Een kardinaalshoed (Euonymus) kun je op veel plaatsen aantreffen. Spreeuw, lijster en roodborstje zorgen daarvoor. Kardinaalshoedsoorten zijn inheems in een groot deel van Europa, China, Japan en Oost-Azië. De blinkend rode of oranje vrucht heeft de vorm van een klerikale muts. Dat is het mooiste, dat de struik te bieden heeft. Er zijn mooie selecties De 'hoed' van de kardinaalshoed staat op springen kardinaalshoed voor de tuin. Een kardinaalshoed groeit op vrijwel alle grondsoorten, liefst met wat kalk erin. In de duinen komt gewone kardinaalshoed (Euonymus europaeus) vrij algemeen voor. De struik groeit zowel in de volle zon, in halfschaduw als schaduw. De hoogte kan behoorlijk variëren: van twee tot zes meter. De struik wordt van nature liever breed dan hoog, zodat ten minste op vier vierkante meter ruimte beslag moet worden gerekend.
Soorten Er zijn heel veel soorten kardinaalshoed (Celastraceae). Hier worden alleen soorten beschreven die opvallende 'mutsen' als vrucht voortbrengen. Gewone kardinaalshoed of kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) wordt een hoge struik (hoger dan vier meter). Jonge twijgen zijn groen en De vruchten van de kardinaalshoed vallen op als de struik bijna bladloos is
Een kardinaalshoed (Euonymus alatus) heeft kurklijsten langs de groene twijgen aanvankelijk zonder kurklijsten. Naarmate de struik ouder wordt, vormen zich vier kurklijsten, die tegenover elkaar op de stengel groeien (in Frankrijk heet de struik daarom bois carré). Op latere leeftijd groeien de kurklijsten aan elkaar en zien de stengels er volkomen grijsbruin uit. Een goede selectie van Euonymus europaeus is 'Red Cascade'. Twijgen van deze selectie zijn overhangend en als het goed gaat, vol bezet met helderroze vruchten. Van Euonymus alatus is 'Compactus' de beste variëteit. De struik is compacter en in alles kleiner dan de inheemse soort. De vruchten zijn geel- tot oranjerood
Er zijn meer dan honderd soorten en wel honderdvijftig variëteiten van Abutilon. Wie daarin nog de weg weet, weet ik niet. Op een Abutilon-tentoonstelling zie je de ene na de andere struik met prachtig gekleurde bloemen of verschillende vormen van de bloem. Abutilon pictum 'Thompsonii' Abutilon is een tijdje uit de gratie geweest. Door narigheid als het laten vallen van bloem en blad of dierlijke aantastingen gaven velen de moed op. Wie eenmaal de schoonheid van Abutilon heeft ontdekt, kan er verslingerd aan raken en een verwoed verzamelaar worden.
Abutilon komt uit Zuid-Amerika. In landen als Chili, Uruguay en Brazilië is de struik inheems. Hij behoort tot de grote familie van de kaarsjeskruidachtigen (Malvaceae). Tot deze familie behoren o.a. ook Hibiscus, Lavatera, de stokroos en katoen (Gossypium). Abutilon is vooral geschikt als serreplant, voor een plaats op het balkon en terras en in mindere mate voor een plaats in de border.
Abutilon produceert nogal lichte, dunne twijgen, waardoor de plant een meestal overhangende vorm heeft. Abutilon x hybridum Van enkele soorten hangt de bloem met z'n vijf kelkbladen naar beneden. De kelkbladen hebben de vorm van een bol. Deze soorten worden voornamelijk door kolibries bestoven. Andere soorten daarentegen hebben een bloem, die wijd openstaat. Deze bloemvorm doet denken aan die van Hibiscus. De soorten uit Uruguay en Brazilië behouden hun blad en zijn groenblijvend. De soorten uit koele delen van Chili zijn overwegend bladverliezend. Abutilon is er in vele kleuren: rood, oranje, geel, wit, mauve, scharlakenrood, mauvepaars. Er zijn er ook met goudkleurig of wit gespikkelde bladen.
Verzorging Abutilon groeit en bloeit graag op een tegen de wind beschutte, warme plaats. Zet de plant niet in de volle zon; getemperd zonlicht is het beste. Een struik, die in de volle zon staat, laat het blad krullen en verliest dat blad uiteindelijk. Abutilon groeit ook graag in een hanging basket. De bloemen en de vorm van de struik komen dan in het bijzonder in beeld. Voorzie de struik zeer regelmatig van water en eens in de twee weken van vloeibaar plantenvoedsel voor bloeiende planten. Zet Abutilon pas buiten als er absoluut geen vorst meer komt. Door een te lage temperatuur stagneert de groei. Overwinter de struik bij een minimale temperatuur van tussen de 6 - 12 °C.
als er toch van neerlandstuin gekopieerd wordt, doe ik maar even mee.
Artikelen en illustraties in NEÊRLANDs Tuin zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets mag daarom geheel, gedeeltelijk of in gewijzigde vorm (persoonlijkheidsrecht) op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming.
En dit is ook van een struik, ergens in het bos, dus moet inheems zijn.
Wat is dit?
Dit is een Abutilon cultivar.
Nr. 2 is een Euonymus europaeus, kardinaalsmuts.
Ongelooflijk, super green man, bedankt.
Een kardinaalshoed (Euonymus) kun je op veel plaatsen aantreffen. Spreeuw, lijster en roodborstje zorgen daarvoor. Kardinaalshoedsoorten zijn inheems in een groot deel van Europa, China, Japan en Oost-Azië. De blinkend rode of oranje vrucht heeft de vorm van een klerikale muts. Dat is het mooiste, dat de struik te bieden heeft. Er zijn mooie selecties
De 'hoed' van de kardinaalshoed staat op springen
kardinaalshoed voor de tuin. Een kardinaalshoed groeit op vrijwel alle grondsoorten, liefst met wat kalk erin. In de duinen komt gewone kardinaalshoed (Euonymus europaeus) vrij algemeen voor. De struik groeit zowel in de volle zon, in halfschaduw als schaduw. De hoogte kan behoorlijk variëren: van twee tot zes meter. De struik wordt van nature liever breed dan hoog, zodat ten minste op vier vierkante meter ruimte beslag moet worden gerekend.
Soorten
Er zijn heel veel soorten kardinaalshoed (Celastraceae). Hier worden alleen soorten beschreven die opvallende 'mutsen' als vrucht voortbrengen.
Gewone kardinaalshoed of kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) wordt een hoge struik (hoger dan vier meter). Jonge twijgen zijn groen en
De vruchten van de kardinaalshoed vallen op als de struik bijna bladloos is
Een kardinaalshoed (Euonymus alatus) heeft kurklijsten langs de groene twijgen
aanvankelijk zonder kurklijsten. Naarmate de struik ouder wordt, vormen zich vier kurklijsten, die tegenover elkaar op de stengel groeien (in Frankrijk heet de struik daarom bois carré). Op latere leeftijd groeien de kurklijsten aan elkaar en zien de stengels er volkomen grijsbruin uit. Een goede selectie van Euonymus europaeus is 'Red Cascade'. Twijgen van deze selectie zijn overhangend en als het goed gaat, vol bezet met helderroze vruchten.
Van Euonymus alatus is 'Compactus' de beste variëteit. De struik is compacter en in alles kleiner dan de inheemse soort. De vruchten zijn geel- tot oranjerood
Er zijn meer dan honderd soorten en wel honderdvijftig variëteiten van Abutilon. Wie daarin nog de weg weet, weet ik niet. Op een Abutilon-tentoonstelling zie je de ene na de andere struik met prachtig gekleurde bloemen of verschillende vormen van de bloem.
Abutilon pictum 'Thompsonii'
Abutilon is een tijdje uit de gratie geweest. Door narigheid als het laten vallen van bloem en blad of dierlijke aantastingen gaven velen de moed op. Wie eenmaal de schoonheid van Abutilon heeft ontdekt, kan er verslingerd aan raken en een verwoed verzamelaar worden.
Abutilon komt uit Zuid-Amerika. In landen als Chili, Uruguay en Brazilië is de struik inheems. Hij behoort tot de grote familie van de kaarsjeskruidachtigen (Malvaceae). Tot deze familie behoren o.a. ook Hibiscus, Lavatera, de stokroos en katoen (Gossypium). Abutilon is vooral geschikt als serreplant, voor een plaats op het balkon en terras en in mindere mate voor een plaats in de border.
Abutilon produceert nogal lichte, dunne twijgen, waardoor de plant een meestal overhangende vorm heeft.
Abutilon x hybridum
Van enkele soorten hangt de bloem met z'n vijf kelkbladen naar beneden. De kelkbladen hebben de vorm van een bol. Deze soorten worden voornamelijk door kolibries bestoven. Andere soorten daarentegen hebben een bloem, die wijd openstaat. Deze bloemvorm doet denken aan die van Hibiscus. De soorten uit Uruguay en Brazilië behouden hun blad en zijn groenblijvend. De soorten uit koele delen van Chili zijn overwegend bladverliezend. Abutilon is er in vele kleuren: rood, oranje, geel, wit, mauve, scharlakenrood, mauvepaars. Er zijn er ook met goudkleurig of wit gespikkelde bladen.
Verzorging
Abutilon groeit en bloeit graag op een tegen de wind beschutte, warme plaats. Zet de plant niet in de volle zon; getemperd zonlicht is het beste. Een struik, die in de volle zon staat, laat het blad krullen en verliest dat blad uiteindelijk. Abutilon groeit ook graag in een hanging basket. De bloemen en de vorm van de struik komen dan in het bijzonder in beeld. Voorzie de struik zeer regelmatig van water en eens in de twee weken van vloeibaar plantenvoedsel voor bloeiende planten. Zet Abutilon pas buiten als er absoluut geen vorst meer komt. Door een te lage temperatuur stagneert de groei. Overwinter de struik bij een minimale temperatuur van tussen de 6 - 12 °C.
Bronvermelding?
Niet zo kinderachtig doen over bronvermelding gaarne. Een stuk tekst leest veel prettiger dan telkens een link!
@Paulusdetuinkabouter
ik zou er toch rekening mee houden
je kan zoals Henk zegt, echt niks overnemen zonder bronvermelding
iemand die kwaadwillig is kan zo de activiteiten van een forum laten stillegen, zoveel is abs
als er toch van neerlandstuin gekopieerd wordt, doe ik maar even mee.
Artikelen en illustraties
in NEÊRLANDs Tuin
zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets mag daarom geheel, gedeeltelijk
of in gewijzigde vorm (persoonlijkheidsrecht) op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming.