Zaailing tussen het asfalt van de grote stad.
#1
vr, 24/09/2010 - 23:36
Zaailing tussen het asfalt van de grote stad.
In de straten van het centrum van Utrecht tref je regelmatig snelgroeiende 'bomen' (zaailingen van een boomsoortig gewas) tussen de bestrating langs de gevels. De 'boom' met samengestelde bladeren voorzien van een roodachtige steel staan afwisselend aan de 'stam'. De lengte van de bladeren bedraagt circa 170 cm en de overstaande zittende deelbladeren aan de bladstengel (± 17 paar) zijn ongeveer 22 x 9 cm. Welke soort kan dit zijn? Cedrela sinensis misschien?
Een goede foto zal alles duidelijk maken.
Zijn het trouwens zaailingen of is het wortelopslag. De vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia) heeft daar bijvoorbeeld nogal last van.
Ik vermoed dat het gaat om zaailingen van Ailanthus altissima.
Ik had mijn camera niet paraat. Hierbij de foto van een bladsegment (45 cm)
Hoe zit dat met die bladlengte van 170 cm?
Ik zie aan de basis van de deelblaadjes een lichte uitstulping/iets wat een aanzet van een bladlob zou kunnen zijn. (Op de foto bovenaan, links en rechts van de bladsteel.)
Dat is erg typisch voor Ailanthus altissima, een soort die zich vlot uitzaait.
Cedrela sinensis kan je dan weer het makkelijkst herkennen aan de smaak van het blad. (Die soort wordt in China als groente gegeten.) Dat blad smaakt naar gebakken ui.
Greenconnection, de samengestelde bladeren hebben een lengte tot zo'n 170 cm. Ik heb in de vraagstelling het woord samengesteld op de goede plek gezet. Ik zou zo gauw geen boom voor ons klimaat kunnen bedenken met langere bladeren?
Ok, Draco, ik begrijp het nu! Dan is het toch een hemelboom.
Ja, die zaailingen doen echt exotisch aan....