Ecologisch Composteren

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 26/04/2016 - 13:24
cjoran

Ecologisch Composteren

Beste,
Ik ben een student die een project doet rond ecologisch composteren, namelijk probeer ik een ecologisch compostbak te maken met zoveel mogelijke natuurlijke producten. Maar nu is mijn vraag hoe doen jullie het nu, ecologisch composteren? Wat zijn jullie noden en verlangens bij het ecologisch composteren? Alvast bedankt.
Met Vriendelijke Groeten.

wo, 27/04/2016 - 00:09
RdB

Kun je de term ecologisch composteren uitleggen? Ik bedoel t.o.v. niet-ecologisch composteren want mi ontgaat de term ecologisch in dit opzicht.
Wat gewoon composteren betreft gooi ik vrijwel al mijn tuin en keukenafval in een bak, zet die een paar keer om, in de herfst lekker wat blad er door en na een jaar is het mooie rulle compost (met her en der nog een te dik takje, notendop of fruit-etiketje). Ook duikt er zo nu en dan een aardappelschilmesje op.
Voorbeeld: in de herfst heb ik veel blad verzameld, zit nu in twee bakken. Het keukenafval zit grotendeels in een derde bak. Zo rond deze tijd gaat de helft van de bladeren samen de helft keukenafval in bak 3. De resten van de inhoud in bakken 1 en 2 die niet in 3 pasten gaan bij elkaar, tezamen met een hoop tuinafval dat nog gewoon rondslingert zodat er twee bomvolle bakken zijn. In de herfst zijn die mooi en rul. In de lege bak verzamel ik weer het tuin en keukenafval van de zomer. In de herfst compost uit de twee bakken de tuin in, blad (veel) en keukenafval (uit die derde bak) er weer in en we beginnen weer opnieuw. Elk jaar goed voor een kruiwagen of 8-10 compost (ja, ik heb een grote tuin)
Ruud

wo, 27/04/2016 - 11:38
cjoran

Beste,
Dank voor u antwoord. Met ecologisch composteren bedoel ik vooral de compostbak zelf, materialen gebruiken die ecologisch verantwoord zijn. Daarmee wil ik zeggen materialen dat bestaat uit quasi onuitputtelijke natuurlijke basisgrondstoffen zonder of met zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen, zonder zware milieubelasting en zonder schadelijke gevolgen voor onze gezondheid. Natuurlijke grondstoffen zijn plantaardige, dierlijke en/of minerale grondstoffen. Natuurlijke grondstoffen zijn natuur elementen die ik zou willen gebruiken om nieuwe natuur te creëren door middel van compost. En denk dat dit ongeveer de definitie is van ecologisch composteren, hopelijk heb ik hiermee wat duidelijk kunnen scheppen.
Met vriendelijk groeten.

wo, 27/04/2016 - 19:09
RdB

Ik heb bakken van hout en PP. Ik vermoed dat de bak van PP het meest milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord is. Die gaat al 30 jaar mee. De houten bakken daarentegen zijn kortlevend en moeten regelmatig vervangen worden. De bio-risicoklasse van het hout in een compostbak is natuurlijk hoog (zie NEN EN 335) en denk niet dat houten bakken geen aardolie gebruiken, integendeel! De boom moet omgezaagd en vervoerd worden, de planken moeten worden gezaagd en gedroogd en ook de schroeven/spijkers/lijm hebben een flinke eco-footprint. En dan heb ik het nog niet over eventuele bescherming zoals wolmanisering. Mijn PP-bak heeft zijn eco-footprint al tig-keer terugverdiend door het niet hoeven (laten) verslepen van mijn keuken- en tuinafval, het niet extern laten composteren ervan en het weer vervoeren en verwerken van die compost. Dat ik toch ook houten bakken gebruik is vooral een esthetische kwestie. Ik maak ze van hergebruikt hout, vervang na 3-4 jaar de onderste planken en na een jaar of 5-6 het hele geval omdat ook de zware staande balken dan weggerot zijn. Hoe lang zo'n gewolmaniseerde bak uit de winkel mee gaat weet ik niet. Maar als ik die dunne latjes zie waarvan de bakken in een tuincentrum of DHZ-zaak zijn gemaakt denk ik niet erg lang. 't Zijn meer giftige sinaasappelkistjes maar dan wat groter.
Een ander materiaal om composthopen van te maken is geplastificeerd gaas. Maar ook dat heeft nadelen. Dat plastic zal nog wel meevallen maar het ijzer vreet energie (dus kolen en aardolie) om te maken. Eerst om het erts om te zetten naar ijzer, deze te verbeteren met andere metalen en koolstof om de kwaliteit op een niveau te brengen dat je er een draad van kunt maken, daarna de draad maken en plastificeren. En dan nog al het vervoer er bij rekenen. Een extra nadeel van gazen composthopen vind ik dat de zijkanten steeds uitdrogen en het proces daardoor erg vertraagd wordt. Ik ben dan ook al lang geleden gestopt met deze methode, ik kreeg er geen fatsoenlijke compost uit.
Echt milieuvriendelijk is het gat in de grond (zelf 'even' graven) en de compost stapel zonder muren/wanden. Zeker in het laatste geval zullen de muizen en ratten je extra dankbaar zijn of je moet er geen keukenafval in verwerken. Niet dat ik dat soort beesten nu wel helemaal weg weet te houden. Bij het omzetten kom ik nog wel eens een muizennest tegen en in het verleden heb ik er twee keer een rattennest in gehad. Zelf gebruik ik deze methode wel voor grote hoeveelheden blad. Gaat redelijk, alleen de buitenste 10 cm of droogt uit en blijft verder intact. Die gaan later nog even de bakken in.
Grotere composteerders zie je ook wel betonnen bakken gebruiken. Over de duurzaamheid daarvan kan ik weinig zeggen, zal ook wel van het te composteren materiaal afhangen. Zodra er enigszins zure vloeistoffen vrijkomen is het beton zo weg. Kun je wellicht voorkomen door wat kalk toe te voegen maar ook dat moet van ver komen (in NL meestal uit Oostenrijk, Italie of Spanje). Voor de productie van het beton zal wel hoogovencement gebruikt worden.
Ik hoop dat je bovenstaande info wat kunt,
Ruud

Onderwerp gesloten