Gedestilleerd of gefiltered water voor Calathea
#1
za, 18/07/2020 - 07:27
Gedestilleerd of gefiltered water voor Calathea
Ik heb een Calathea Medallion sinds vorig jaar. Ik ben oom eerlijk te zijn nooit goed met planten geweest, behalve orchideeen, dat was het enigste wat bij mij overleefde. Zo is het begonnen met gewone orchideeen, maar later weer andere aparte soorten en nu heb ik een best grote collectie. Maar ik wou zo graag proberen met andere planten, graag met grote bladeren. Zodoende ben ik hier mee begonnen met de Calathea, ook omdat ik katten heb, en ik zocht een niet giftig plant.
Ik had al van te voren een beetje gegoogled over de verzorging, want ik wil het echt goed doen deze keer. Ik heb begrepen dat ze geen direct zonlicht wil hebben, en ook van een hoge luchtvogtigheid houdt. Dus ze staat midden in de wooonkamer (ik heb een best licht woonkamer) en ik heb zelfs een zo'n luchtbevogtiger gekocht.
Maar ondanks dit heeft de plant toch nogsteeds bruine bladeren. Ik heb weer gegoogled over bruine bladeren op Calathea. En ja, de luchtvogtigheid is belangrijk, maar ook dat de heb ik begrepen de type water. Ik heb begrepen dat ze heel gevoelig zijn voor kraanwater, en niet alleen vanwege kalk maar ook andere mineralen en zouten en weet ik veel wat er in kraanwater zit. Ik laat het water wel in de kan een nacht staan voor de kalk, maar dat zou wel niet genoeg zijn. Verder woon ik in Amsterdam en heb ik begrepen is het water hier niet zo heel slecht maar toch...
Wordt het gezegd dat regenwater het beste is (heb ik ook gehoord voor orchideeen en andere planten in algemeen), maar ik woon in een flat en ik zie niet zo'n grote regenton op balkon zitten. Mijn man wil dat ook niet hebben zegt ie. Ik heb al een emmer op balkon staan een paar weken, en het heeft best veel geregend de laatste tijd. Maar om eerlijk te zijn is er niet zo veel water in gekomen, zeker niet genoeg.
Dan heb ik op internet gelezen over gedestilleerd water. Maar ja om elke keer zo'n fles te kopen voor de planten, dat wordt toch duur? Mijn vraag is hoe zit het met gefiltered water. Gewoon uit een Brita kan, med zo'n filter? Weet iemand wat hierover? Is een Brita filter effectief? Wat doet het eigenlijk?
Nog een vraag, hoe zit het met water uit een droger? Ik heb zo'n condensdroger. Is dat niet ook zoals water destilleren? Of misschien zit er dan weer andere giftige stoffen was waspoeder erin? Ik gebruik zo en zo geen wasverzachter, of geen gekochte. Ik maak wasverzachter zelf, met gekookt water, natuurazijn en essentiele olie (lavendel). Dat is beter voor de huid en voor de natuur heb ik begrepen.
Hallo,
Ik heb meerdere calathea's die het erg goed doen en ik geef altijd gewoon leidingwater.
Een calathea houdt van een behoorlijk vochtige (bovengemiddeld vochtig) maar niet natte grond. Een luchtvochtigheid van rond de 40% of meer verdraagt hij ook prima. Dat hij soms gele puntjes krijgt aan bladeren gebeurt nogal snel; dan heeft hij ietsepietsje teveel water gekregen en onmiddellijk begint hij dan te klagen. Alleen in kwekerijen waar ideale omstandigheden heersen zijn alle bladeren volkomen gaaf te houden.
Bedankt, het is altijd goed om te weten hoe anderen het doen. Wat hun ervaringen zijn.
Calathea's hebben heel gevoelige grondwortels die helemaal toegespitst zijn op een leven in luchtig organisch materiaal. Ze hebben praktisch geen waterwortels om grondwater omhoog te zuigen zoals veel andere planten. Zodra de wortelwerking maar iets verstoord is zie je dat ogenblikkelijk terug in een verstoorde aanvoer in de bladeren waardoor gedeelten van het blad afsterven. Maar de plant blijft zich voortdurend herstellen door nieuwe wortels en bladeren te maken.