaters, omgekeerde osmose water).
Ruud