Kunstmest of organische mest voor groenten/fruit
#1
wo, 17/04/2013 - 20:07
Kunstmest of organische mest voor groenten/fruit
Beste,
als beginnende moestuiniers vragen we ons af of het gebruik van kunstmest voor eetbare planten en vruchten wel gebruikelijk en gezond is. Kan ik, vanuit wetenschappelijk standpunt bezien, bijvoorbeeld een kiwi of augurk met kunstmest behandelen, zonder dat er voor ons schadelijke stoffen in de vruchten achterblijven? Of dienen we organische meststoffen te gebruiken, en zoja welke?
Of maakt het uberhaubt niet uit?
Ben benieuwd, alvast bedankt voor de reacties.
Mvrgr, Emiel
Organische mest heeft gewoon heel andere eigenschappen dan kunstmest.
Organische mest wordt over het algemeen trager opgenomen door de planten en
bevorderd het bodemleven wat op zich weer positieve effecten heeft op de
groei en gezondheid van je planten.
Kunstmest wordt sneller opgenomen en kan, volgens sommige bronnen,
gerichter worden toegediend.
Ik vermoed dat er bij het gebruik van kunstmest die geschikt is voor
landbouw of voor groenten geen schrik moet zijn voor residuen gezien deze
meststoffen ook voornamelijk in de landbouw gebruikt worden.
Zelf gebruik ik voor alles organische meststoffen omdat deze gewoon de
voordelen hebben die ik wil: een gezondere bodem en een gezonder milieu.
Groeten,
Pol
Dat is inderdaad de makke, kunstmest is meer gericht op een zo hoog mogelijke opbrengst,
en niet zozeer op een zo gezond mogelijke bodem en plant.
Waardoor de plant ook weer vatbaarder wordt voor ziektes, waartegen dan weer
bestrijdingsmiddelen in worden gezet.
Er zijn wel grenzen gesteld aan bv hoeveel nitraat voedingsmiddelen mogen bevatten, maar
ook al zijn het misschien kleine hoeveelheden, je lichaam heeft er wel werk aan om die
afvalstoffen ook uit te scheiden.
Bovendien: Voeding bestaat niet alleen uit een optelsom van de scheikundige elementen.
Gezonde planten geven ook vitalere voeding, dat heeft met levenskrachten te maken, daar
bouw je aan op.
Dat is dan weer niet regulier wetenschappelijk te meten, hoewel er wel meetmethodes
ontwikkeld zijn om dat zichtbaar te maken, dat wordt bv gedaan in het Louis Bolk instituut.
Geen enkele plant kan organische mest opnemen, niet snel en ook niet
langzaam. Organische mest moet eerst afgebroken worden tot exact dezelfde in
water oplosbare anorganische zouten als er in kunstmest zitten, dan pas kan
de plant ze opnemen. Dat afbreken kost tijd, dus werkt het trager. Het enige
voordeel is dat het afbreken van de organische mest tot anorganische zouten
gebeurd door bacteriën en schimmels: je krijgt dus een rijker bodemleven.
Overigens zijn alle planten bij supermarkt en groentenboer op kunstmest
gekweekt, en we zijn nog nooit zo oud geworden.
En wat levenskrachten in dooie verrotte planten en koeien- of paardenpoep
betreft: hoe hoog kun je zweven?
Ruud
Beste forumleden,
hartelijk dank voor jullie reacties, vanuit diverse invalshoeken bekeken. Hier kunnen we wat mee, een rijk bodemleven is er al voor de planten in de volle grond, die zit hier vol wormen etc. Maar de planten in de bakken, dat is dus iets anders, die krijgen een steuntje in de rug. Op naar een mooie oogst!
Groet, Emiel
Azur,
Dat is niet iets anders, in een bak is je gevulde bak de grond met bodemleven.
@Rdb: Mijn uitleg over het 'opnemen' van organische mest was bewust wat
vereenvoudigd. Toch bedankt om wat meer uit te wijden.